Vesti
Društvo

Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om
Sa konferencije (Foto Kim)

Švedska ambasadorka Karin Hernmark, kazala je da Švedska teži da bude aktivna i konstruktivna država učesnica, te da će kao predsedavajuća, istaći osnovne zadatke Oebs-a, kao što su “evropski bezbednosni poredak, sveobuhvatni koncept bezbednosti ali i davanje doprinosa rešavanju sukoba u skladu sa međunarodnim pravom”.

“Želeli bismo da iznesemo neka pitanja na kojima možemo zajedno da radimo da bi unapredili Oebs, a to su rodna ravnopravnost, da ona pomogne društvu da se razvija na otporan i prosperitetan način, na učešće žena u rešavanju sukoba i poštovanje demokratskih načela i ljudskih prava uključujući slobodu izražavanja i slobodu štampe, promoviše bezbednost i postavlja temelje za ekonomski rast”, kazala je Hernmark.

Ona je navela da će se kao predsedavajuća Oebs-a, Švedska fokusirati na što veće učešće građanskog društva i istraživačkih institucija.

“One mogu da pruže važnu perspektivu i pomognu nam da se ostvare zajednički ciljevi i podstakne dijalog, kao i da se unapredi saradnja. Težimo tome da budemo efikasni i štedljivi, predsedavanje treba da bude ostvariv cilj za svih 77 država učesnica u doba kada je naša bezbednost suočena sa sve složenijim pretnjama, naša šansa da zaista nešto promenimo leži u dijalogu, saradnji, inkluziji i poštovanju usaglašenih načela”, navela je Hernmark.

Vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl rekao je da će ova organizacija u 2021. godini između ostalog, podržati ljudska prava, demokratske institucije i bezbednost građana.

“Umerićemo naše aktivnosti na jačanje kapaciteta agencija za sprovođenje zakona i poboljšanja njihove mogućnosti da bolje odgovore na bezbednosne pretnje. Podržavamo godišnju reviziju nekoliko ključnih vladinih strategija, a tu je i Strategija za sprečavanje terorizma i borbu protiv nasilnog ekstremizma 2021-2026 i Strategije za rešavanje sajber kriminala i trgovine ljudima”, kazao je Vahl.

Kada su u pitanju ljudska prava, Vahl je naveo da će njihov prioritet biti promovisanje i unapređenje prava i blagostanja nevećinskih zajednica.

“Mi pružamo podršku Kosovu u razvoju jakih institucionalnih kapaciteta za podsticanje odnosa među zajednicama i poštovanje vladavine prava. Fokusiraćemo se na trajna rešenja za raseljena lica i podržaćemo učešće i zastupljenost nevećinskih zajednica. Poštovanje prava na jezik će takođe biti ojačano posebno kroz naše angažovanje sa kosovskim poverenikom za jezike”, rekao je Vahl.

On je podsetio da Oebs ima kancelarije u svih 38 opština na Kosovu, kako bi mogao da prati bezbednosnu situaciju, posebno nevećinskih zajednica.

Podrška medijskoj slobodi i rodnoj ravnopravnosti

Vahl je takođe naveo da su mediji imali veliku odgovornost kada je u pitanju izveštavanje o pandemiji koronavirusa i sprečavanju širenja lažnih vesti.

“Mediji se suočavaju sa trajnim izazovom, a to je zastarašivanje novinara, političko mešanje i pristrasnost. Misija će sa svim ključnim akterima raditi na prevazilaženju ovih izazova kao i na izradi on-lajn sredstava za povećanje medijske pismenosti. Naš rad na slobodi medija je i dalje prisutan, a posebno kada je u pitanju bezbednost novinara, nezavisnost medija i sloboda govora, tu ćemo direktno raditi sa udruženjima novinara i sa ključnim medijskim akterima ali i sa regulatornim telima kao što je Nezavisna komisija za medije”, istakao je Vahl.

On je dodao da je Misija posvećena sprovođenju agende „Žene, mir i bezbednost“ donete na osnovu Rezolucije SB 1325.

“Kada pogledamo stvarnu situaciju na Kosovu vidimo su žene i dalje neravnopravno zastupljene na svim nivoima političkog života, u dijalogu, pregovaranju i donošenju odluka, da bi se ovaj problem prevazišao Misija Oebs je rodni aspekt uvela u svako polje našeg rada, promovisaćemo ulogu žena u odlučivanju posebno u sektoru bezbednosti, a radićemo i na promovisanje prava žena, uključujući pravo na obrazovanje, imovinu i političko učešće i zastupljenost”, rekao je Vahl i dodao da će se nakon usvajanja Istambulske konvencije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i u porodici, Misija Oebs podržati kosovske institucije u sprovođenju odredbi ove konvencije.

Švedska je 1. januara preuzela predsedavanje Oebs-om od Albanije.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021