Priština: Finansiranje medija mora biti transparentno

Transparentnost finansiranja medija na Kosovu bila je tema današnje OEBS-ove radionice održane u Prištini. Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić istakao je da se manjinski mediji finansiraju isljučivo preko projekata.

Podeli ovaj članak sa:
 • Radionica u Prištini o finasiranju medija (Foto Kim)

Tokom radionice govoreno je o stepenu transparentnosti grantova dodeljenih lokalnim medijima. Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je da u Vladi Kosova postoji fond za finansiranje rada manjinskih medija u iznosu od 200 hiljada evra, koji se, prema njegovom mišljenju, često zloupotrebljava.

Podsetio je na prošlogodišnji konkurs Kancelarije za pitanja zajednica pri kabinetu kosovskog premijera koji je bez obrazloženja poništen.

„Razlog poništenja tog konkursa do danas nije potpuno jasan. Sada već bivši direktor, kojem je istekao mandat par dana pre nego što je konkurs poništen, kazao nam je da ne zna razlog poništenja konkursa i da je to poništio sekretar Vlade. Od službenika u Kancelariji smo zvanično saznali da je konkurs poništen jer se navodno nije prijavio dovoljan broj medija koji ispunjavaju uslove. To je sve što znamo. Ne znamo koliko se medija prijavilo, koje uslove nisu ispunili, niti gde je otišlo tih 200 hiljada evra, jer konkurs nije bio ponovo raspisan“, objasnio je Ničić.

Ničić je istakao da se manjinski mediji na Kosovu uglavnom finansiraju preko projekata, i istakao da takav vid finansiranja, koji se vrši preko lokalnih samouprava, treba urediti zakonom.

„U Srbiji imamo primer da svaka opština godišnje raspisuje konkurs za projektno finasiranje u skladu sa svojim mogućnostima u budžetu. Međutim, novinarsko uruženje u Srbiji godinama zahteva da to bude 2 odsto od opštinskog budžeta. Mislim da bi i mi ovde trebali da pokrenemo tu inicijativu, da se lokalne saouprave zakonski obavežu da u zavisnosti od svojih budžeta, izdvoje određeni procenat“.

Direktor TV Mitrovica Nedžmedin Spahiju smatra da način na koji se mediji finansiraju mora biti potpuno transparentno.

„Kada kažemo da je neka medijska kuća nezavisna to znači da je ona nepristrasna i da ne postoji nikakva grupa koja vrši uticaj na tu medijsku kuću. Prirodno je svakako znati ko je izvor finasija, da li se ona finansira od reklama, donacija, priloga ili na neki drugi način. Izvori finasiranj, ukoliko nisu javni, dovode do određene sumnje među građanima, oni se pitaju ko zapravo stoji iza te i takve uređivačke politike“.

Finasiranje medija preko određenih institucija može uticati na uređivačku politiku jedne medijske kuće, tvrdi predsednica Udruženja novinara Kosova Gentiana Begoli.

„Profesionalnost, kredibilnost i verodostojnost medija ključni su za njihov opstanak. Sa druge strane, mediji moraju da poboljšaju transparentnost sopstvenog finansiranja jer on utvrđuje njihovu profesionalnost i kredibilnost“.

Predsedavajući Saveta za štampu Kosova Imer Muškoljaj upozorava da je politički uticaj zastupljen u svim sferama života, pa i u medijima.

„Ukoliko vam je Opština dala novac iz javnih fondova, to ne znači da su vas kupili. Vi niste ničija imovina, niste imovina Opštine. Upravo suprotno, to nisu privatni fondovi predsednika Opštine. To su javni fondovi, javna sredstva i kao mediji morate biti svesni toga“, objasnio je Muškoljaj.

Radioncu „Transparentnost finansiranja medija“ organizovala je Misija OEBS na Kosovu.

Ostale vesti

 • “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  Na Kosovu je u toku proces izrade Građanskog zakonika. EU podržava Ministarstvo pravde u realiziaciji ovog projekta, a u samu izradu uključeni su i predstavnici pravosuđa i civilnog društva. Pravni stručnjaci iz srpske i albanske zajednice danas su u Gračanici diskutovali o budućem Zakoniku, davali svoje prepuruke i ukazivali na manjkavosti postojećeg zakona.

 • Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Predstavnici Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ iz Severne Mitrovice, večeras su na prigodnoj svečanosti uručili pojedincima i kolektivima zahvalnice za pomoć i podršku radu ovog udruženja.

 • Đurđevak: Mere ne utiču na rad, a hleba će uvek biti

  Đurđevak: Mere ne utiču na rad, a hleba će uvek biti

  Uvođenje taksi od 100% na proizvode iz centralne Srbije još uvek ne utiče na rad predškolske ustanove „Đurđevak“ u Gračanici. Kažu da zaliha hrane ima, ali da se nadaju da će ubrzo preovladati „zdrav razum odraslih“ i da će mere biti ukinute.

 • Kosovska Kamenica: Zalihe hrane za vrtiće pri kraju

  Kosovska Kamenica: Zalihe hrane za vrtiće pri kraju

  Predškolska ustanova “Pčelica Maja” u Velikom Ropotovu, kod Kosovske Kamenice, za sada ima dovoljne količine hrane za potrebe kuhinje u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za više od 200 mališana, ali zalihe su pri kraju.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane