Predstavnici medija, civilnog sektora i opština o pravima zajednica

Prava zajednica na Kosovu bila je tema dvodnevnog treninga koji je ovog vikenda održan u Ohridu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Radionica u Ohridu (Foto Kim)

Dvodnevni trening, koji je uz podršku UNMIK administracije organizovao Centar za mir i toleranciju, okupio je predstavnike lokalnih samouprava, civilnog sektora i medija južno od Ibra.

Tokom dva dana diskutovali su o pravima zajednica na Kosovu i ulozi medija, civilnog društva i predstavnika lokalnih samouprava u ostvarivanju tih prava.

Stefan Filipović isped CPT-a, koji je bio i predavač na treningu je pažnju fokusirao na definisanje i određivanje prava zajednica.

“Bilo je konstruktivno, radno, interaktivno zato što smo, pre svega, imali predstavnike lokalnih samouprava koji su upoznati sa nadležnostima. Takođe smo imali veoma interaktivne predstavnike medija koji su bili u prilici da direktno u diskusiji sa predstavnicima lokalanih smouprava dođu do određenih informacija i zaključaka, a predstavnici nevladinih organizacija su sve to pratili i imali svoju konstruktivnu ulogu”, objasnio je Filipović.

Učesnici radionice složili su se da je trening dobro iskustvo, te da su informacije koje su se mogle čuti tokom predavanja vrlo korisne.

“Iskustvo je odlično i mislim da su informacije i podaci koji su izneti na treningu veoma poučni i korisni za dalji rad aktivista civilnog društva. Pored širokog znanja predavača i diskusije učesnika moglo je mnogo toga da se sazna. Veoma često ponavljam da na treninzima gde je otvorena diskusija učesnika, i pored velikog znanja i iskustva koje imam u ovoj oblasti, uvek naučim nešto novo i korisno za dalji rad”, kazao je Oliver Vujović ispred NVO CSD.

"Dvodnevna radionica CPT-a o pravima zajednica na Kosovu je još jednom ukazala na velike razlike između Zakona i stanja na terenu. Zakoni se ili ne implementiraju ili ih pripadnici nevećinskih zajednica ne znaju i ne koriste. Lokalna samouprava, kao institucija najbliža i najdostupnija građanima, doživljava velike promene u svom finansiranju u bar dve od šest Opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Radionica je prvenstveno pružila mnogo informacija o radu i stanju u našim opštinama i podsetila nas kakva je naša uloga u poboljšanju naših lokalnih samouprava", kazala je direktorica Udruženja žena povratnica “Naš dom” Vesna Stajić.

“Ovaj seminar je bio prilika da se bliže upoznamo sa pravima zajednica i funkcionisanju lokalnih samouprava na Kosovu. Stručni tim nas je bliže upoznao sa konceptom ljudskih prava, ali i sa pravima građana kada se radi o pristupu dokumentima od javnog značaja”, reka je novinarka RTV “Puls” Maja Živković.

U okviru ovog projekta biće održane još dve radionice na kojima će učestvovati predstavnici lokalnih samouprava, civilnog sektora i medija južno od Ibra.

Projekat pod nazivom “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, predstavnika medija i predstavnika zajednice za praćenje sprovođenje standard ljudskih i manjinskih prava” je podržan od strane UNMIK administracije na Kosovu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane