Vesti
Društvo

Predate kopije matičnih knjiga za Mitrovicu i Zvečan

Predstavnici EULEKS-a predali su Agenciji za civilnu registraciju Kosova 984 overenih kopija originalnih civilnih i crkvenih matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih za opštine Mitrovicu i Zvečan.
Predate kopije matičnih knjiga za Mitrovicu i Zvečan
(Foto EULEKS)

Kako je saopšteno iz EULEKS-a kopije su, izrađene i overene tokom proteklog meseca u sklopu projekta sa sedištem u Nišu, koji finansira EU, a u koji su uključeni EULEKS, Kancelarija EU na Kosovu/SPEU, Danski savet za izbeglice, kao partner u realizaciji i timovi sa Kosova i iz Srbije.

Procenjuje se da ima oko 12. 036 matičnih knjiga. Proces overavanja kopija originalnih civilnih i crkvenih matičnih knjiga je neposredni rezultat sporazuma postignutog 2. jula 2011. godine tokom dijaloga između Prištine i Beograda, pod pokroviteljstvom EU.

Projekat u Nišu predstavlja prvu fazu uspostavljanja potpuno pouzdane i održive Matične službe na Kosovu, što predstavlja važan parametar plana puta za viznu liberalizaciju, navedeno je u saopštenju.

Do sada je Agenciji za civilnu registraciju ukupno predato 10.121 overenih kopija matičnih knjiga koje pokrivaju 18 opština na Kosovu, što predstavlja više od dve trećine od ukupnog procenjenog broja matičnih knjiga za koje se nalaze u Srbiji.

Nakon primopredaje Agenciji za civilnu registraciju, overene kopije matičnih knjiga povezane su tvrdim povezom u prostorijama Odeljenja za izradu dokumenata, koje finansira Kancelarija EU, a zatim su predate lokalnim opštinskim organima za svakodnevnu upotrebu u opštinskim matičnim službama.

EULEKS vrši proces praćenja svakodnevne upotrebe overenih kopija.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021