Vesti
Društvo

Priština: Građani pozvani da prijave korupciju

Regionalna antikorupcijska inicijativa uz podršku Evropske unije organizovala je danas u centru Prištine performans protiv korupcije pod nazivom “Sviraj kraj”, sa koga je građanima poručeno da prijavljuju korupciju. Mediji na srpskom bili su uskraćeni za prevod govora zvaničnika koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.
Priština: Građani pozvani da prijave korupciju
Performans u Prištini (Foto Kim)

Tokom performansa novac je simbolično uništavan specijalnim mehanizmom, a građani su imali priliku da pritiskom na dugme (prijave korupciju) i zaustave njegovo uništavanje. Prema rečima organizatora ovim činom imaju za cilj da pokažu koliko novca se svakodnevno gubi korupcijom.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Šaip Havoli podsetio je da je 2019. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti uzbunjivača (lica koja prijavljuju korpciju) i pozvao građane da prijave zloupotrebu javnog novca.

“Agencija za borbu protiv korupcije angažovala je preko 170 odgovornih zvaničnika kod kojih uzbunjivači u javnim institucijama mogu da prijave korupciju. Tokom 2020. godine uzbunjivačima su prijavljena četiri slučaja”, kazao je Havoli.

Mendžerka projekta Elmerina Ahmetaj istakla je da borba protiv korupcije polazi od pojedinca.

„Želimo da skrenemo pažnju na štetu koju korupcija nanosi društvu. Podržavamo uzbunjivače koji nesebično i hrabro prijavljuju korupciju i stavljaju se u službu javnog interesa”, rekla je Ahmetaj.

Vlada Kosova usvojila je krajem prošle godine Strategiju za borbu protiv korupcije 2021 – 2023 i akcioni plan za njenu primenu.

Iako su mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku poziv za ovaj događaj u centru Prištine dobili na svom maternjem jeziku, prevod sa albanskog nije bio obezbeđen.Ostale vesti

„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021
Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.
  • 02.12.2021
Nagrađene institucije koje „poštuju Zakon o upotrebi jezika“
Kancelarija poverenika za jezike u saradnji sa Organzacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dodelila je nagrade „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ institucijama na Kosovu. Prva nagrada pripala je Centralnoj izbornoj komsiji (CIK). 
  • 02.12.2021