Vesti
Društvo

Pripreme za Božić, na pijaci raznovrsna ponuda

U susret Badnjem danu i predstojećem Božiću ulice Gračanice su pune građana koji pazare za prazničnu trpezu kako u marketima, tako i na lokalnoj pijaci. Danas se najviše kupuje voće.

Pripreme za Božić, na pijaci raznovrsna ponuda
Pijaca u Gračanici (Foto Kim)

Na gračaničkoj pijaci je dobra ponuda voća, kako svežeg, tako i sušenog, ali vina, žita i ukrasnih predmeta koji simbolizuju Pravoslavni Božić.

Među prodavcima je najviše Albanaca, a među kupcima Srba. Međutim, Fljamur Beščeđepa iz Uroševca i Krsta Kostić iz sela Boljevci kod Novog Brda jedini su na gračaničkoj pijaci koji žele da govore za medije. Kupcima nude voće, povrće i orašaste plodove. Obojica tvrde da poskupljenja nije bilo.

„Cene su iste kao što su bile, nismo ih povećali. Najviše se kupuje voće, manje povrće. Jabuke su 70 centi, mandarine 80, nar, kruške i dunje su po 1.50. Paradajz je 1 evro, paprika blaga i ljuta 2 evra. Banane su poskupele, neka je kriza pa se kreću po 2 evra. Cena kestena je 2,5 evra, prošle godine je bilo skuplje. Ljudi ne kupuju kao što smo očekivali, ali nadamo se da će biti bolje“, rekao je Beščeđepa.

„Cene su stare. Prodajem orahe, kesten. Kruške pološke se kupuju za običaj i koštaju 1 evro. Orasi su 2 evra, tako je bilo uvek“, naveo je Kostić.

Kupci užurbano pune kese voćem i povrćem. Iako su saglasni da je voće poskupelo, za Božić ne štede.

„Cene su pristupačne, nešto je skupo, nešto nije. Pripremamo kolač, slatke kolače, pogaču, pitu, pasulj, posnu sarmu za Badnje veče. Za Božić pečemo pečenje i tortu, sve što treba. Srećan Božić“, kazala je Milijana Đorđević.

„Kupujem voće, povrće ono što je aktuelno za Božić. Cene jesu malo otišle gore, ali sezona govori da tako i mora da bude. Nadamo se da će posle praznika biti malo prikladnije“, naveo je Miroslav Ćirković.

„Cenama smo zadovoljni kako kad i kako gde. Bitno je da se proslavi u zdravlju i veselju. Pare su prolazne, samo da smo živi i zdravi i da bude mira. Sve najlepše“, rekla je Divna Filipović.

„Cene paprene, malo je para. Kupujemo sve po malo, koštanje, orahe, jabuke. Pripremamo kokošku, nemamo za prase“, istakao je Slobodan Arsić.

„Spremamo prečenje, voće, sve i svašta. Za danas voće nije skupo, Božić je“, kazala je Olga Radovanović.

„Kupujem voće, prase je obavezno a za ostalo videćemo“, rekao je jedan od sagovornika.

Na gračaničkoj pijaci suve smokve koštaju 1.50, kajsije i urme od jedan do dva evra, dok je za suve šljive potrebno izdvojiti 3.5 evra. Budeva se kreće od 80 centi po kilogramu.

Takođe, može se kupiti i božićna dekoracija po ceni od 5 evra.

Pored voća i povrća kupcima se nudi i domaće crno i belo vino koje se prodaje po ceni od 300 dinara za dva litra.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a vernici se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023