Vesti
Društvo

Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke

Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Sa izbora Kosvke devojke (Foto Dragiša Terentić)


U sali Doma kulture u Prilužju održano je polufinalno veče manifestacije "Izbor Kosovke devojke" za opštinu Vučitrn-Prilužje koja se tradicionalno održava u sklopu "Vidovdanskog pesničkog pričešća" i Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, javlja za RTV Kim Dragiša Terentić.

Od desetak devojaka koje su se predstavile publici u Prilužju, u srpskoj narodnoj nošnji svih krajeva Kosova i Metohije i šire, petočlani žiri izabrao je Valentinu Mihajlović za najlepšu Kosovku devojku za ovu opštinu, koja će predstavljati opštinu Vučitrn-Prilužje na finalnoj večeri 26. juna u Gračanici.

Za prvu pratilju izabrana je Kristina Bojković, a za drugu Lidija Mašić.

Predsednik žirija Mirko Mašić, direktor Doma zdravlja "Obilić" u Prilužju rekao je da je žiriju bilo veoma teško da se odluči za najlepše jer su sve bile lepe i izgledom, nošnjom i ukupnim ponašanjem na bini pokazale smernost i bogatstvo srpske kulturne tradicije i nasleđa na prostoru ušća Laba u Sitnicu.

Ova manifestacija pored kulturne ima i edukativnu ulogu, jer generacijama koje dolaze svedoči koliko je značajno održati srpsku kulturu i tradiciju na ovim prostorima.

"Vidovdan na Kosovu i Metohiji je za naš narod neiscrpno nasleđe i izvor koji nam budi emocije i sećanje na pretke i stalno podseća na obavezu da čuvamo i negujemo kulturu i tradiciju Srba na ovim prostorima", istakao je Mašić i dodao da je prepuna sala Doma kulture u Prilužju, uglavnom mladima, dokaz da selo ima budućnost.

Kulturno umetničko društvo "Abrašević" iz Prilužja, sa tri folklorne grupe i istureno odeljenje Muzičke škole "Stevan Hristić" iz Stanišora u Prilužju, priredili su inspirativan kolaž narodnih pesama igara ovog kraja i Kosova i Metohije, čime su scensko muzčkim prikazom oduševili prisutnu publiku.Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021