Vesti
Društvo

Predstava gimnazijalaca o potrebi očuvanja životne sredine

Učenici prištinske Gimnazije u Lapljem Selu odigraće sutra pozorišnu predstavu „nEKO mora da brine“ u Domu kulture Gračanica, povodom Svetskog dana nauke i mira i velike konferencije o klimatskim promenama u Kairu.
Predstava gimnazijalaca o potrebi očuvanja životne sredine
Gimnazijalci tokom protesta zbog zagađenja reke, novembar 2019. godine (Foto Kim arhiva)

Premijera predstave počinje u 19 časova.

Predstava se igra po tekstu profesorke srpskog jezika i književnosti Ane Kostić, a u režiji Miloša Đekića.

Za scenografiju su zaduženi Anastasija Aksić i Anđela Đekić, a kostimografi su Mateja Kostić i Aleksandra Ničić.

Igraju: Mila Mihajlović, Damjan Mandić, Luna Đukić, Anđela Dimitrijević, Aida Ibro, Milica Madžar i mnogi drugi.

Organizatori poručuju da je predstava edukativnog i humanitarnog karaktera, pa s toga mole sve „koji dalaze na predstavu da sa sobom povedu svest o očuvanju životne sredine“.

Predstavu je podržao Program za razvoj Ujedinjenih nacija, kosovski tim Ujedinjenih nacija i Ambasada Luksemburga na Kosovu.

Gimnazijalci iz Lapljeg Sela su i ranijih godina pokazivali da imaju razvijenu svest o očuvanju životne sredine.  Podsetimo, učenici ove škole su u novembru 2019. godine zajedno sa profesorima održali protest zbog zagađenja reke Gračanke koja protiče kroz ovo mesto. Ostale vesti

Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022
OG: Preduzete mere za zaštitu novog groblja od skrnavljenja
Nakon prijave građana da se novo pravoslavno groblje u Gračanici skrnavi puštanjem stoke na ispašu od strane lokalnog Albanca, inspektori opštinskog odeljenja izašli su na teren, gde su se uverili u istinitost prijave i preduzeli zakonom predviđene procedure protiv izvršioca, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 05.12.2022
Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022