Vesti
Društvo

Priština: Manje poverenje u intitucije

Građani Kosova sve manje veruju u institucije u Prištini i procenat onih koji su zadovoljni njihovim radom je na istorijskom minimumu, pokazuju rezultati istraživanja “Puls javnosti” koje su sproveli UNDP i USAID.
Priština: Manje poverenje u intitucije
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Rezultati istraživanja pokazuju da je najveći pad rejtinga zabeležio kosovski premijer Isa Mustafa, čijim je radom zadovoljno oko 14,6 odsto građana, što je pad od čitavih devet odsto u odnosu na mart ove godine.

Radom Skupštine Kosova zadovoljno je 19,9 odsto ispitanih, radom suda 13,9 odsto, a radom tužilaštva 12,8 odsto anketiranih.

Istraživanje pokazuje i da je velika većina stanovnika nezadovoljna političkim pravcem na Kosovu i Metohiji, čak 68 odsto, dok je samo sedam odsto ispitanih zadovoljno trenutnom situacijom.

Ekonomsko nezadovoljstvo je još veće nego nezadovoljstvo političkim pravcem, budući da je oko 75 odsto ispitanika nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ekonomskom situacijom.

Najveći problemi društva na Kosovu su, prema rezulaltima istraživanja, nezaposlenost (43 odsto ispitanih), siromaštvo (31 odsto), korupcija (4,5 odsto), urbanistički problemi (3,6 odsto) i skupoća (3,6 odsto).

Utisak žitelja Kosova o korupciji meren je još jednim parametrom i ispostavilo se da čak 85 odsto ispitanih smatra da je mito, porodične i stranačke veze uslov za zapošljavanje u javnom sektoru.

U istraživanju je obrađen i stav građana o nekim aktualnim političkim temama, kao što je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, a većina, tačnije 59 odsto ispitanih, smatra da će taj sud doneti pravdu, dok 19 odsto ispitanih očekuje suprotan rezultat.

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine na uzorku od 1.306 ispitanika, odnosno 88 odsto Albanaca, šest odsto Srba i šest odsto ostalih.Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021