Vesti
Društvo

Predstavljen Priručnik za zaštitu novinara od nasilja na internetu

U Prištini je danas predstavljen Priručnik za zaštitu novinara od onlajn nasilja. Jedan od autora Fljorent Spahija istakao je da je ovaj priručnik jedna vrsta odbrane za novinare, „kako bi oni sami mogli da se zaštite od nasilja na internetu“.
Predstavljen Priručnik za zaštitu novinara od nasilja na internetu
Predstavljanje Priručnika za zaštitu novinara od onlajn nasilja (Foto Kim)

Izdavač Priručnika za zaštitu novinara od onlajn nasilja je medijska agencija iz Prištine "Kosova live".

Osnivač i izvršni direktor "Kosova live" Keljmend Hapćiu, koji je ujedno i urednik izdanja, istakao je da je "današnja misija agencije kojom predsedava promocija ravnopravnosti".

"Pre 1999. godine medije na Kosovu ste mogli prebrojati na prste, a sada imamo više od 100 raznih medija. Internet kao platforma je doneo mnoge promene, pa danas nisu samo novinari proizvođači vesti, već i službenici, čitaoci, gledaoci. Ne može se osporiti bogatstvo koje je pružio interenet, ali se u mnogim slučajevima zloupotrebljava, pa se samim tim i rad novinara može otežati. Upravo je ovaj priručnik osmišljen kako bi se odgovorilo izazovima sa kojima se novinari susreću i kako bi se podigla svest da oni nisu zaštićeni od onlajn napada“, kazao je Hapćiu.

Autori Priručnika za zaštitu novinara od onlajn nasilja su Fljorent Spahija i Rina Kika. Spahija je kazao da je ovaj priručnik "jedna vrsta odbrane za novinare".

„Veoma je važno da novinari znaju kome treba da se obrate ako dođe do onlajn nasilja. Vrata sudova su uvek otvorena, ali smo mi pokušali da im damo alternativu za to - na koju adresu treba da se jave. Vrlo interesantni slučajevi su krivična dela koja se vrše onlajn, a da sami počinioci ne znaju da vrše krivično delo, kao što je recimo hakovanje stranica ili pretnja preko interneta“, kazao je Spahija.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot je istakao da je 2018. godina, što se tiče novinara, bila jako loša, jer je ubijen veliki broj medijskih radnika.

„Mi težimo ka tome da se to ne dešava, da novinari obavljaju svoj posao bez mržnje, bez straha. Želim da naglasim da živimo u epohi lažnih vesti, gde se infromacije vrlo lako objavljuju preko interneta, a isto tako je velika odgovornost novinara. Smatram da i novinari moraju biti svesni da su odgovorni za informaciju koju koriste, što znači da ona mora biti zasnovana na činjenicama. Novinari nisu samo oni koji pričaju priče, već oni koji plasiraju istinu“, kazao je Abot.

Novinarka portala Gračanica onlajn Anđelka Ćup ukazala je tokom predstavljanja priručnika i na probleme sa kojima se suočavaju novinari na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku.

„Jedna vrsta nasilja je i nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika. Najsvežiji primer smo imali juče kada je sazvana konferencija za medije aktuelnog premijera, a kada srpski mediji nisu bili obavešteni. To, na žalost, nije prvi put, a ja mogu samo da se nadam da je poslednji. Imamo problem u Skupštini, da kada nisu prisutni srpski poslanici, mi nemamo prevoda. Saopštenja koja dobijamo iz 90% ministarstava su samo na albanskom jeziku. To je jedna vrsta nasilja prema nama zato što ne možemo da radimo profesionalno svoj posao, a automatski je onda i diskriminacija prema našoj publici“, kazala je Ćup.

Ovaj priručnik je baziran na izdanju „Mehanizmi zaštite od onlajn nasilja za novinare“ autorki Lejle Gačince i Marije Arnautović koji je u Sarajevu predstavljen 2018. godine.

Projekat „Mehanizmi zaštite od onlajn nasilja“ finansira Ministarstvo inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva preko Britanske ambasade u Prištini.Ostale vesti

Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021
Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2021. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.
  • 14.01.2021
Hakerski napad na portal Riznica.net
Redakcija portala Riznica.net obaveštava čitaoce da je njihov sajt danas otežano radio zbog napada hakera "koji već nekoliko dana pokušavaju da sruše ovu veb stranicu".
  • 13.01.2021