Vesti
Društvo

Priština: Manje poverenje u intitucije

Građani Kosova sve manje veruju u institucije u Prištini i procenat onih koji su zadovoljni njihovim radom je na istorijskom minimumu, pokazuju rezultati istraživanja “Puls javnosti” koje su sproveli UNDP i USAID.
Priština: Manje poverenje u intitucije
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Rezultati istraživanja pokazuju da je najveći pad rejtinga zabeležio kosovski premijer Isa Mustafa, čijim je radom zadovoljno oko 14,6 odsto građana, što je pad od čitavih devet odsto u odnosu na mart ove godine.

Radom Skupštine Kosova zadovoljno je 19,9 odsto ispitanih, radom suda 13,9 odsto, a radom tužilaštva 12,8 odsto anketiranih.

Istraživanje pokazuje i da je velika većina stanovnika nezadovoljna političkim pravcem na Kosovu i Metohiji, čak 68 odsto, dok je samo sedam odsto ispitanih zadovoljno trenutnom situacijom.

Ekonomsko nezadovoljstvo je još veće nego nezadovoljstvo političkim pravcem, budući da je oko 75 odsto ispitanika nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ekonomskom situacijom.

Najveći problemi društva na Kosovu su, prema rezulaltima istraživanja, nezaposlenost (43 odsto ispitanih), siromaštvo (31 odsto), korupcija (4,5 odsto), urbanistički problemi (3,6 odsto) i skupoća (3,6 odsto).

Utisak žitelja Kosova o korupciji meren je još jednim parametrom i ispostavilo se da čak 85 odsto ispitanih smatra da je mito, porodične i stranačke veze uslov za zapošljavanje u javnom sektoru.

U istraživanju je obrađen i stav građana o nekim aktualnim političkim temama, kao što je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, a većina, tačnije 59 odsto ispitanih, smatra da će taj sud doneti pravdu, dok 19 odsto ispitanih očekuje suprotan rezultat.

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine na uzorku od 1.306 ispitanika, odnosno 88 odsto Albanaca, šest odsto Srba i šest odsto ostalih.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020