Vesti
Društvo

"Pripajanje Kosovu Polju dovešće do iseljavanja Srba"

Meštani Ugljara i Preoca koji bi uskoro mogli da postanu stanovnici opštine Kosovo Polje o tome ne znaju gotovo ništa. Predstavnici dve lokalne samouprave, koji su u svojim parlamentima usvojili odluku o „uređenju katastarskih zona“, nisu ih o tome obavestili.
Ugljare (Foto Kim)

Koji će delovi Preoca i Ugljara, prema predlogu o „uređenju katastarskih zona“, pripasti Opštini Kosovo Polje i dalje je nejasno. Objašnjenje o tome za RTV Kim nisu hteli da daju ni gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, ni direktor Odeljnja za katastar Nebojša Sudimac.

Retki su i meštani Preoca i Ugljara koji su bili zainteresovani za razgovor sa našim novinarima na ovu temu. Uglavnom su nam kazali da nisu upućeni u namere predstavnika dve lokalne samouprave i da ne znaju koji bi delovi sela pripali opštini Kosovo Polje.

“Ne znam tačno, neko kaže da će to biti od škole levo. Mislim da će to biti dobar povod za prodaju kuća i biće zaista teško za opstanak“, kazao je Saša Vučić iz Ugljara.

Ni predsednik sela Srđan Živković nije obavešten o “razgraničenju“. Za ovu odluku je, kako kaže, saznao iz medija. I on smatra da bi pripajanje dela Ugljara Kosovu Polju uticao na prodaju imovine i iseljavanje Srba.

“Mislim da (odluka) može da bude štetna po Srbe koji se nalaze u opštini Gračanica. Verovatno bi se pojačala i prodaja srpskih imanja i kuća u selu“, kazao je Živković.

Zbunjeni su i meštani Preoca. Ni oni nisu obavešteni o nameri predstavnika dve opštine.

“Pominjalo se nešto prema Marigoni, ali zvanično nam niko ništa nije rekao, niti je dolazio ko iz Opštine. Ja to nisam shvatio ozbiljno, ali bolje da budemo u opštini Gračanica nego da budemo ogromna manjina“, rekao je Živorad Spasić iz Preoca.

“Ne znam ništa o tome. Niko nije ništa pitao, čula sam da će biti neke podele, ali stvarno ne znam“, kazala nam je Ljubinka Đurđević iz Preoca.

Predlog predsednika Opštine Gračanica Srđana Popovića o „uređenju katastarskih zona“, nakon SO Gračanica prihvatili su i odbornici SO Kosovo Polje. Odluku da se delovi Preoca i Ugljara pripoje Kosovu Polju opravdava jedini srpski odbornik u tamošnjoj Skupštini, Ljubiša Ćirković. Za razliku od čelnika Opštine Gračanica, Ćirković je u telefonskoj izjavi pokušao da da objašnjenje.

“Naselje koje je naseljeno Albancima na teritoriji Preoca je Marigona. U Ugljaru, to je naselje koje se naziva Emširovo, teritorija na kojoj isključivo žive Albanci. Ne znam šta će Albanci dobiti, ali Srbi ne gube ništa. Ako bi se kompletno Ugljare pripojilo Kosovu Polju onda bi to to već bio problem, ovako nema nikakvih problema. Faktički, kompletno Ugljare i dalje pripada Opštini Gračanica“, kazao je Ćirković.

Ministarstvo Administracije i lokalne samouprave ocenilo je da je međusobno uređenje katastarskih linija Opštine Kosovo Polje i Opštine Gračanica za katastarske zone Preoce i Ugljare u saglasnosti sa zakonskim odredbama i kao takva može proizvesti pravni efekat.

U međuvremenu, u Opštini Kosovo Polje pokrenuta je inicijativa za prikupljanje potpisa meštana Ugljara za pripajanje toj opštini.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020