Vesti
Društvo

Previsoke cene ulja i drugih namirnica. Trgovci koriste krizu

Cene suncokretovog ulja poslednjih dana enormno rastu. U pojedinim marketima u Gračanici danas se ulje moglo kupiti za 3,80 evra.
Previsoke cene ulja i drugih namirnica. Trgovci koriste krizu
Ilustracija (Foto Agroklub)

Cena jestivog ulja koja se juče i prekjuče kretala od 1,70 do 1,80 evra po litru, danas je znatno porasla pa je u jednom od marketa u Gračanici suncokretovo ulje koštalo 3,80 evra.

U pojedinim marketima u Prištini cene ulja kretale su se od 3,49, u zavisnosti od proizvođača, a moguće je bilo kupiti do četiri flaše. Znatno su porasle i cene drugih osnovne namirnica, poput brašna, šećera, mleka. Paket jaja je dostigao rekordnu cenu od 4,5 evra.

Cene su počele da rastu zbog rasta potražnje, a čitav haos na tržištu nastao je zbog straha da će rat u Ukrajini proizvesti nestašicu osnovnih životnih namirnica.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas kazao da je cena ulja na Kosovu najveća na svetu.

"Trenutno je cena ulja na Kosovu najviša u svetu. To su naduvane cene koje je kreirao ljudski faktor, a nisu rezultat objektivne situacije na terenu“, rekao je Kurti.

Kurti smatra da je cena ulja od 3,49 evra po litru nerazumna i da identična cena ulja u prodavnicama širom Kosova nije slučajnost, jer trgovci žele na ovaj način da iskoriste situaciju.

On je naglasio da je to "veštački udarac" koji nanosi štetu kosovskim potrošačima i dodao da trgovci žele da iskoriste ovu krizu.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023