Vesti
Društvo

“Priština izaziva humanitarnu katastrofu”

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović optužio je danas kosovske vlasti da zaplenom lekova za bolnicu u Kosovskoj Mitrovici mogu da izazovu "humanitarnu katastrofu".
“Priština izaziva humanitarnu katastrofu”
Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica (Foto ZC)

Ivanović je na konferenciji za novinare u Zdravstvenom centru upozorio da, ako vozilo sa lekovima koje se nalazi u južnom delu grada, ne bude dovezeno u bolnicu, humanitarna kriza može da preraste u humanitarnu katastrofu.

"U vozilu je 150 boca albumina za mesec dana i reagensi za potrebe
transfuzije bez kojih se ne mogu raditi određene analize krvi. Ovo nije prvi put da se lekovi zaplenjuju, a namera kosovskih institucija jeste da otežaju i onemoguće lečenje srpskih pacijenata na severu, kao što su to uradili u drugim delovima KiM", rekao je Ivanović.

Ivanović je rekao i da je od predstavnika vlasti u Beogradu dobio uveravanje da je u Briselu dogovoreno da se lekovi i sanitetski materijal dopremaju bez teškoća, ali da "prištinska strana to ne poštuje".

Oficir za vezu s Prištinom Dejan Pavićević, koji je posetio Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je u Briselu dogovoreno nesmetano snabdevanje lekovima i da se preduzimaju sve mere kao bi se stvorili uslovi za nesmetan rad bolnice.

"Ovo je pitanje koje se prvi put ozbiljno i sistematski rešava, uključeni su Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje svih zdravstvenih ustanova na KiM", rekao je Pavićević.

Pre nekoliko dana službenici Kosovske carinske službe oduzeli su lekove vredne oko milion dinara i odneli ih u južni deo Kosovske Mitrovice. Dobavljaču su oduzeli ličnu kartu, saopštili mu da za navodni carinski prekršaj treba da plati 2.800 evra i da će lekovi biti oduzeti.Ostale vesti

Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021
U Zvečanu kolaps u snabdevanju strujom
Uže gradsko područje Zvečana je i dalje bez električne enrgije, zbog kvara na visokonaponskom kablu.
  • 01.12.2021
Policija poziva na upotrebu alternativnog puta zbog radova kod Vučitrna
Kosovska policija je pozvala sve učesnike u saobraćaju na putu Mitrovica - Priština u okolini Vučitrna da koriste alternativne puteve, zbog radova na proširenju deonice puta Vučitrn - Stanovce kako bi izbegli čekanje u dugim kolonama.
  • 01.12.2021
Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, građani da smanje potrošnju struje
Iako je kraj novembra, prvi sneg koji je sinoć usledio posle kiše, iznenadio je građane Kosovske Mitrovice. Obilne padavine i niske temperature se tek očekuju. Dežurne službe JKP "Standard" su u pripravnosti, spremne za zimsku sezonu. Elektrokosmet posebno upozorava na drastičnu potrošnju električne energije na severu. Policija apeluje na vozače da budu oprezni.
  • 30.11.2021