Vesti
Društvo

Previsoke cene ulja i drugih namirnica. Trgovci koriste krizu

Cene suncokretovog ulja poslednjih dana enormno rastu. U pojedinim marketima u Gračanici danas se ulje moglo kupiti za 3,80 evra.
Previsoke cene ulja i drugih namirnica. Trgovci koriste krizu
Ilustracija (Foto Agroklub)

Cena jestivog ulja koja se juče i prekjuče kretala od 1,70 do 1,80 evra po litru, danas je znatno porasla pa je u jednom od marketa u Gračanici suncokretovo ulje koštalo 3,80 evra.

U pojedinim marketima u Prištini cene ulja kretale su se od 3,49, u zavisnosti od proizvođača, a moguće je bilo kupiti do četiri flaše. Znatno su porasle i cene drugih osnovne namirnica, poput brašna, šećera, mleka. Paket jaja je dostigao rekordnu cenu od 4,5 evra.

Cene su počele da rastu zbog rasta potražnje, a čitav haos na tržištu nastao je zbog straha da će rat u Ukrajini proizvesti nestašicu osnovnih životnih namirnica.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas kazao da je cena ulja na Kosovu najveća na svetu.

"Trenutno je cena ulja na Kosovu najviša u svetu. To su naduvane cene koje je kreirao ljudski faktor, a nisu rezultat objektivne situacije na terenu“, rekao je Kurti.

Kurti smatra da je cena ulja od 3,49 evra po litru nerazumna i da identična cena ulja u prodavnicama širom Kosova nije slučajnost, jer trgovci žele na ovaj način da iskoriste situaciju.

On je naglasio da je to "veštački udarac" koji nanosi štetu kosovskim potrošačima i dodao da trgovci žele da iskoriste ovu krizu.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022