Vesti
Društvo

Priština: Građani pozvani da prijave korupciju

Regionalna antikorupcijska inicijativa uz podršku Evropske unije organizovala je danas u centru Prištine performans protiv korupcije pod nazivom “Sviraj kraj”, sa koga je građanima poručeno da prijavljuju korupciju. Mediji na srpskom bili su uskraćeni za prevod govora zvaničnika koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.
Priština: Građani pozvani da prijave korupciju
Performans u Prištini (Foto Kim)

Tokom performansa novac je simbolično uništavan specijalnim mehanizmom, a građani su imali priliku da pritiskom na dugme (prijave korupciju) i zaustave njegovo uništavanje. Prema rečima organizatora ovim činom imaju za cilj da pokažu koliko novca se svakodnevno gubi korupcijom.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Šaip Havoli podsetio je da je 2019. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti uzbunjivača (lica koja prijavljuju korpciju) i pozvao građane da prijave zloupotrebu javnog novca.

“Agencija za borbu protiv korupcije angažovala je preko 170 odgovornih zvaničnika kod kojih uzbunjivači u javnim institucijama mogu da prijave korupciju. Tokom 2020. godine uzbunjivačima su prijavljena četiri slučaja”, kazao je Havoli.

Mendžerka projekta Elmerina Ahmetaj istakla je da borba protiv korupcije polazi od pojedinca.

„Želimo da skrenemo pažnju na štetu koju korupcija nanosi društvu. Podržavamo uzbunjivače koji nesebično i hrabro prijavljuju korupciju i stavljaju se u službu javnog interesa”, rekla je Ahmetaj.

Vlada Kosova usvojila je krajem prošle godine Strategiju za borbu protiv korupcije 2021 – 2023 i akcioni plan za njenu primenu.

Iako su mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku poziv za ovaj događaj u centru Prištine dobili na svom maternjem jeziku, prevod sa albanskog nije bio obezbeđen.Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021