Vesti
Društvo

Prilužje: OŠ "Vuk Karadžić" obeležila 155 godina rada

Osnovna škola „Vuk Кaradžić“ u Prilužju tradicionalno proslavlja 8. novembar, dan rođenja reformatora srpskog jezika i velikana srpske književnosti po kome nosi ime, kao Dan škole. Zbog situacije izazvane koronavirusom izostale su školske svečanosti i đačke priredbe.
Prilužje: OŠ

Dan škole je ipak obeležen u specifičnim uslovima. Nastavničko veće održalo je tim povodom kratku svečanu sednicu. Nastavnici su na časovima pričali o Danu škole, Vuku Кaradžiću, istorijatu školstva u Prilužju, koje se prožima kroz tri veka: devetnaesti, dvadeseti i dvadeset prvi.

Na Fejsbuk nalogu škole objavljen je kolažni prilog u čast Dana Škole u kome su pored istorijskih podataka i prilika u kojima je radila škola od 1865. godine navedeni i sadašnji radni rezultati.

Navedeno je da je škola posle 1999. godine imala 340 đaka u šesnaest odeljenja i predškolsko odeljenje, a da danas ima 247 đaka u 15 odeljenja i dve predškolske grupe.

Osnovana škola „Vuk Кaradžić“ u Prilužju prema rečima direktora Srđana Zdravkovića, i pored toga što je broj đaka smanjen, "opstaje i odeleva braneći tradiciju i korene u Prilužju, koji potiču još pre Kosovskog boja i pravi je svetionik prosvećivanja i opstajanja u mnogim zlim vremenima kroz tri veka kroz koja se proteže njen rad i postojanje".

Pored uspeha u nastavnim aktivnostima koji se dopunjavaju uglednim časovima, školama u prirodi, naveden je i širok spektar vannastavnih aktivnosti: Škola atletike, škola skijanja, fudbala, šaha, stonog tenisa, muzička, dramska, recitatorska i folklorna, ali i druge sekcije.

Najviše uspeha ostvarili su mladi atletičari medaljama na mnogim prvenstvima, atletskim mitinzima, krosovima i trkama na svim nivoima u Srbiji, i na taj način proslavili svoju školu i svoje mesto. Potom po uspesima slede i druge sportske sekcije, ali i svi ostali koji predstavljaju Osnovnu školu „Vuk Кaradžić“ u Prilužju.

Na tradicionalnoj muzičkoj manifestaciji osnovaca „Cvrkuti sa Ibra“ deca iz Prilužja se veoma često vraćaju sa nagradama. 

Tu su i brojna prva mesta i diplome sa opštinskih, okružnih, pokrajinskih i Republičkih takmičenja u znanju iz nastavnih predmeta.

 Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020