Vesti
Društvo

Prepeć, kraljica pita

U domaćoj kuhinji u ovim krajevima, pored neizostavne kosovske pogače, na trpezi se obavezno nađe i tradicionalna pita, koju ovdašnji Srbi nazivaju, prepeć.
Prepeć, kraljica pita
Prepeć pita (Foto Kim)

Recept za ovu omiljenu pitu karakterističnog imena prenosi se sa kolena na koleno, pa je i danas većina domaćica na centralnom Kosovu redovno mesi, a svoj način pripreme krije kao najveću tajnu.

Po čemu je prepeć jedinstvena pita za RTV Kim govori Gordana Đorić iz Udruženja poslovnih žena „Avenija“, koja godinama radi na promociji tradicionalnih srpskih jela.

„Prepeć pita je staro nacionalno kosovsko jelo, a pod tim nazivom postoji i jedna druga vrsta pite koja nije slična ovoj, a priprema se na jugu Srbije, u Vranju i Leskovcu“.

„Ne postoji žena na Kosovu koja ne ume da umesi prepeć. Ja sam to naučila od majke, babe pa i svekrve. Nije mi problem da je spremim. Sada je i u `Aveniji` često spremamo na raznim manifestacijama, dolaze nam gosti koji najčešće vole da probaju kosovsku pogaču i prepeć pitu, to je karakteristično za naše podneblje“, kazala je Jelena Aksić, članica ovog Udruženja.

Pita se naizgled priprema jednostavno, sa vrlo malo sastojaka, brašna, soli i vode, ali kako Gordana kaže, morate pomalo biti i umetnik.

„Mnoge domaćice izbegavaju da prave prepeć pitu, iz razloga što je fil tečan, jer se sastoji samo od mleka i jaja. Zaista morate biti umetnik za prepeć pitu. Isto tako, brašno treba da bude dobrog kvaliteta kako bi se napravilo dobro testo, i da može da se zatvori, tako da ostavite jedan otvor i sipate sastav kako ne bi procurio fil“, kazala je Đorićeva.

Prepeć pita se uglavnom služi sa domaćim kiselim mlekom, jogurtom, sezonskom salatom ili turšijom.

Za tradicionalna kosovska jela gotovo uvek se opredeljuju i turisti koji dođu u posetu Gračanici.

„Turisti kada dođu u Gračanicu najčešće žele da probaju tradicionalnu hranu koja se vezuje za naš kraj, a to su različita jela naročito od testa, kao što je kosovska pogača koja je nadaleko poznata i koja se na Kosovu sprema na poseban način. Zatim prepeć pita, različita hrana naročito od kukuruznog brašna, kao što su proja, barenica, kačamak“, kazala je Teodora Đokić iz Turističke organizacije Gračanice.

Burna istorijska dešavanja uticala su i na ishranu naroda. Na Kosovu, ali i drugim delovima Balkana dominira turska kuhinja. Da li je prepeć deo nje ovoga puta nismo uspeli da utvrdimo, ali smo sigurni da je trenutno ima samo u našim krajevima i da je domaćice uvek sa ponosom iznose pred goste.

 Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020