Vesti
Društvo

Preko Jarinja samo sa kosovskim dokumentima

Uz obavezan medicinski pregled merenja telesne temperature i preporuku da u naredne dve nedelje budu u kućnoj izolaciji danas su preko prelaza Jarinje na Kosovo mogli da uđu samo putnici koji su imali kosovska lična dokumenta, ili srpska dokumenta izdata u policijskim upravama gradova sa Kosova.
Preko Jarinja samo sa kosovskim dokumentima
Granični prelaz (Foto Puls)

Radnicima TV Most onemogućen ulazak na Kosovo

Zbog mera koje je Priština preduzela u cilju zaštite od širenja koronavirusa zaposlenima u TV Most, koji su danas krenuli na posao bio je onemogućen ulaz na Kosovo na Merdaru jer nemaju kosovska dokumenta, prenela je TV Most.

Oni su redovnom kombi linijom Niš - Severna Mitrovica, stigli na Merdare, kako bi stigli na redovan smenski rad koji obavljaju kao stalno zaposleni u TV Most u Zvečanu .

Radnik na Merdaru predočio je putnicima da oni koji imaju važeća kosovska dokumenta mogu preći uz uslov podvrgavanja samoizolaciji, uz dokument o obavezivanju na petnaestodnevni kućni karantin.

Ta mera kosovske vlade, koja je juče doneta kao vid zaštite od koronavirusa, nije dovela do većih gužvi i zadržavanja na tom prelazu na severu Kosova.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani potvrdio je da je „Kosovska policija blagovremeno sastavila operativni plan pod nazivom ,UO za spremnost i odgovor na koronavirus - KOVID-19’ i da je preduzela sve potrebne policijske mera i radnje za sprovođenje odluka kosovske vlade.

Iako niko iz redova policije nije želeo da nam saopšti šta sve konkretno podrazumevaju mere kosovske vlade o zatvaranju kopnenih granica i plan koji je na snazi, nezvanično saznajemo da su ovom zabranom pogođeni i brojni radnici koji žive u gradovima u centralnoj Srbiji, a svakodnevno dolaze na posao na sever Kosova. Tu su i brojni dobavljači osnovnih životnih namirnica čije su firme u centralnoj Srbiji.

U periodu od gotovo dva sata, koliko je ekipa portala Kosovo onlajn bila na prelazu Jarinje, kosovski policajci vratili su nekoliko putničkih vozila, među kojima je bilo jedno sa tablicama Holandije. Ipak, put Kosova nastavilo je par kamiona sa novopazarskim registarskim oznakama za koje nismo uspeli da saznamo da li su vozači imali kosovske dokumenta.

Ono što je vidljivo već sa prvim prilaskom prelazu Jarinje je da se koronavirus različito doživljava na Kosovu i u Srbiji.

Pripadnici MUP Srbije posao obavljaju u svojim standardnim uniformama uz masku na licu, dok su kosovski policajci opremljeni posebnim odelima, higijenskim rukavicama i maskama. Takođe, prilikom izlaska sa Kosova i ulaska u Srbiju nema medicinskih ekipa koje mere telesnu temperaturu.

Čini se da zabrinutosti nema ni među građanima koji su dolazili iz pravca Raške.

„Preporučili su nam da se u narednih 14 dana manje krećemo i budemo u kućnoj izolaciji. Izmerili su mi i temperaturu i rekli da mogu da nastavim“, kaže za Kosovo Onlajn Nebojša Milanović.

Istom postupku bio je izložen i meštanin Leposavića koji smatra da ovakve mere nisu potrebne i da je ovo još jedna vrsta pritiska i maltretiranja Srba.

„Traže nam kosovska dokumenta da bi mogli da uđemo na svoja ognjišta i samo nas dodatno maltretiraju“, rekao je on.

Sa osmehom na licu i sigurnošću da neće poštovati preporuku o kućnoj izolaciji put Leposavića krenula je i sredovečna žena koja smatra da će se srpski narod uspešno izboriti sa pojavom koronavirusa.

„Rekli su mi da 15 dana ne izlazim iz kuće, ali ih ja neću poslušati. Imam posao i obaveze koje me čekaju i ja se ovog virusa uopšte ne bojim“, rekla je ona.Ostale vesti

Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020