Vesti
Društvo

Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje nagrađen na festivalu Kaktus

Kampanja za Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje je kao najbolja integrisana kampanja u oblasti medijske i digitalne pismenosti osvojila prvu nagradu na ovogodišnjem nacionalnom Festivalu integrisanih komunikacija "Kaktus", saopštilo je  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije.
Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje nagrađen na festivalu Kaktus
Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović (Foto FoNet/NALED)

Kampanja i Priručnik za roditelje kreirani su s Ministarstvom u okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i "Propulsion".

Istraživanje programa "Nova pismenost" pokazalo je da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok "influenseri" utiču na polovinu dece od 12 do 14 godina.

"I pored ovih podataka, mnogim roditeljima je i dalje nepoznanica kako da sa svojim detetom razgovaraju o vremenu i sadržajima koje deca konzumiraju u onlajn svetu, pa je Priručnik za roditelje kreiran kako bi im pomogao da se lakše snađu tamo gde njihova deca provide dosta vremena, a sadrži i konkretne savete koji im pomažu da usmere decu da kvalitetno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno", dodaje se u saopštenju.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da su teme medijske i digitalne pismenosti jedna od prioriteta njegovog ministarstva, istakavši da u Srbiji više od 82 odsto domaćinstava ima internet priključak, što praktično znači da su "nove generacije od malih nogu onlajn".

Jovanović je istakao da samim tim i roditelji moraju da budu u koraku sa vremenom, a da je Priručnik sjajan način da se informišu kako najbolje svoje dete mogu da zaštite na internetu.

Ministar je uputio poziv svim roditeljima da pogledaju taj priručnik koji je besplatan i dostupan OVDE, i da, ukoliko im treba savet, posete sajt "Pametno i bezbedno" ili pozovu telefon broj 19833.

Direktor programa "Nova pismenost" Darko Soković je najavio da će u saradnji s Ministarstvom biti organizovana serija onlajn i obuka uživo, gde će roditelji moći da se upoznaju sa svim detaljima i postave pitanja stručnjacima, "što će im pomoći da se snađu u ovom kompleksnom svetu".Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023