Vesti
Društvo

Predstavljen Priručnik za zaštitu novinara od nasilja na internetu

U Prištini je danas predstavljen Priručnik za zaštitu novinara od onlajn nasilja. Jedan od autora Fljorent Spahija istakao je da je ovaj priručnik jedna vrsta odbrane za novinare, „kako bi oni sami mogli da se zaštite od nasilja na internetu“.
Predstavljen Priručnik za zaštitu novinara od nasilja na internetu
Predstavljanje Priručnika za zaštitu novinara od onlajn nasilja (Foto Kim)

Izdavač Priručnika za zaštitu novinara od onlajn nasilja je medijska agencija iz Prištine "Kosova live".

Osnivač i izvršni direktor "Kosova live" Keljmend Hapćiu, koji je ujedno i urednik izdanja, istakao je da je "današnja misija agencije kojom predsedava promocija ravnopravnosti".

"Pre 1999. godine medije na Kosovu ste mogli prebrojati na prste, a sada imamo više od 100 raznih medija. Internet kao platforma je doneo mnoge promene, pa danas nisu samo novinari proizvođači vesti, već i službenici, čitaoci, gledaoci. Ne može se osporiti bogatstvo koje je pružio interenet, ali se u mnogim slučajevima zloupotrebljava, pa se samim tim i rad novinara može otežati. Upravo je ovaj priručnik osmišljen kako bi se odgovorilo izazovima sa kojima se novinari susreću i kako bi se podigla svest da oni nisu zaštićeni od onlajn napada“, kazao je Hapćiu.

Autori Priručnika za zaštitu novinara od onlajn nasilja su Fljorent Spahija i Rina Kika. Spahija je kazao da je ovaj priručnik "jedna vrsta odbrane za novinare".

„Veoma je važno da novinari znaju kome treba da se obrate ako dođe do onlajn nasilja. Vrata sudova su uvek otvorena, ali smo mi pokušali da im damo alternativu za to - na koju adresu treba da se jave. Vrlo interesantni slučajevi su krivična dela koja se vrše onlajn, a da sami počinioci ne znaju da vrše krivično delo, kao što je recimo hakovanje stranica ili pretnja preko interneta“, kazao je Spahija.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot je istakao da je 2018. godina, što se tiče novinara, bila jako loša, jer je ubijen veliki broj medijskih radnika.

„Mi težimo ka tome da se to ne dešava, da novinari obavljaju svoj posao bez mržnje, bez straha. Želim da naglasim da živimo u epohi lažnih vesti, gde se infromacije vrlo lako objavljuju preko interneta, a isto tako je velika odgovornost novinara. Smatram da i novinari moraju biti svesni da su odgovorni za informaciju koju koriste, što znači da ona mora biti zasnovana na činjenicama. Novinari nisu samo oni koji pričaju priče, već oni koji plasiraju istinu“, kazao je Abot.

Novinarka portala Gračanica onlajn Anđelka Ćup ukazala je tokom predstavljanja priručnika i na probleme sa kojima se suočavaju novinari na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku.

„Jedna vrsta nasilja je i nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika. Najsvežiji primer smo imali juče kada je sazvana konferencija za medije aktuelnog premijera, a kada srpski mediji nisu bili obavešteni. To, na žalost, nije prvi put, a ja mogu samo da se nadam da je poslednji. Imamo problem u Skupštini, da kada nisu prisutni srpski poslanici, mi nemamo prevoda. Saopštenja koja dobijamo iz 90% ministarstava su samo na albanskom jeziku. To je jedna vrsta nasilja prema nama zato što ne možemo da radimo profesionalno svoj posao, a automatski je onda i diskriminacija prema našoj publici“, kazala je Ćup.

Ovaj priručnik je baziran na izdanju „Mehanizmi zaštite od onlajn nasilja za novinare“ autorki Lejle Gačince i Marije Arnautović koji je u Sarajevu predstavljen 2018. godine.

Projekat „Mehanizmi zaštite od onlajn nasilja“ finansira Ministarstvo inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva preko Britanske ambasade u Prištini.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023