Vesti
Društvo

Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje nagrađen na festivalu Kaktus

Kampanja za Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje je kao najbolja integrisana kampanja u oblasti medijske i digitalne pismenosti osvojila prvu nagradu na ovogodišnjem nacionalnom Festivalu integrisanih komunikacija "Kaktus", saopštilo je  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije.
Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje nagrađen na festivalu Kaktus
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović (Foto FoNet/NALED)

Kampanja i Priručnik za roditelje kreirani su s Ministarstvom u okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion".

Istraživanje programa "Nova pismenost" pokazalo je da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok "influenseri" utiču na polovinu dece od 12 do 14 godina.

"I pored ovih podataka, mnogim roditeljima je i dalje nepoznanica kako da sa svojim detetom razgovaraju o vremenu i sadržajima koje deca konzumiraju u onlajn svetu, pa je Priručnik za roditelje kreiran kako bi im pomogao da se lakše snađu tamo gde njihova deca provide dosta vremena, a sadrži i konkretne savete koji im pomažu da usmere decu da kvalitetno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno", dodaje se u saopštenju.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da su teme medijske i digitalne pismenosti jedna od prioriteta njegovog ministarstva, istakavši da u Srbiji više od 82 odsto domaćinstava ima internet priključak, što praktično znači da su "nove generacije od malih nogu onlajn".

Jovanović je istakao da samim tim i roditelji moraju da budu u koraku sa vremenom, a da je Priručnik sjajan način da se informišu kako najbolje svoje dete mogu da zaštite na internetu.

Ministar je uputio poziv svim roditeljima da pogledaju taj priručnik koji je besplatan i dostupan OVDE, i da, ukoliko im treba savet, posete sajt "Pametno i bezbedno" ili pozovu telefon broj 19833.

Direktor programa "Nova pismenost" Darko Soković je najavio da će u saradnji s Ministarstvom biti organizovana serija onlajn i obuka uživo, gde će roditelji moći da se upoznaju sa svim detaljima i postave pitanja stručnjacima, "što će im pomoći da se snađu u ovom kompleksnom svetu".Ostale vesti

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022