Vesti
Društvo

Preminula profesorka Slavica Dejanović

Slavica Dejanović književni istoričar, teoretičar i univerzitetski profesor preminula je juče u Beogradu. 
Preminula profesorka Slavica Dejanović
Profesorka Slavica Dejanović (Foto privatna arhiva)

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Prištini. Na istom fakultetu je magistrirala sa temom „Forme pripovedanja u satiričnoj priči Radoja Domanovića“ 1995. godine, a doktorirala s disertacijom „Tipologija književnog dela Branislava Nušića“.

Bila je dugogodišnji srednjoškolski profesor, a od 1991. godine radila je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost, gde je držala predmete: Romantizam, Realizam, Književnost za decu i Kreativno pisanje. Svojim pristupom nastavi, učenicima i studentima, ostavila je trajan pečat na njihov razvoj, pa je čitave generacije pamte kao dobrog pedagoga, naučnika i izuzetnog čoveka.

Autorka je više značajnih naučnih radova i dve naučne monografije: Pripovedanje u Domanovićevim satirama (1997) i Branislav Nušić, srpski pisac (2015).

Profesorka Slavica Dejanović je rođena 1952. u Lipljanu, a biće sahranjena sutra, u četvrtak, 30.01. 2020. u 13 časova, na groblju Lešće u Beogradu.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023