Vesti
Društvo

Predstavnica UN-a posetila opštinu Gračanica

Kordinatorka za razvoj UN na Kosovu Urlika Rikardson i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije posetili su danas opštinu Gračanica.
Predstavnica UN-a posetila opštinu Gračanica
Urlika Rikardson u poseti Opštini Gračanica (Foto Kim)

Nakon obilaska Omladinskog centra, koordinatorka za razvoj UN na Kosovu Urlika Rikardson kazala je medijima da je sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem razgovarala o učinku programa „Povratak i reintegracija zajednica na Kosovu“.

“Razgovarali smo sa predstavnicima Omladiskog centra koji se trude da pruže što više aktivnosti značajnih za interakciju mladih, ne samo Srba koji ovde predstavljaju većinu, već i romske, aškalijske i egipđanske zajednice. Želela bih da pozdravim trud ovog centra. Veoma je bitno da se obezbedi ne samo platforma za interakciju, vec i aktivnosti koje ojačavaju kapacitet i pružaju prilike mladim ljudima, deljenje informacija koje su nam važne kao na primer zagadjenje vazduha i pomoć koju pružaju kada je u pitanju kovid”, kazala je Rikardson.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da su danas razgovarali o nastavku saradnje sa Ujedinjenim nacijama i Međunarodnom organizacijom za migracije.

“Sumirali smo rezultate naše saradnje, koji su veoma dobri. Jedan od najvećih projekta koji je urađen u opštini Gračanica je RRK-5 zahvaljujući Ministrastvu za povratak i zajednice, Ujedinjenim nacijama kao i Međunarodnoj organizaciji za migracije, odradili smo veoma dobar posao izgrađeno je dosta kuća za povratnike i za naše meštane. Takođe smo finansirali mnogo malih biznisa, što je otvorilo mogućnosti za opstanak mladih. Ono što je bitno jeste da ćemo našu saradnju nastaviti i zasigurno ćemo raditi na novim idejama i projektima”, rekao je Popović.

U okviru svoje posete koordinatorka za razvoj UN na Kosovu Urlika Rikardson i predstavici Međunarodne organizacije za migracije posetili su i tri porodice koje su bile korisnice programa „Povratak i reintegracija zajednica na Kosovu“.
U poseti Opštini Gračanica danas je bio i minister za zajednice i povratak Goran Rakić.Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021