Vesti
Društvo

Prilužje: OŠ "Vuk Karadžić" obeležila 155 godina rada

Osnovna škola „Vuk Кaradžić“ u Prilužju tradicionalno proslavlja 8. novembar, dan rođenja reformatora srpskog jezika i velikana srpske književnosti po kome nosi ime, kao Dan škole. Zbog situacije izazvane koronavirusom izostale su školske svečanosti i đačke priredbe.
Prilužje: OŠ

Dan škole je ipak obeležen u specifičnim uslovima. Nastavničko veće održalo je tim povodom kratku svečanu sednicu. Nastavnici su na časovima pričali o Danu škole, Vuku Кaradžiću, istorijatu školstva u Prilužju, koje se prožima kroz tri veka: devetnaesti, dvadeseti i dvadeset prvi.

Na Fejsbuk nalogu škole objavljen je kolažni prilog u čast Dana Škole u kome su pored istorijskih podataka i prilika u kojima je radila škola od 1865. godine navedeni i sadašnji radni rezultati.

Navedeno je da je škola posle 1999. godine imala 340 đaka u šesnaest odeljenja i predškolsko odeljenje, a da danas ima 247 đaka u 15 odeljenja i dve predškolske grupe.

Osnovana škola „Vuk Кaradžić“ u Prilužju prema rečima direktora Srđana Zdravkovića, i pored toga što je broj đaka smanjen, "opstaje i odeleva braneći tradiciju i korene u Prilužju, koji potiču još pre Kosovskog boja i pravi je svetionik prosvećivanja i opstajanja u mnogim zlim vremenima kroz tri veka kroz koja se proteže njen rad i postojanje".

Pored uspeha u nastavnim aktivnostima koji se dopunjavaju uglednim časovima, školama u prirodi, naveden je i širok spektar vannastavnih aktivnosti: Škola atletike, škola skijanja, fudbala, šaha, stonog tenisa, muzička, dramska, recitatorska i folklorna, ali i druge sekcije.

Najviše uspeha ostvarili su mladi atletičari medaljama na mnogim prvenstvima, atletskim mitinzima, krosovima i trkama na svim nivoima u Srbiji, i na taj način proslavili svoju školu i svoje mesto. Potom po uspesima slede i druge sportske sekcije, ali i svi ostali koji predstavljaju Osnovnu školu „Vuk Кaradžić“ u Prilužju.

Na tradicionalnoj muzičkoj manifestaciji osnovaca „Cvrkuti sa Ibra“ deca iz Prilužja se veoma često vraćaju sa nagradama. 

Tu su i brojna prva mesta i diplome sa opštinskih, okružnih, pokrajinskih i Republičkih takmičenja u znanju iz nastavnih predmeta.

 Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021