Vesti
Društvo

Primena sporazuma o nalepnicama i na Merdaru

Na Merdaru je počela primena sporazuma od 30. septembra o slobodi kretanja koja podrazumeva prelepljivanje regitarskih oznaka.
Primena sporazuma o nalepnicama i na Merdaru
Administrativni prelaz Merdare (Foto Kim)

Više vozila je prošlo ovaj administrativni prelaz od 8:00.

Po rečima vozača, procedura traje kratko, a nalepnice izdaju pripadnici policije sa obe strane.

Nema gužvi, a na licu mesta su prisutni predstavnici EULEKS-a, kao i brojne tv ekipe.

Putnici namernici uglavnom smatraju da je ova odluka mnogo bolja od prethodne koja je podrazumevala izdavanje probnih tablica. Tada su, kažu, gužve bile mnogo veće.

Dejan Paunović vozi robu poreklom iz Hrvatske. Uputio se u Vučitrn.

"To je samo procedura. Kako se veliki dogovore, mi moramo da sprovodimo sve. Cela procedura ne traje previše, nije bilo zadržavanja ovoga puta", kazao je on.

"Prilikom predaje dokumenata dobijaju se nalepnice, ove bele koje se prelepljuju preko oznaka naše zemlje. Prelepljuje se ono SRB na tablici, grb i oznaka grada. Imam i probne tablice u gepeku, često putujem na Kosovo. Ni jedno ni drugo nije dobro. Treba konačno doneti odluku na čemu smo. Dok to ne reše, igraće se sa nama ovako svakoga dana", rekla je Jelena Živić.

Novinarskim ekipama koje su na Merdare stigle iz pravca Prištine nije dozvoljeno da pređu i snime vozila sa srpske strane prelaza.

Marinković: Odluka na brzinu, mnogo nepoznanica

Među onima koji su danas dobili nalepnice na Merdaru je i novinarka Medija centra u Čaglavici Katarina Marinković. Ona podseća da je ovo privremeno rešenje i da treba sačekati novu odluku koja će uslediti nakon šest meseci.

"U svakom slučaju, mislim da će ovo olakšati prelazak sa jedne na drugu stranu jer su procedure kraće i jednostavnije. Međutim, postoji dosta nepoznanica kako će sve ovo funkcionisati, pošto se ne zna šta u slučaju da mi neko odlepi nalepnicu, gde da uzmem nove nalepnice, da li će me Policija kazniti ako me sretne do prelaza gde jedino mogu da uzmem nove", kaže Marinkovićeva.

Ona je istakla da je ova odluka počela da se primenjuje na brzinu i da bi bi predstavnici institucija trebalo narednih dana da daju više informacija o tome kako bi građani na najlakši način mogli da preuzmu stikere.Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022