Vesti
Društvo

Preoce: Komunalci uklonili gume koje su nepoznati meštani nameravali da zapale

Automobilske gume koje su nepoznati građani u Preocu pripremili za paljenje povodom 1. maja, praznika rada, danas su odneli komunalci. Reakcija JKP „Ekologija“ usledila je nakon što su fotografije guma objavljene na Fejsbuk stranici RTV Kim.
Preoce: Komunalci uklonili gume koje su nepoznati meštani nameravali da zapale
Komunalci odnose gume (Foto JKP Ekologija)

Na centralnom Kosovu postoji dugogodišnji običaj da se pred 1. maj zapali vatra. Međutim, ta vatra se često potpaljuje automobilskim gumama koje štetno utiču na životnu sredinu i zagađuju vazduh. Poslednjih godina Odeljenje inspekcije u Gračanici upozorava da se to ne radi, ali su pojedini meštani Preoca ipak odlučili da to urade i ove godine. Gume su postavili u blizini obdaništa u ovom selu.

Međutim, posle objavljivanja fotografija na našoj Fejsbuk stranici koje je RTV Kim poslao savesni građanin, komunalci iz JKP „Ekologija“ su došli na lice mesta i odneli gume. Naša novinarska ekipa ih je zatekla kako kamionom odvoze gume.

 


Ovo su automobilske gume koje se pripremaju da se zapale u Preocu povodom 1. maja. Fotografiju je poslao savesni i zabrinuti građanin! Javno Komunalno Preduzeće "Ekologija" D.D. Општина Грачаница

Posted by RTV Kim, Čaglavica on Четвртак, 29. април 2021.

Predsedavajući borda direktora JKP „Ekologija“ Dušan Cvejić kazao je za RTV Kim da je ovo preduzeće sinoć od Opštine Gračanica dobilo nalog da u Preocu ukloni skladište guma koje su bile namenjene za paljenje.

„Mi stojimo na raspolaganju kako meštanima tako i Odeljenju inspekcije i apelujemo na sve građane da nas pozovu ukoliko uoče paljenje guma, mi ćemo intervenistati. Kazne su veoma velike, ali je još važnije da čuvamo životnu sredinu“, rekao je Cvejić.

Stefan Filipović iz Preoca kaže da Međunarodni praznik rada 1. maj nije povezan sa paljenjem guma, kao i da mladi nisu svesni koliko je to opasno.

„Njima je to avantura, ja to razumem i ja sam sam to radio, i svoju grešku i krivicu shvatam i prihvatam. Problem je to što starije generacije ne žele da ih spreče, ali jednostavno to mora da se zaustavi. Prvi maj treba da se obeležava suštinski. Sama činjenica da je jedna od ekoloških lomača koju sam ja video bila postavljenja na deset metara od Obdaništa i pedeset metara od Osnovne škole u centru sela, gde podjenako zagađuje čitavo selo“, naveo je on.

Filipović napominje da je paljenje guma najmanji ekološki problem sa kojim se mešani Gračanice suočavaju.

„Ovo je jedan simbolički početak otvaranje sezone gušenja u Gračanici pored zagađene reke Gračanke koja će porastom temperature i opadnjem nivoa vode, moći da se osetiti i počeće da dobija boju što je to nenormalno“, zaključio je Filipović.

„Zapaljena guma se teško gasi“

Šef vatrogasne jedinice u Lapljem Selu Dragan Sekulić, kaže da se sagorevanjem otpadnih guma stvaraju otrovi. Iako je, kako kaže, ova jedinica spremna da u svakom trenutku izađe i ugasi vatru, napominje da se zapaljena guma teško gasi.

„Potrebno je mnogo sredstava za gašenje, vode, naročito kada je guma u razbuktanoj fazi, veoma je teško ugasiti. Za gašenje guma je potrebno koristiti specijalno sredstvo, prašak koji je inače skup materijal“, rekao je Sekulić i dodao da je oprema vatrogasne jedinice dotrajala.

„Zabranjeno paljenje guma“

U međuvremenu se oglasilo i Odeljenje inspekcije u Gračnini koje je uputilo upozorenje građanima da tokom obeležavanja 1. maja ne spaljuju gume i ostali otpad, jer će u suprotnom biti izricane kazne.

„Apelujemo na građane da se uoči prvomajskih praznika suzdrže od paljenja guma, plastike i drugih materijala, jer pri tom činu u atmosferu odlazi dim u kom se nalaze brojne štetne materije opasne po životnu sredinu i zdravlje građana“, saopšteno je iz Odeljenja inspekcije.

Кako je istaknuto, dodatni razlog da se građani suzdrže od obeležavanja Međunarodnog praznika rada (1. maj) na ovaj način je i poštovanje antikovid mera, odnosno zabrana svakog vida većeg okupljanja.

Građani koji primete da se na određenim lokacijama pripremaju veće količine guma za paljenje to mogu da prijave odeljenju inspekcije, dodaje se u saopštenju.

 

 Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021