Vesti
Društvo

Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke

Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Sa izbora Kosvke devojke (Foto Dragiša Terentić)


U sali Doma kulture u Prilužju održano je polufinalno veče manifestacije "Izbor Kosovke devojke" za opštinu Vučitrn-Prilužje koja se tradicionalno održava u sklopu "Vidovdanskog pesničkog pričešća" i Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, javlja za RTV Kim Dragiša Terentić.

Od desetak devojaka koje su se predstavile publici u Prilužju, u srpskoj narodnoj nošnji svih krajeva Kosova i Metohije i šire, petočlani žiri izabrao je Valentinu Mihajlović za najlepšu Kosovku devojku za ovu opštinu, koja će predstavljati opštinu Vučitrn-Prilužje na finalnoj večeri 26. juna u Gračanici.

Za prvu pratilju izabrana je Kristina Bojković, a za drugu Lidija Mašić.

Predsednik žirija Mirko Mašić, direktor Doma zdravlja "Obilić" u Prilužju rekao je da je žiriju bilo veoma teško da se odluči za najlepše jer su sve bile lepe i izgledom, nošnjom i ukupnim ponašanjem na bini pokazale smernost i bogatstvo srpske kulturne tradicije i nasleđa na prostoru ušća Laba u Sitnicu.

Ova manifestacija pored kulturne ima i edukativnu ulogu, jer generacijama koje dolaze svedoči koliko je značajno održati srpsku kulturu i tradiciju na ovim prostorima.

"Vidovdan na Kosovu i Metohiji je za naš narod neiscrpno nasleđe i izvor koji nam budi emocije i sećanje na pretke i stalno podseća na obavezu da čuvamo i negujemo kulturu i tradiciju Srba na ovim prostorima", istakao je Mašić i dodao da je prepuna sala Doma kulture u Prilužju, uglavnom mladima, dokaz da selo ima budućnost.

Kulturno umetničko društvo "Abrašević" iz Prilužja, sa tri folklorne grupe i istureno odeljenje Muzičke škole "Stevan Hristić" iz Stanišora u Prilužju, priredili su inspirativan kolaž narodnih pesama igara ovog kraja i Kosova i Metohije, čime su scensko muzčkim prikazom oduševili prisutnu publiku.Ostale vesti

Počeli radovi na gradnji auto-puta Niš–Merdare
Kod petlje Merošina svečano su počeli radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare od 76,3 kilometara, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi deonica auto-puta do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.
  • 02.12.2021
Nagrađene institucije koje „poštuju Zakon o upotrebi jezika“
Kancelarija poverenika za jezike u saradnji sa Organzacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) dodelila je nagrade „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ institucijama na Kosovu. Prva nagrada pripala je Centralnoj izbornoj komsiji (CIK). 
  • 02.12.2021
U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021