Vesti
Društvo

Preduzeća istog vlasnika godinama dobijaju tendere u opštinama sa srpskom većinom

Dve firme istog vlasnika iz Zvečana godinama dobijaju stotine hiljada evra iz kosovskog budžeta na tenderima Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS).
Preduzeća istog vlasnika godinama dobijaju tendere u opštinama sa srpskom većinom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Preduzeća P.T.P. RAD i RAD D.O.O. u poslednje tri godine pobedila su na gotovo svim tenderima za izvođenje radova u kosovskim opštinama sa srpskom većinom. Ta preduzeća su u proseku svake godine pobeđivala na tenderima vrednim oko pola miliona evra, piše portal Infokus.  

Samo u poslednjih godinu dana, kada je sve zatvarano zbog pandemije, RAD D.O.O. je pobedio je na četiri tendera MALS-a, vrednosti preko 173 hiljade evra u opštinama Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Gračanica. Ovo ministrstvo je od 3. juna 2020. do nedavno vodio predsednik Srpske liste Goran Rakić.

 

 

Ove dve firme (P.T.P. RAD i RAD D.O.O.), registrovane sa primarnom delatnošću izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, a koja su uspele da dobiju ogromna sredstva na tenderima, imaju istog vlasnika.

Radule Stević je osoba koja se u zvaničnim podacima kosovske Agencije za registraciju biznisa navodi kao njihov vlasnik.

P.T.P. RAD je registrovan 2013. godine, a RAD D.O.O. 2018. godine.

Iako preduzeća izvode veliki broj poslova, P.T.P. RAD ima jednog, a RAD D.O.O. deset zaposlenih.

Iz dokumenata do kojih je došao Infokus se vidi da je 2018. godine P.T.P. RAD dobilo devet tendera od opština Gračanica, Severna Mitrovica, Leposavić i Zvečan koji su finansirani iz budžeta Ministarstva za administraciju lokalne samouprave (MALS). Ovo ministarstvo je u periodu od aprila 2017. do aprila 2019. vodio Ivan Todosijević, a od aprila 2019. do marta 2020. Adrijana Hodžić.

 

 

Tenderi dobijeni u tom periodu su se odnosili na izgradnju zgrada, puteva, proširenje trotoara, postavljanje semafora i druge radove. Za njih je preduzeće u to vreme dobilo više od 800 hiljada evra.

Gazeta Infokus navodi, pozivajući se na izveštaj o javnoj nabavci, da je 2018. ista kompanija pobedila na tenderima čija ukupna vrednost prelazi 3 miliona evra.

Tenderi u opštinama sa srpskom većinom su i 2019. podeljeni između P.T.P RAD i RAD D.O.O. Ova dva preduzeća sa istim vlasnikom pobedila su na najmanje 22 tendera.

 

 

Firma Rad 028 (čiji je vlasnik takođe Radule Stević, a koja pod tim imenom nije zavedena pri Kosovskoj agenciji za registraciju biznisa) je prošle godine izvodila radove i na zgradi Doma zdravlja u Ugljaru. Iako se objekat nalazi u opštini Kosovo Polje, tender za njegov završetak raspisala je opština Zvečan, o čemu je RTV Kim ranije izveštavala. Prema podacima do kojih smo tada došli, taj tender je raspisala Opština Zvečan pošto Opština Kosovo Polje nema adekvatnu službu koja može da angažuje radnike.Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021