Vesti
Društvo

Predstavljen prvi srpsko-albanski rečnik u digitalnoj formi

Na Evropski dan jezika u Prištini je predstavljen prvi onlajn srpsko-albanski rečnik koji sadrži 20.000 reči. „Ovaj drugi nivo platforme omogućiće prevazilaženje jaza u kosovskom društvu“, kazao je britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot.
Predstavljen prvi srpsko-albanski rečnik u digitalnoj formi
Predstavljen prvi srpsko-albanski rečnik u digitalnoj formi (Foto Kim)

Poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova, Slaviša Mladenović, istakao je da se ovaj dan već nekoliko decenija obeležava u Evropi, sa ciljem da se promoviše vrednost jezika za formiranje jednog multietničkog i multikulturalnog društva. Današnjom prezentacijom srpsko-albanskog rečnika, naglašava on „korak smo bliže tim vrednostima“.

„Rečnik koji danas predstavljamo je rezultat rada stručnjaka iz Beograda i Prištine i jedan od prvih takvih pokušaja nakon niza decenija. Meni je drago da sam deo ovoga. Naglasio bih ulogu onih koji su prepoznali važnost ovog procesa i kordinaciju svih napora između donatora i aktera, kao što su UNMIK, Britanska ambasada i IOM“, kazao je Mladenović.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara za Kosovo, Zahir Tanin, istakao je da jezičke prepreke sprečavaju zajednice od potpunog uživanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda, stvarajući ili nadograđujući nepoverenje.

„Ovo pitanje je identifikovano kao ključno, atmosferom nepoverenja, uvek postoji mi i oni. Čak i ako sutra bude sklopljen sporazum o političkom pomirenju, bez društvenog pomirenja i razumevanja između naroda i interakcije među narodima, politički sporazum nije dugoročno rešenje za rešavanje problema. Zbog toga je potrebno da udružimo zajednice kroz različita sredstva, uključujući i uklanjanje jezičkih barijera“, rekao je Tanin.

U saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike i Centra za socijalne inicijative, IOM je razvio Voc up jezičku platformu za učenje albanskog i srpskog jezika, što je podržano od strane Britanske ambasade u Prištini. Britanski ambasador Nikolas Abot ističe da je rast Voc up-a i učenje jezika na Kosovu impresivno.

“Danas pozdravljamo lansiranje albansko-srpskog rečnika, drugog nivoa platforme. Ovaj drugi nivo platforme će omogućiti prevazilaženje jaza u kosovskom društvu. Međutim, moramo se pozabaviti sa izazovima koji sprečavaju potpuno sprovođenje zakona o jezicima. Moramo da vidimo mnogo više jezičkih profesionalaca, poboljšanje prevodilačkih usluga, kao i aktivnu podršku kako bi se pružila usluga na zvaničnim jezicima“, naglasio je Abot.

Srpska zajednica na Kosovu jedva da ima neko poznavanje albanskog jezika. Prema istraživanju, samo 5 odsto Srba govori albanski. Albanci govore srpski jezik u većem procentu, 18 odsto. Plan je da ovaj rečnik do juna 2021. godine sadrži 50.000 do 60.000 reči oba jezika.Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020