Vesti
Društvo

Predsedniče, u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju ima više srpskih kuća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kritikujući prethodnu vlast i opoziciju u Srbiji, pre nekoliko dana izneo ni približano tačan podatak o broju srpskih kuća u Čaglavici, Kosovu Polju i Bresju.
Predsedniče, u Čaglavici, Bresju i Kosovu Polju ima više srpskih kuća
Čaglavica (Foto Glas Amerike)

Vučić je kazao da je na Kosovu sve manje Srba i izneo svoje podatke o broju srpskih kuća.

"U Čaglavicu kad odete nema još 20 srpskih kuća, u Bresju skoro nikoga, u Kosovu Polju nikoga, nikoga", rekao je Vučić.

Međutim, Glas Amerike je obišao sva tri mesta koje je pomenuo predsednik Srbije i samo u Čaglavici prebrojao 152 srpske kuće.

Isto su potvrdili i meštani ovog sela nadomak Prištine.

"Ima više od 150 domaćinstava. Jeste da je i prodaje bilo, ali ima preko 150 kuća", kaže Tomislav Tanasković meštanin Čaglavice.

U Čaglavici, inače, rade i srpska škola, vrtić i ambulanta. U ovom selu postoje i dva medija na srpskom jeziku, New press produkcija-Medija centar i RTV Kim.

Selo Bresje u Opštini Kosovo Polje je pre rata brojalo 180 srpskih domaćinstava. Sada tu živi stotinak Srba.

Predstavnik sela Miroslav Veličković kaže da je iznenađen izjavom predsednika Vučića da u Bresju nema srpskih kuća. On tvrdi da u selu trenutno ima 40 srpskih kuća a ne "skoro nijedna", kako kaže Vučić.

"Ima Srba u Bresju ali hajde da vidimo da nađemo načina da povratimo i one koji su živeli ranije da se vrate", kaže Veličković.

Predsednik Srbije je kazao da u Kosovu Polju nema Srba. Međutim, samo u zgradama "Mašinskog parka" u svojim stanovima živi 20 srpskih porodica.

Sagovornik Glasa Amerike Rajko Trandafilović tvrdi da u drugim delovima Kosova Polja živi još deset porodica.

"Iz Beograda ovde nikad niko nije bio i nama je veoma teško kada kažu da u Kosovu Polju nema Srba. U Kosovu Polju je bilo Srba i biće Srba. Nas pogađa to što smo više puta išli u Beograd da tražimo pomoć, a oni su nam zadnji put rekli da u Kosovu Polju nema Srba i pitaju "kome treba da pomognemo?". To je velika bruka i sramota", kaže Trandafilović-

On se pita da li se to "planski radi" kako bi se i to malo Srba iselilo.

Sva tri mesta koje je pomenuo predsednik Srbije su pre rata bila većinski srpska. Međutim, Kosovo Polje je naveći broj srpskog stanovništva napustio odmah nakon rata, Bresje nakon martovskog nasilja 2004.godine, a u Čaglavici gde je bilo preko 300 srpskih kuća meštani su počeli da ih prodaju kada je 17. marta 20004. godine zapaljeno 10 srpskih kuća.

Poslednjih godina Albanci su u ovom selu izgradili čitava naselja, lokale i na destine motela. Gradnja i dalje traje, a dozvole im izdaje Opština Gračanica na čijem čelu su predstavnici Srpske liste, odnosno Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.Ostale vesti

Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020
Kosnet: Građani SAD i Kosova dele mnoge vrednosti
Zbog epidemije koronavirusa Ambasada SAD na Kosovu je Dan nezavisnosti proslavila virtuelno. Američki ambasador Filip Kosnet se javnosti obratio putem internet stranice.
  • 04.07.2020
Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020