Vesti
Društvo

Priština: Godišnji izveštaj o radu Ombudsmana

Od januara do decembra ove godine institucija Ombudsmana primila je 1.536 žalbi građana, od kojih je za 665 otvorena istraga. Ovaj broj uključuje i 44 slučaja otvorena po službenoj dužnosti, navedeno je na predstavljanju izveštaja o radu zaštitnika građana povodom završetka kalendarske godine.
Priština: Godišnji izveštaj o radu Ombudsmana
Detalj sa konferencije (Foto Kim)

Izveštaj od radu obuhvata period od 1. januara do 15. decembra 2021. godine.

Od pristiglih pritužbi, 462 su upućene ministarstvima, 429 sudovima, 232 opštinama, 90 policiji, a 63 tužilaštvu.

Zaštitnik građana uputio je 147 preporuka putem pisama i izveštaja, sprovedene su 43, četiri su nesprovedene, a preostalih 100 je na čekanju.

Tokom ove godine zatvorena su 753 slučaja, a pozitivno je rešeno 317.

Ombudsman Naim Ćeljaj je kazao da je 2021. godina bila posebno izazovna zbog pandemije i promene vlasti. Prema njegovim navodima, građani se i dalje suočavaju sa odugovlačenjem sudskih postupaka, a da je pandemija doprinela produbljivanju društvene nejednakosti.

“Rizik od siromaštva je visok. U izveštaju je utvrđeno da zdravstveni sistem ima nedostataka zbog malog budžeta i nije u mogućnosti da pruža usluge. Zaštitnik građana je preporučio povećanje budžeta za bolničke usluge na svim nivoima”, naveo je on.

Prema njegovom mišljenju, institucija zaštitnika građana je ove godine objavila tri važna izveštaja.

“Prvi izveštaj se odnosi na zaštitu žrtava nasilja u porodici i osobe sa invaliditetom. Iako je zakon o ovom pitanju usvojen još 2015. godine, on se još uvek ne sprovodi i nije uticao na značajan način u zaštiti ovih osoba. Zaštitnik građana je dao preporuke Vladi da ovaj zakon počne da se sprovodi. Drugi izveštaj, donet po službenoj dužnosti, odnosi se na slučajeve koji su prijavljeni od strane javnosti i medija, kao što je pravo na život i mere koje treba preduzeti prilikom nasilja u porodici. Treći izveštaj se odnosi na pandemiju koronavirusa i ljudska prava”, kazao je Čeljaj.

Najviše žalbi podeli su Albanci (577). Svi ostali mnogo manje: Srbi (37), Turci (16), Goranci (8), Aškalije (7), Egipćani (7), Bošnjaci (5).

Iako je za medije koji izveštavaju na srpskom jeziku na današnjoj konferenciji prevod bio obezbeđen, on nije bio adekvatan, a novinari nisu bili u mogućnosti da razumeju veći deo govora zaštitnika građana.

 Ostale vesti

KP apeluje da se ne koristi vatreno oružje na proslavama
Iz Kosovske policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje tokom održavanja različitih proslava i manifestacija, kako ne bi doveli u opasnost sebe i druge.
  • 17.05.2022
Novi Sad: Regionalna konferencija

Dvodnevna završna konferencija regionalnog projekta "Mediji za sve (Media for All)", koja se održava 17. i 18. maja, počela je u Novom Sadu.

  • 17.05.2022
Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022
Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022
IPKO uvećao profit
Telekomunikaciona kompanija IPKO je u prva tri meseca ove godine povećala operativni profit za 15 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.
  • 16.05.2022
Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici

Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” Medija centra Čaglavica da se problemi Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

  • 16.05.2022