Vesti
Društvo

Princ Filip putem svojih predaka

Ponosan sam na čukundedu i pradedu Кralja Petra I oslobodioca i Viteškog Кralja Aleksandra I, koji su oslobodili ove predele nakon vekovnog ropstva, obnovili institucije srpskog naroda, pomogli njihov opstanak i ostavili neizbrisiv trag na ovim prostorima", napisao je na svom Fejsbuk profilu  Princ Filip Karađorđević koji je sa sa suprugom Danicom Karađorđević posetio manastir Svetih Arhangela i Prizrensku bogosloviju.

Princ Filip putem svojih predaka
Princ Filip Karađorđević (Foto Fejsbook)

Princ Karađorđević je istakao da oseća dužnost i obavezu da ide stopama svojih predakai da na Kosovo i Metohiji vrati Srbe i srpske institucije.

"Manastir Svetih Arhangela su raj na zemlji. Uz žubor Prizrenske bistrice, molitvu malog monaškog bratstva, gostoljublje igumana Mihaila i poj ptica setio sam se naših slavnih predaka koji su u srednjem veku gradili ovu svetinju" , naveo je on.

 Princ Filip je dodao da je ovo njegov drugi obilazak manastira Sveti Arhangeli.

 "Razmišljao sam kako je manastir postradao, kako su sa njegovih zidova raznosili freske i kamenje i kako su mislili da će manastir pokriti veo zaborava. Ali život se u manastir vratio i ja danas znam da je manastir vaskrsao zbog velike ljubavi našeg naroda, osetili smo to i ja i moja supruga Danica, a ponajviše naš sin Stefan koji je uživao dva dana u manastirskoj porti uz ljubav ljudi koji su dolazili u ovu svetinju", naglasio je on. 

 Princ Filip je 1. juna  otvorio "Vidovdanske svečanosti’’ u Gračanici, kao i tradicionalnu manifestaciju ”Spasovdanski dani u Prizrenu” koja je održana dan kasnije.

 

 

 

 

 Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022