Vesti
Društvo

Prikupljanje pomoći za bebe

U Gračanici je u toku akcija prikupljanja humanitarne pomoći za bebe iz ugroženih područija u Republici Srpskoj.
Prikupljanje pomoći za bebe
Štand za prikupljanje pomoći u centru Gračanice (Foto KIM)

Akciji se do sada odazvao veliki broj građana, a aktivisti koji se trenutno nalaze na štandu ispred prodavnice suvenira u Gračanici kažu da će na istom mestu pomoć prikupljati u toku celog dana.

Prikupili smo odeću za decu i bebe, higijenska sredstva. Građani donose sve što misle da je potrebno, hranu, odeću, tako da smo do sada zaista zadovolni i nadamo se da će to narodu iz poplavljenih područija zaista značiti“, kazala je Milica Ničić iz organizacije "Omladinski savet".

Akciji se priključilo i uredništvo časopisa „Naše polje“, a kao koordinator i Centar za mir i toleranciju.

„Organizovali su se građani, a mi smo tu kako bi pružili tehničku pomoć službama koje se bave prikupljanjem i transportom te robe. Glavna organizacija ove akcije jeste organizacija stanovništva Gračanice i okolnih sela. Sve ovo na neki način oplemenjuje čoveka i čini ga bogatijim u tom smislu da nekom može da pomogne“, kazao je Bojan Teofilović iz CPT-a.

Aktivisti su pozvali meštane Gračanice i okoline da ukoliko su u mogućnosti pomognu bebama iz ugroženih mesta. Najpotrebniji su dugotrajno mleko, instant i konzervirana hrana za bebe, sokovi, pelene i sredstva za higijenu.

Prikupljena roba i sredstva večeras će biti distribuirana za Zvečan, odakle će, zajedno sa humanitarnom pomoći sa severa Kosova šleperom krenuti ka Republici Srpskoj.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023