Predstavljen izveštaj "Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane"

"Opštine bi trebale redovno da ažuriraju sadržaj na internet stranici, i da angažuju službenika za ažuriranje ovog sadržaja u okviru opštine ili posebne kancelarije“, samo su neki od glavnih zaključaka istraživanja „Koliko su lokalne samouprave otvorene za građane“, koji je predstavljen u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa predstavljanja izveštaja u Gračanici (Foto Kim)

U fokusu ovog istraživanja bile su zvanične i nezvanične internet prezentacije 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Analizirane su dostupne informacije o radu lokalnih samouprava, ali i predstavljena ponuda uluga za građane.

Verka Jovanović ispred grupe autora ovog istraživanja kaže da su na jugu najbolje ažurirane prezentacije Opštine Gračanica i Opštine Novo Brdo. Na severu Kosova su to stranice Opštine Zvečan i Opštine Leposavić.

„Naravno, tu uvek nešto nedostaje i što bi moglo da se unapredi, ali su to dve opštine (Opština Gračanica i Opština Novo Brdo) čije su prezentacije zaista bolje ažurirane. Od građana smo saznali da Opština Štrpce uglavnom komunicira preko Fejsbuka. Građani tamo nalaze informacije koje su njima važne. Što se tiče opština na severu, prezentacije Opštine Zvečan i Opštine Leposavić su malo bolje ažurirane. One imaju veliki broj internet stranica, delom ih je radila organizacija Nove društvena inicijativa koja ih, u komunikaciji sa opštinama, ažurira. Pored toga imaju još jednu ili dve (prezentacije), tako da je to možda malo konfuzno za građane“, kazala je ona.

Novinarka Sanja Sovrlić kaže da je cilj ovog istraživanja bio da lokalne samouprave budu ažurnije u postavljanju sadržaja na internet stranice, kao i da se animiraju građani da češće koriste jednostavni kanal komunikacije primeren 21. veku.

“Neke opštine su ažurnije, neke manje ažurne. Ono što je negde problem, a tiče se najviše opština na severu Kosova, jeste dostupnost informacija. Pojedine opštine imaju više internet stranica. Mislim da bi lokalne samouprave trebale da budu mnogo otvorenije i za građane i za medije koji su takođe jedan kanal komunikacije između građana i lokalnih i centralnih vlasti”, navela je ona.

Rajko Jovanović iz NVO „Komunikacija za razvoj društva“ (CSD) smatra da su ovakva istraživanja jako bitna. Napominje da postojanje više sajtova jedne opštine građanima otežava pribavljanje informacija.

„Mi iz civilnog sektora, nevladinih organizacija, u suštini smo navikli da koristimo te platforme i znamo kakve informacije tražimo. Generalno, u manjim sredinama postoji i prijateljski odnos, pa znamo i direktno da tražimo informacije koje su nam potrebne. Za običnog građanina veoma je teško da dođe do pojedinih informacija koje ga interesuju“, smatra Jovanović.

Opštine bi posebno trebale da vode računa o verodostojnosti naloga na društvenim mrežama kako bi građani imali poverenja u informacije dobijene tim putem, ali i da poboljšaju saradnju sa lokalnim medijima radi širenja za javnost značajnih informacija, još neki su od zaključaka ovog izveštaja.

Današnjem predstavljanju izveštaja prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava iz Gračanice, Novog Brda i Raniluga.

Istraživanje „Koliko su lokalne samuoprave otvorene za građane“ sprovele su organizacije „Crno beli svet“ i „Omonia“ uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Ostale vesti

 • Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Potpredsednik Srpske liste, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je sinoć i razgovarao sa oko 160 studenata i postdiplomaca univerziteta sa teritorije centralne Srbije, buduće lidere okupljene pri Fondaciji „Za srpski narod i državu“.

 • Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

 • Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane