Vesti
Društvo

Priština: Manje poverenje u intitucije

Građani Kosova sve manje veruju u institucije u Prištini i procenat onih koji su zadovoljni njihovim radom je na istorijskom minimumu, pokazuju rezultati istraživanja “Puls javnosti” koje su sproveli UNDP i USAID.
Priština: Manje poverenje u intitucije
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Rezultati istraživanja pokazuju da je najveći pad rejtinga zabeležio kosovski premijer Isa Mustafa, čijim je radom zadovoljno oko 14,6 odsto građana, što je pad od čitavih devet odsto u odnosu na mart ove godine.

Radom Skupštine Kosova zadovoljno je 19,9 odsto ispitanih, radom suda 13,9 odsto, a radom tužilaštva 12,8 odsto anketiranih.

Istraživanje pokazuje i da je velika većina stanovnika nezadovoljna političkim pravcem na Kosovu i Metohiji, čak 68 odsto, dok je samo sedam odsto ispitanih zadovoljno trenutnom situacijom.

Ekonomsko nezadovoljstvo je još veće nego nezadovoljstvo političkim pravcem, budući da je oko 75 odsto ispitanika nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ekonomskom situacijom.

Najveći problemi društva na Kosovu su, prema rezulaltima istraživanja, nezaposlenost (43 odsto ispitanih), siromaštvo (31 odsto), korupcija (4,5 odsto), urbanistički problemi (3,6 odsto) i skupoća (3,6 odsto).

Utisak žitelja Kosova o korupciji meren je još jednim parametrom i ispostavilo se da čak 85 odsto ispitanih smatra da je mito, porodične i stranačke veze uslov za zapošljavanje u javnom sektoru.

U istraživanju je obrađen i stav građana o nekim aktualnim političkim temama, kao što je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, a većina, tačnije 59 odsto ispitanih, smatra da će taj sud doneti pravdu, dok 19 odsto ispitanih očekuje suprotan rezultat.

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine na uzorku od 1.306 ispitanika, odnosno 88 odsto Albanaca, šest odsto Srba i šest odsto ostalih.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021