Vesti
Društvo

Preti gašenje Obrazovnih centara za RAE zajednicu

Predstavnici RAE zajednice održali su ispred Ministarstva obrazovanja u Prištini protest zbog bojazni da će uskoro ostati bez svojih Obrazovnih centara koji učenicima iz ovih zajednica olakšavaju školovanje na nematernjem jeziku.
Preti gašenje Obrazovnih centara za RAE zajednicu
Protest ispred Ministarstva obrazovanja (Foto Kim)

Naime, Ministarstvo obrazovanja je pre dve godine usvojilo administrativno uputstvo po kojem bi se ovi centri institucionalizovali i postali deo obrazovnog sistema na Kosovu, a za njihov rad se iz budžeta Vlade Kosova izdvoilo pola miliona evra. Međutim, to administrativno uputstvo se i dalje ne sprovodi a centri ne dobijaju predviđeni novac. Istovremeno donatori, uglavnom međunarodne organizacije, sve manje finansiraju Obrazovne centre što kod zaposlenih i predstavnicka civilnog društva izaziva bojazan da će se uskoro zatvoriti.

„Ono što očekujemo od institucija jeste da što je pre moguće usvoji priručnik o registraciji Obrazovnih centara i po automatizmu otvore proces registracije koje će otvoriti mogućnost finansiranja od strane institucija.
Prošle godine je Parlament Kosova usvojio budžet u iznosu od pola miliona evra za finansiranje ovih Obrazovnih centara i samo zato što proces registracije nije pokrenut na vreme taj novac nije mogao da aktivira i on i dalje stoji negde“, kaže za RTV Kim Isak Skenderi iz organizacije Glas Roma, Aškalija i Egipćana.

Skenderi smatra da je ključ integracije ove zajednice u kosovsko društvo upravo obrazovanje.

„Ono što tražimo od institucija je da budu malo ozbiljnije kada su u pitanju ovi naši zahtevi, prvenstveno oni koji se tiču obrazovanja dece“, kaže Skenderi.

Ukoliko se ne sprovede pomenuto uputstvo preti zatvaranje 80 Obrazovnih centara širom Kosova koji pružaju podršku u obrazovanju za više od 5.000 dece. Njihovim gašenjem bi obrazovanje dece iz Romske, aškalijske i egipćanske zajednice bilo znatno otežano, a kako ističu, pojedina deca bi potpuno odustala od obrazovanja.

„Ukoliko prestane rad sa decom većina njih će početi da izostaje iz škola, biće veoma lošeg uspeha jer su oni navikli na pomoć oko domaćih zadataka, pogotovo deca predškolskog uzrasta“, kaže za Kim Adrian Emini iz Obrazovnog centra u Prilužju.

Obrazovni centri na Kosovu postoje više od deset godina a služe da deci iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice prevaziđu poteškoće sa kojima se susreću tokom redovnog obrazovanja.

Na današnjem protestu ispred Ministarstva obrazovanja Kosova bilo je prisutno više desetina predstavnika RAE zajednice, a njihovo okupljanje su nadgledali pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

Zemaj: Radno vreme ugostiteljskih objekata do 21h
Tržni centri i ugostiteljski objekti biće zatvoreni od 21 do 5 časova, rekao je ministar zdravlja Armend Zemaj na konferenciji za medije. 
  • 31.10.2020
Hoti: Vlada udvostručuje socijalnu pomoć
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će više od 24.000 porodica dobiti dvostruku socijalnu pomoć za oktobar, novembar i decembar. 
  • 31.10.2020
Gujon: Uskoro farma u Gračanici

Tri osnovne škole u srpskim sredinama na Kosovu nedavno su renovirane iz donacije koju je obezbedila humanitarna organizacija ’’Solidarnost za Kosovo’’, čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon, piše Tanjug.

  • 30.10.2020
Više od hiljadu osoba kanžnjeno zbog nepoštovanja epidemioloških mera
Kosovska policija nastavlja da kažnjava osobe koje ne poštuju antikovid mere, pa je tako u poslednja 24 sata kažnjeno 1.072 ljudi koji nisu poštovali Zakon o borbi protiv pandemije, prenosi Ljajmi.
  • 28.10.2020
Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020