Vesti
Društvo

Preporuka roditeljima da osnovci do četvrtog razreda što više idu školu

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je danas da je preporuka roditeljima da od 1. septembra osnovci od prvog do četvrtog razreda što više pohađaju nastavu u školama radi, kako je rekao, socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu.

Preporuka roditeljima da osnovci do četvrtog razreda što više idu školu
Mladen Šarčević (Foto Zoran Lončarević)

On je kazao da postoji opcija da se sve radi na daljinu kao tokom prvog pika epidemije u Srbiji ali i ocenio da je model nastave na daljinu bez fizičkog kontakta, najlošiji.

„Imali smo puno spremnih scenarija, jedan od modela podrazumeva da se u školama odvija nastava od prvog do četvrtog razreda uz sve mere i deljenje odeljenja u većem broju ustanova na dve grupe. Izmeštaćemo klupe da obezbedimo distancu, trpezarije i sale mogu da se pretvore u radni prostor“, kazao je ministar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

Šarčević je rekao da će stariji osnovci ići u školu od 14 časova, pri čemu će učenici petog, šestog i sedmog razreda imati po pet časova u septembru a osmaci po šest časova.

„Nema šetanja od kabineta do kabineta, gledaćemo da određena grupa bude koncentrisana na određene sanitarne čvorove. Plan je i da se deci govori o samoj epidemiji, više ljudi u samoj školi će se time baviti“, kazao je ministar.

Naveo je i da nadležni neće praviti probleme roditeljima koji se iz opravdanih razloga poput straha od infekcije, budu opredelili tokom septembra da nastavu prate onlajn.

Upitan da li će biti uvedene kazne ukoliko đaci ne budu nosili maske u školi, Šarčević je rekao da će oni koji se budu „mangupirali“ biti kažnjavani u vidu opomena, ukora pa čak i isključenja.

Najavio je i da će naredne nedelje biti poznati detalji rada fakulteta u novoj školskoj godini i dodao da je septembar koncentrisan na ispitni rok.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je preporuka da đaci u školama masku nose neprekidno, navodeći da je to najbezbednije.

Kazao je da bi svaki roditelj trebalo da sarađuje u naporima za suzbijanje virusa tako što će detetu pre polaska u školu izmeriti temperaturu kako ne bi dolazilo na nastavu pod temperaturom ili sa simptomima respiratorne infekcije.

„Kada dođe do škole, dete čim uđe mora da počne da nosi masku a pre ulaska u učionicu da opere ruke. Smatramo da je najpametnije nerekidno nositi masku ali dozvoljava se mogućnost odlaganja maske dok je dete u klupi i sluša predavanje ali odmah je vraća nazad kad krene da odgovara“, kazao je Kon.

Dodao je da tokom leta i dok je to moguće, prozori u učionicama moraju biti stalno otvoreni.

„Mislim da smo našli neki balans za sam start“, naveo je Kon.Ostale vesti

Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021
Bujanovačke: Srbi i Albanci zajedno na vakcinaciji u Bujanovcu

Stanovnici Kosova, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Bujanovcu, prenosi portal Bujanovačke. Međutim, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi demantovao je ove navode.

  • 22.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih domaćinstava
Opština Gračanica u saradnji sa JKP “Ekologija” počela je sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti. Nakon poplave, porodica Grbić iz Gornje Gušterice pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i osposobi restoran i svečanu salu koji su usled vodene stihije zatvoreni za posetioce.
  • 22.01.2021
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
  • 22.01.2021