Vesti
Društvo

Predložena zabrana uvoza automobila starijih od deset godina

Komisija za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju Skupštine Kosova krajem aprila ove godine donela je odluku da skupštini podnese predlog o donošenju zakona kojim se zabranjuje uvoz vozila starijih od deset godina, sa stupanjem na snagu 1. januara 2018. godine.
Predložena zabrana uvoza automobila starijih od deset godina
Foto ilustracija RTV Puls

Komisija je predlog obrazložila time da vozila starija od deset godina utiču na porast broja saobraćajnih nesreća. Takođe, ova inicijativa imaće pozitivan uticaj i na životnu sredinu, ocena je Komisije.

U servisu za tehnički pregled vozila kazali su za RTV Puls da bi ovakva odluka imala značajan uticaj na njihov dalji rad. Bilo bi mnogo manje posla, s obzirom na to da bi bio smanjen uvoz mlađih, ali i mnogo skupljih automobila.

“Mogu da potvrdim za vozila koja su starija i više od deset godina, a koja inače u većini koriste građani Kosova, da su tehnički ispravnija od polovnih koja su novijeg datuma proizvodnje”, kaže saobraćajni tehničar Slaviša Veličković.

Međutim, potpukovnik kosovske policije u Gnjilanu Šaban Azizi ukazuje da je nedavno sprovedena akcija kontrole vozila na putevima pokazala da su rezultati o njihovoj ispravnosti zabrinjavajući.

“Ograničenje o zabrani uvoza vozila starijih od deset godina pozitivno će uticati na bezbednost saobraćaja. Svedoci smo da se na putevima kreću vozila starija i od 30 godina, koja su potpuno tehnički neispravna”, ističe Azizi.

Ukoliko Skupština Kosova donese ovaj zakon, građanima Kosova ostaje da do kraja godine iskoriste povoljnosti i uvezu jeftinija, odnosno vozila starija od deset godina.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023