Vesti
Društvo

Priština: Manje poverenje u intitucije

Građani Kosova sve manje veruju u institucije u Prištini i procenat onih koji su zadovoljni njihovim radom je na istorijskom minimumu, pokazuju rezultati istraživanja “Puls javnosti” koje su sproveli UNDP i USAID.
Priština: Manje poverenje u intitucije
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Rezultati istraživanja pokazuju da je najveći pad rejtinga zabeležio kosovski premijer Isa Mustafa, čijim je radom zadovoljno oko 14,6 odsto građana, što je pad od čitavih devet odsto u odnosu na mart ove godine.

Radom Skupštine Kosova zadovoljno je 19,9 odsto ispitanih, radom suda 13,9 odsto, a radom tužilaštva 12,8 odsto anketiranih.

Istraživanje pokazuje i da je velika većina stanovnika nezadovoljna političkim pravcem na Kosovu i Metohiji, čak 68 odsto, dok je samo sedam odsto ispitanih zadovoljno trenutnom situacijom.

Ekonomsko nezadovoljstvo je još veće nego nezadovoljstvo političkim pravcem, budući da je oko 75 odsto ispitanika nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ekonomskom situacijom.

Najveći problemi društva na Kosovu su, prema rezulaltima istraživanja, nezaposlenost (43 odsto ispitanih), siromaštvo (31 odsto), korupcija (4,5 odsto), urbanistički problemi (3,6 odsto) i skupoća (3,6 odsto).

Utisak žitelja Kosova o korupciji meren je još jednim parametrom i ispostavilo se da čak 85 odsto ispitanih smatra da je mito, porodične i stranačke veze uslov za zapošljavanje u javnom sektoru.

U istraživanju je obrađen i stav građana o nekim aktualnim političkim temama, kao što je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, a većina, tačnije 59 odsto ispitanih, smatra da će taj sud doneti pravdu, dok 19 odsto ispitanih očekuje suprotan rezultat.

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine na uzorku od 1.306 ispitanika, odnosno 88 odsto Albanaca, šest odsto Srba i šest odsto ostalih.Ostale vesti

Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020