Vesti
Društvo

“Priština izaziva humanitarnu katastrofu”

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović optužio je danas kosovske vlasti da zaplenom lekova za bolnicu u Kosovskoj Mitrovici mogu da izazovu "humanitarnu katastrofu".
“Priština izaziva humanitarnu katastrofu”
Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica (Foto ZC)

Ivanović je na konferenciji za novinare u Zdravstvenom centru upozorio da, ako vozilo sa lekovima koje se nalazi u južnom delu grada, ne bude dovezeno u bolnicu, humanitarna kriza može da preraste u humanitarnu katastrofu.

"U vozilu je 150 boca albumina za mesec dana i reagensi za potrebe
transfuzije bez kojih se ne mogu raditi određene analize krvi. Ovo nije prvi put da se lekovi zaplenjuju, a namera kosovskih institucija jeste da otežaju i onemoguće lečenje srpskih pacijenata na severu, kao što su to uradili u drugim delovima KiM", rekao je Ivanović.

Ivanović je rekao i da je od predstavnika vlasti u Beogradu dobio uveravanje da je u Briselu dogovoreno da se lekovi i sanitetski materijal dopremaju bez teškoća, ali da "prištinska strana to ne poštuje".

Oficir za vezu s Prištinom Dejan Pavićević, koji je posetio Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je u Briselu dogovoreno nesmetano snabdevanje lekovima i da se preduzimaju sve mere kao bi se stvorili uslovi za nesmetan rad bolnice.

"Ovo je pitanje koje se prvi put ozbiljno i sistematski rešava, uključeni su Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje svih zdravstvenih ustanova na KiM", rekao je Pavićević.

Pre nekoliko dana službenici Kosovske carinske službe oduzeli su lekove vredne oko milion dinara i odneli ih u južni deo Kosovske Mitrovice. Dobavljaču su oduzeli ličnu kartu, saopštili mu da za navodni carinski prekršaj treba da plati 2.800 evra i da će lekovi biti oduzeti.Ostale vesti

Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020
Završena rekonstrukcija Doma kulture u Donjoj Gušterici
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika obišao rekonstruisani Dom kulture u Donjoj Gušterici. „Ono što je urađeno značiće mnogo za meštane naše okoline, jer se u Domu organizuju različite kulturne manifestacije“, kazala je direktorica ove ustanove Vesna Kukureković.
  • 22.10.2020
Srbija, Kosovo i jezik: Novi rečnik posle 30 godina
Dok godinama unazad političari iz Beograda i Prištine, uz manje ili više uspešno posredovanje Brisela i Vašingtona, pokušavaju da pronađu rešenje kosovskog problema, grupa profesora albanskog i srpskog jezika iz Srbije i sa Kosova napravila je veliki korak ka boljem razumevanju dva naroda. Posle više od 30 godina izrađen je novi albansko-srpski/srpsko-albanski rečnik sa oko 40.000 reči, piše BBC na srpskom.
  • 22.10.2020
Počinje festival
U beogradskom Centru za Kulturnu dekontaminaciju danas će u 18:00 časova biti otvoren festival "Mirdita, dobar dan". Članovi i simpatizeri desničarske Srpske stranke Zavetnici najavljuju miran protest.
  • 22.10.2020
Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020