Vesti
Društvo

Preduzeća istog vlasnika godinama dobijaju tendere u opštinama sa srpskom većinom

Dve firme istog vlasnika iz Zvečana godinama dobijaju stotine hiljada evra iz kosovskog budžeta na tenderima Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS).
Preduzeća istog vlasnika godinama dobijaju tendere u opštinama sa srpskom većinom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Preduzeća P.T.P. RAD i RAD D.O.O. u poslednje tri godine pobedila su na gotovo svim tenderima za izvođenje radova u kosovskim opštinama sa srpskom većinom. Ta preduzeća su u proseku svake godine pobeđivala na tenderima vrednim oko pola miliona evra, piše portal Infokus.  

Samo u poslednjih godinu dana, kada je sve zatvarano zbog pandemije, RAD D.O.O. je pobedio je na četiri tendera MALS-a, vrednosti preko 173 hiljade evra u opštinama Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Gračanica. Ovo ministrstvo je od 3. juna 2020. do nedavno vodio predsednik Srpske liste Goran Rakić.

 

 

Ove dve firme (P.T.P. RAD i RAD D.O.O.), registrovane sa primarnom delatnošću izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, a koja su uspele da dobiju ogromna sredstva na tenderima, imaju istog vlasnika.

Radule Stević je osoba koja se u zvaničnim podacima kosovske Agencije za registraciju biznisa navodi kao njihov vlasnik.

P.T.P. RAD je registrovan 2013. godine, a RAD D.O.O. 2018. godine.

Iako preduzeća izvode veliki broj poslova, P.T.P. RAD ima jednog, a RAD D.O.O. deset zaposlenih.

Iz dokumenata do kojih je došao Infokus se vidi da je 2018. godine P.T.P. RAD dobilo devet tendera od opština Gračanica, Severna Mitrovica, Leposavić i Zvečan koji su finansirani iz budžeta Ministarstva za administraciju lokalne samouprave (MALS). Ovo ministarstvo je u periodu od aprila 2017. do aprila 2019. vodio Ivan Todosijević, a od aprila 2019. do marta 2020. Adrijana Hodžić.

 

 

Tenderi dobijeni u tom periodu su se odnosili na izgradnju zgrada, puteva, proširenje trotoara, postavljanje semafora i druge radove. Za njih je preduzeće u to vreme dobilo više od 800 hiljada evra.

Gazeta Infokus navodi, pozivajući se na izveštaj o javnoj nabavci, da je 2018. ista kompanija pobedila na tenderima čija ukupna vrednost prelazi 3 miliona evra.

Tenderi u opštinama sa srpskom većinom su i 2019. podeljeni između P.T.P RAD i RAD D.O.O. Ova dva preduzeća sa istim vlasnikom pobedila su na najmanje 22 tendera.

 

 

Firma Rad 028 (čiji je vlasnik takođe Radule Stević, a koja pod tim imenom nije zavedena pri Kosovskoj agenciji za registraciju biznisa) je prošle godine izvodila radove i na zgradi Doma zdravlja u Ugljaru. Iako se objekat nalazi u opštini Kosovo Polje, tender za njegov završetak raspisala je opština Zvečan, o čemu je RTV Kim ranije izveštavala. Prema podacima do kojih smo tada došli, taj tender je raspisala Opština Zvečan pošto Opština Kosovo Polje nema adekvatnu službu koja može da angažuje radnike.Ostale vesti

Gračanica: Ekologija započela preventivno čiščenje rečnog korita

Javno komunalno preduzeće “Ekologija” DD započelo je akciju preventivnog čišćenje rečnog korita kako usled obilnijih padavina ne bi došlo do izlivanja reke.

  • 04.12.2021
Protestne blokade širom Srbije
Na 47 lokacija širom Srbije danas su održani protesti i blokade saobraćajnica, a na pojedinim mestima bilo je i incidenata. Jedan od organizatora današnjih protesta gradjana, Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni, rekao je da su se građani Srbije odazvali protestima u velikom broju.
  • 04.12.2021
„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

  • 03.12.2021
OG: Dodeljeni grantovi ženama preduzetnicama u poljoprivredi
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sastala se danas sa ženama preduzetnicama kako bi potpisale ugovore o dobijenim grantovima. U cilju unapređivanja položaja žena i njihovog socio – ekonomskog položaja, 10 žena je dobilo grantove na osnovu projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“.
  • 03.12.2021
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
  • 03.12.2021
Srbi u Metohiji u neraskidivoj vezi sa Kosovskom Mitrovicom

Već dvadeset godina čitav administrativni i obrazovani sistem srpskih sredina u Metohiji povezan je sa Kosovskom Mitrovicom. Ovo je grad u koji ljudi iz srpkih sela u Metohiji odlaze po nekoliko puta mesečno – stariji da podižu platu i trguju, a oni mlađi ostaju da se obrazuju i studiraju.

  • 03.12.2021