Vesti
Društvo

Primena sporazuma o nalepnicama i na Merdaru

Na Merdaru je počela primena sporazuma od 30. septembra o slobodi kretanja koja podrazumeva prelepljivanje regitarskih oznaka.
Primena sporazuma o nalepnicama i na Merdaru
Administrativni prelaz Merdare (Foto Kim)

Više vozila je prošlo ovaj administrativni prelaz od 8:00.

Po rečima vozača, procedura traje kratko, a nalepnice izdaju pripadnici policije sa obe strane.

Nema gužvi, a na licu mesta su prisutni predstavnici EULEKS-a, kao i brojne tv ekipe.

Putnici namernici uglavnom smatraju da je ova odluka mnogo bolja od prethodne koja je podrazumevala izdavanje probnih tablica. Tada su, kažu, gužve bile mnogo veće.

Dejan Paunović vozi robu poreklom iz Hrvatske. Uputio se u Vučitrn.

"To je samo procedura. Kako se veliki dogovore, mi moramo da sprovodimo sve. Cela procedura ne traje previše, nije bilo zadržavanja ovoga puta", kazao je on.

"Prilikom predaje dokumenata dobijaju se nalepnice, ove bele koje se prelepljuju preko oznaka naše zemlje. Prelepljuje se ono SRB na tablici, grb i oznaka grada. Imam i probne tablice u gepeku, često putujem na Kosovo. Ni jedno ni drugo nije dobro. Treba konačno doneti odluku na čemu smo. Dok to ne reše, igraće se sa nama ovako svakoga dana", rekla je Jelena Živić.

Novinarskim ekipama koje su na Merdare stigle iz pravca Prištine nije dozvoljeno da pređu i snime vozila sa srpske strane prelaza.

Marinković: Odluka na brzinu, mnogo nepoznanica

Među onima koji su danas dobili nalepnice na Merdaru je i novinarka Medija centra u Čaglavici Katarina Marinković. Ona podseća da je ovo privremeno rešenje i da treba sačekati novu odluku koja će uslediti nakon šest meseci.

"U svakom slučaju, mislim da će ovo olakšati prelazak sa jedne na drugu stranu jer su procedure kraće i jednostavnije. Međutim, postoji dosta nepoznanica kako će sve ovo funkcionisati, pošto se ne zna šta u slučaju da mi neko odlepi nalepnicu, gde da uzmem nove nalepnice, da li će me Policija kazniti ako me sretne do prelaza gde jedino mogu da uzmem nove", kaže Marinkovićeva.

Ona je istakla da je ova odluka počela da se primenjuje na brzinu i da bi bi predstavnici institucija trebalo narednih dana da daju više informacija o tome kako bi građani na najlakši način mogli da preuzmu stikere.Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021