Vesti
Društvo

Priprema zimnice sve skuplja

Kraj leta i početak jeseni je vreme kada mnoge domaćice na centralnom Kosovu počinju pripremu zimnice. Ponuda povrća na pijaci je raznovrsna, međutim, prodavci u Gračanici uglavnom nisu zadovoljni prodajom, a kupci cenama.
Priprema zimnice sve skuplja
Prodaja paprike (Foto Kim)

Iako je leto još uvek tu kalendarski, mnoge domaćice već su počele da se pripremaju za predstojeću jesen i zimu. Kuvanje ajvara, spremanje turšije, barene parike i džemova deo su tradicionalne zimnice u kosovskim porodicama. Poslednjih dana jedna od glavnih tema među ženama, uglavnom starijim, je kvalitet paprike i razmena recepata.

Domaćica iz Badovca, Verica Mladenović, otkrila nam je kako priprema takozvanu parenu pariku. 

"Na šest kilograma paprike stavlja se 250 grama soli, čaša šećera, konzervans, vinobran, šoljica esencije i četiri šoljice ulja. To se sve stavi u sud, mora da provre i prelije se oprana paprika, sve to mora da prenoći. Onda se parika ređa, a začin se koristi po potrebi", kaže Verica.

Ponuda na gračaničkoj pijaci, ali i u piljarama, ovih dana je bogata. Međutim, prodavci nisu zadovoljni prodajom, iako su, kako kažu, cene pristupačne.

"Prodaja je dosta slaba, zato što ima dosta uvoznika. Naši proizvodi su dosta kvalitetniji", kaže Novica Stojković iz Koretišta.

"Cene su dosta slabe. Paradajz je 50 centi, feferone 2 evra, ali seljaci moraju nešto da rade", kaže Stojanka Nedeljković iz Badovca.

"Kupuju, ali malo. Paradajz se najviše prodaje, parika se prodaje, krompir malo, beli luk se prodaje samo za potrebe zimnice", Ismailj Butići iz Livađa.

Iako je ponuda zimnice odavno prisutna na rafovima većih marketa, meštani centralnog Kosova se radije odlučuju da je sami pripreme, jer je, kako tvrde iskusne domaćice, domaće kvalitetnije.

"Ja sam sa zimnicom počela pre nekih desetak dana. Pripremila sam turšiju, ajvar. Upavo sam krenula da kupim papriku i da nastavim da barim, spremam još ajvara i još neke salate", kazala je Nadica Jorgić.

Ipak, neke meštanke Gračanice i okoline će sačekati povoljnije cene.

"Paprika je skuplja u odnosu na prošlu godinu, ali računama da za koji dan neće biti tako", kaže Svetlana Calić.

Do zime ima još vremena, ali po svemu sudeći pojedina domaćinstva su spremna za nastupajuću sezonu slava i drugih praznika.

Iako u novije vreme, zimnica kao da gubi na značaju ona ima svoje prednosti jer se neki proizvodi mogu koristiti kao salata, hrana ili poslastica tokom zimskih meseci, a da ne izgube svoja hranljiva i lekovita svojstva. Stručnjaci ipak savetuju da voće i povrće za zimnicu treba birati tako da bude zdravo i neoštećeno, a pre upotrebe ga dobro oprati.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023