Vesti
Društvo

Preti gašenje Obrazovnih centara za RAE zajednicu

Predstavnici RAE zajednice održali su ispred Ministarstva obrazovanja u Prištini protest zbog bojazni da će uskoro ostati bez svojih Obrazovnih centara koji učenicima iz ovih zajednica olakšavaju školovanje na nematernjem jeziku.
Preti gašenje Obrazovnih centara za RAE zajednicu
Protest ispred Ministarstva obrazovanja (Foto Kim)

Naime, Ministarstvo obrazovanja je pre dve godine usvojilo administrativno uputstvo po kojem bi se ovi centri institucionalizovali i postali deo obrazovnog sistema na Kosovu, a za njihov rad se iz budžeta Vlade Kosova izdvoilo pola miliona evra. Međutim, to administrativno uputstvo se i dalje ne sprovodi a centri ne dobijaju predviđeni novac. Istovremeno donatori, uglavnom međunarodne organizacije, sve manje finansiraju Obrazovne centre što kod zaposlenih i predstavnicka civilnog društva izaziva bojazan da će se uskoro zatvoriti.

„Ono što očekujemo od institucija jeste da što je pre moguće usvoji priručnik o registraciji Obrazovnih centara i po automatizmu otvore proces registracije koje će otvoriti mogućnost finansiranja od strane institucija.
Prošle godine je Parlament Kosova usvojio budžet u iznosu od pola miliona evra za finansiranje ovih Obrazovnih centara i samo zato što proces registracije nije pokrenut na vreme taj novac nije mogao da aktivira i on i dalje stoji negde“, kaže za RTV Kim Isak Skenderi iz organizacije Glas Roma, Aškalija i Egipćana.

Skenderi smatra da je ključ integracije ove zajednice u kosovsko društvo upravo obrazovanje.

„Ono što tražimo od institucija je da budu malo ozbiljnije kada su u pitanju ovi naši zahtevi, prvenstveno oni koji se tiču obrazovanja dece“, kaže Skenderi.

Ukoliko se ne sprovede pomenuto uputstvo preti zatvaranje 80 Obrazovnih centara širom Kosova koji pružaju podršku u obrazovanju za više od 5.000 dece. Njihovim gašenjem bi obrazovanje dece iz Romske, aškalijske i egipćanske zajednice bilo znatno otežano, a kako ističu, pojedina deca bi potpuno odustala od obrazovanja.

„Ukoliko prestane rad sa decom većina njih će početi da izostaje iz škola, biće veoma lošeg uspeha jer su oni navikli na pomoć oko domaćih zadataka, pogotovo deca predškolskog uzrasta“, kaže za Kim Adrian Emini iz Obrazovnog centra u Prilužju.

Obrazovni centri na Kosovu postoje više od deset godina a služe da deci iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice prevaziđu poteškoće sa kojima se susreću tokom redovnog obrazovanja.

Na današnjem protestu ispred Ministarstva obrazovanja Kosova bilo je prisutno više desetina predstavnika RAE zajednice, a njihovo okupljanje su nadgledali pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020
Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020