Vesti
Društvo

Priština: Građani pozvani da prijave korupciju

Regionalna antikorupcijska inicijativa uz podršku Evropske unije organizovala je danas u centru Prištine performans protiv korupcije pod nazivom “Sviraj kraj”, sa koga je građanima poručeno da prijavljuju korupciju. Mediji na srpskom bili su uskraćeni za prevod govora zvaničnika koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.
Priština: Građani pozvani da prijave korupciju
Performans u Prištini (Foto Kim)

Tokom performansa novac je simbolično uništavan specijalnim mehanizmom, a građani su imali priliku da pritiskom na dugme (prijave korupciju) i zaustave njegovo uništavanje. Prema rečima organizatora ovim činom imaju za cilj da pokažu koliko novca se svakodnevno gubi korupcijom.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Šaip Havoli podsetio je da je 2019. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti uzbunjivača (lica koja prijavljuju korpciju) i pozvao građane da prijave zloupotrebu javnog novca.

“Agencija za borbu protiv korupcije angažovala je preko 170 odgovornih zvaničnika kod kojih uzbunjivači u javnim institucijama mogu da prijave korupciju. Tokom 2020. godine uzbunjivačima su prijavljena četiri slučaja”, kazao je Havoli.

Mendžerka projekta Elmerina Ahmetaj istakla je da borba protiv korupcije polazi od pojedinca.

„Želimo da skrenemo pažnju na štetu koju korupcija nanosi društvu. Podržavamo uzbunjivače koji nesebično i hrabro prijavljuju korupciju i stavljaju se u službu javnog interesa”, rekla je Ahmetaj.

Vlada Kosova usvojila je krajem prošle godine Strategiju za borbu protiv korupcije 2021 – 2023 i akcioni plan za njenu primenu.

Iako su mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku poziv za ovaj događaj u centru Prištine dobili na svom maternjem jeziku, prevod sa albanskog nije bio obezbeđen.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022