Vesti
Društvo

Primena sporazuma o osiguranju lepa vest za vozače

Sporazum Beograda i Prištine o osiguranju vozila počeo je sa primenom u ponoć. Za stanovnike centralnog Kosova ovo je lepa vest.

Primena sporazuma o osiguranju lepa vest za vozače
Kolona automobila prelazu Merdare (Foto Kim)

Od ponoći su na prelazima na Kosovu počeli sa radom i Biroi za osiguranje na kojima vozači uzimaju polise osiguranja.

Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebalo je da stupi na snagu 24. jula, mesec dana od njegovog postizanja, ali je odložen, zbog tehničkih nesuglasica oko njegove primene između Beograda i Prištine.

Vladeta Kostić, gradonačelnik Gračanice, smatra da ovoga puta takvih problema neće biti u primeni.

“Moje lično mišljenje je da nisu bile u pitanju tehničke prepreke, već da nije bio povoljan politički trenutak za kosovsku stranu da se takav sporazum implementira. Sada nakon usvajanja zakona o Specijalnom sudu, što je bio krucijalni problem za stranu u Prištini, I taj problem je prevaziđen I došao je taj trenutak da prvi tehnički sporazum u Briselu oko slobode kretanja bude implementiran.”

Kostić se nada da će se nadalje brže implementirati ostali sporazumi koje su postigli Beograd i Priština.  

Iako je po potpisivanju sporazuma, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao da Srbi na Kosovu ubuduće neće plaćati nikakve dažbine, na prelazima je situacija drugačija.

Vozači koji su svoja vozila registrovali na KS oznake plaćaju po 40 evra za osiguranje na godišnjem nivou. Oni koji imaju registraciju RKS uz ovu cenu osiguranja plaćaju i cenu probnih tablica koje izdaje srpski MUP. Cena probnih tablica koja je do sada iznosila 25 evra je smanjena, ali se još ne zna za koliko.

Građani, ipak smatraju da je početak primene sporazuma o osiguranju vozila dobra vest.

„Konačno ćemo osetiti tu slobodu kretanja i moći ćemo normalno da putujemo i funkcionišemo, kaže Nebojša  Ćirković iz Gušterice.

„Sloboda kretanja je osnovno ljudsko pravo svih koje mora biti poštovano svugde u svetu i zato je ovaj sporazum dobar“, kaže Ivan Tomić.

Marko Trajković iz Gračanice kaže da će primena sporazuma olakšati život ljudima.

„Naročito će biti lakše nama na centralnom ili južnom Kosovu koji smo do sada plaćali i po 120 evra za osiguranje, što je previše“.

Nešto povoljnije za putovanje biće za građane koji na Kosovo dolaze iz pravca centralne Srbije. Oni će za boravak na Kosovu pokazivati samo polisu osiguranja koja važi za Srbiju.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023