Vesti
Društvo

Predstavljen izveštaj "Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane"

"Opštine bi trebale redovno da ažuriraju sadržaj na internet stranici, i da angažuju službenika za ažuriranje ovog sadržaja u okviru opštine ili posebne kancelarije“, samo su neki od glavnih zaključaka istraživanja „Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane“, koji je predstavljen u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.
Predstavljen izveštaj
Sa predstavljanja izveštaja u Gračanici (Foto Kim)

U fokusu ovog istraživanja bile su zvanične i nezvanične internet prezentacije 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Analizirane su dostupne informacije o radu lokalnih samouprava, ali i predstavljena ponuda uluga za građane.

Verka Jovanović ispred grupe autora ovog istraživanja kaže da su na jugu najbolje ažurirane prezentacije Opštine Gračanica i Opštine Novo Brdo. Na severu Kosova su to stranice Opštine Zvečan i Opštine Leposavić.

„Naravno, tu uvek nešto nedostaje i što bi moglo da se unapredi, ali su to dve opštine (Opština Gračanica i Opština Novo Brdo) čije su prezentacije zaista bolje ažurirane. Od građana smo saznali da Opština Štrpce uglavnom komunicira preko Fejsbuka. Građani tamo nalaze informacije koje su njima važne. Što se tiče opština na severu, prezentacije Opštine Zvečan i Opštine Leposavić su malo bolje ažurirane. One imaju veliki broj internet stranica, delom ih je radila organizacija Nove društvena inicijativa koja ih, u komunikaciji sa opštinama, ažurira. Pored toga imaju još jednu ili dve (prezentacije), tako da je to možda malo konfuzno za građane“, kazala je ona.

Novinarka Sanja Sovrlić kaže da je cilj ovog istraživanja bio da lokalne samouprave budu ažurnije u postavljanju sadržaja na internet stranice, kao i da se animiraju građani da češće koriste jednostavni kanal komunikacije primeren 21. veku.

“Neke opštine su ažurnije, neke manje ažurne. Ono što je negde problem, a tiče se najviše opština na severu Kosova, jeste dostupnost informacija. Pojedine opštine imaju više internet stranica. Mislim da bi lokalne samouprave trebale da budu mnogo otvorenije i za građane i za medije koji su takođe jedan kanal komunikacije između građana i lokalnih i centralnih vlasti”, navela je ona.

Rajko Jovanović iz NVO „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) smatra da su ovakva istraživanja jako bitna. Napominje da postojanje više sajtova jedne opštine građanima otežava pribavljanje informacija.

„Mi iz civilnog sektora, nevladinih organizacija, u suštini smo navikli da koristimo te platforme i znamo kakve informacije tražimo. Generalno, u manjim sredinama postoji i prijateljski odnos, pa znamo i direktno da tražimo informacije koje su nam potrebne. Za običnog građanina veoma je teško da dođe do pojedinih informacija koje ga interesuju“, smatra Jovanović.

Opštine bi posebno trebale da vode računa o verodostojnosti naloga na društvenim mrežama kako bi građani imali poverenja u informacije dobijene tim putem, ali i da poboljšaju saradnju sa lokalnim medijima radi širenja za javnost značajnih informacija, još neki su od zaključaka ovog izveštaja.

Današnjem predstavljanju izveštaja prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava iz Gračanice, Novog Brda i Raniluga.

Istraživanje „Koliko su lokalne samuoprave otvorene za građane“ sprovele su organizacije „Crno beli svet“ i „Omonia“ uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).Ostale vesti

Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljka
Kako se povećava broj obolelih od koronavirusa tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada Srbije je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru.
  • 08.04.2020
Viziri iz ’’Američkih kutaka’’
"Američki kutak" iz Prištine i Prizrena počeo je sa izradom vizira za zaposlene u zdravstvenom sistemu na Kosovu, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.
  • 08.04.2020
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
  • 08.04.2020
„Povećana stopa porodičnog nasilja tokom izolacije“
Izolacija ljudi i boravak kod kuće u vreme pandemije koronavirusa doveo je do porasta porodičnog nasilja. Na ovu pojavu ukazala su brojna udruženja koja se bave ljudskim pravima, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo” je za RTV Kim istakla da su u stalnom kontaktu i sa žrtvama nasilja, ali i sa policijom.
  • 08.04.2020
OG: KEDS da reši problem što pre
Meštani Dobrotina, Gornje i Donje Gušterice, te Livađa već nekoliko dana se suočavaju sa problemom u snabdevanju električnom energijom. Direktor opštinskog Odeljenja javnih službi Vladica Trajković obećao je pojačane napore u cilju prevazilaženja ovog izazova.
  • 08.04.2020
Praznik u samoizolaciji i siromaštvu
Umesto gužve na ulici i uobičajene graje u „Romskoj mahali“ u Gračanici se danas mogao sresti tek po neki prolaznik. Praznik, Međunarodni dan Roma, dočekuju uglavnom u samoizolaciji zbog aktuelne pandemije. Međutim, ono što najviše muči ove stanovnike Gračanice je siromaštvo.
  • 08.04.2020