Vesti
Društvo

Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke

Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Sa izbora Kosvke devojke (Foto Dragiša Terentić)


U sali Doma kulture u Prilužju održano je polufinalno veče manifestacije "Izbor Kosovke devojke" za opštinu Vučitrn-Prilužje koja se tradicionalno održava u sklopu "Vidovdanskog pesničkog pričešća" i Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, javlja za RTV Kim Dragiša Terentić.

Od desetak devojaka koje su se predstavile publici u Prilužju, u srpskoj narodnoj nošnji svih krajeva Kosova i Metohije i šire, petočlani žiri izabrao je Valentinu Mihajlović za najlepšu Kosovku devojku za ovu opštinu, koja će predstavljati opštinu Vučitrn-Prilužje na finalnoj večeri 26. juna u Gračanici.

Za prvu pratilju izabrana je Kristina Bojković, a za drugu Lidija Mašić.

Predsednik žirija Mirko Mašić, direktor Doma zdravlja "Obilić" u Prilužju rekao je da je žiriju bilo veoma teško da se odluči za najlepše jer su sve bile lepe i izgledom, nošnjom i ukupnim ponašanjem na bini pokazale smernost i bogatstvo srpske kulturne tradicije i nasleđa na prostoru ušća Laba u Sitnicu.

Ova manifestacija pored kulturne ima i edukativnu ulogu, jer generacijama koje dolaze svedoči koliko je značajno održati srpsku kulturu i tradiciju na ovim prostorima.

"Vidovdan na Kosovu i Metohiji je za naš narod neiscrpno nasleđe i izvor koji nam budi emocije i sećanje na pretke i stalno podseća na obavezu da čuvamo i negujemo kulturu i tradiciju Srba na ovim prostorima", istakao je Mašić i dodao da je prepuna sala Doma kulture u Prilužju, uglavnom mladima, dokaz da selo ima budućnost.

Kulturno umetničko društvo "Abrašević" iz Prilužja, sa tri folklorne grupe i istureno odeljenje Muzičke škole "Stevan Hristić" iz Stanišora u Prilužju, priredili su inspirativan kolaž narodnih pesama igara ovog kraja i Kosova i Metohije, čime su scensko muzčkim prikazom oduševili prisutnu publiku.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022