Vesti
Društvo

Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma

U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
Priština tokom bombardovanja (Arhivska fotografija)

Tužbu je podnela Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao novinarima da je korišćenjem osiromašenim uranijumom povređeno pravo na život građana Srbije koji žive na Kosovu, ali i na jugu Srbije.

"Posebno kod Pljačkovice, udaljene 2,5 km od centra Vranja, kao i još pet sela u opštinama Bujanovac i Preševo za šta je i NATO priznao da je bačeno najviše osiromašenog uranijuma. Tamo i danas živi mnogo naših ljudi i veliki broj je oboleo", kazao je Aleksić.

On je dodao da očekuje odgovor na tužbu do jula ove godine.

Naglasio je da uz svaku tužbu njegovih klijenata postoji lekarska dokumentacija i izveštaji, kao i izveštaj veštaka sudske medicine koji potvrđuju uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i oboljevanja od kancera.

Takođe, precizno je u tužbi navedeno za svakog klijenta na ko kojoj je teritoriji i u kojem vremenskom periodu je bio na Kosovu 1999.godine.

On je kazao da će postupak voditi po po principu koji je vodio italijanski advoka Fiorea Tartalje sa kojim je zajedno radio na optužnicama i koji je deo njegovog tima.

Primer tužbe italijanskih vojnika

Prema njegovim rečima, Tartaljevi klijenti su bili italijanski vojnici koji su 1999. na Kosovu proveli 30 dana, a nakon godinu dana su oboleli od kancera.

Nakon tužbe dobili su pravo na novčanu naknadu i besplatno lečenje.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

Kao jedan od mogućih problema, Aleksić navodi plaćanje sudske takse u iznosu od 73.000 dinara ističuhi da se neki klijenti imaju tršokove od 4.000 evra za lekove na mesečnom nivou.

U Italiji je, kaže Aleksić, skupštinska komisija utvrdila uzročno-posledičnu vezu između bačenog osiromašenog uranijuma i oboljevanja italijanskih vojnika, kao i odluku da bez obzira na novčana primanja mogu da pokrenu tužbu za naknadnu štete koja je besplatna i bez plaćanja sudske takse.

Kaže da su u tužbi predložili odlaganje plaćanja sudskih taksi i oslobađanje od plaćanja uz obrazložanje da sa svojim materijalnim primanjima klijenti nisu u mogućnosti da ih plate i da to onemogućavanja našim građanima pristup pravdi.

Aleksić navodi da su predložili da taj spor bude rešen putem medijacije, ukoliko NATO bude želeo da razgovara, a ako ne, kako kaže, tu je sud.

Upitan kako to kod nas moze da se dokaže, Aleksić kaže da smo bili u istoj pravnoj poziciji i pravnom položaju, a da je šteta od osiromašenog uranijuma ista kod italijanskih i kod naših vojnika.

"Radi se o nekoliko vrsta kancera, pre svega leukemiji, kanceru štitne šlezde, grla, mozga, kostiju i još nekoliko kancera koji su specifični po tome što ih izaziva osiromašenih uranijum", naveo je Aleksić i dodao da je to dokazala i Svetska zdravstvena organizacija.

Aleksić je naveo da je nakon istraživanja uzročno-posledične veze izmedu trovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja od kancera u telima vojnika pronađen metal posle 1999.godine.

U Srbiji postoji i presuda Okržnog suda iz 2001. koja je detaljno objasnila gde je NATO bombardovao koristeći osiromašeni uranijum.

"Na Srbiju je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, odnosno, na KiM i na jugu Srbije", kazao je Aleksić ističući da je to ogromna količina osiromašenog uranijuma i zračenja, a najviše je bačeno u okolini Peći, Prizrena, Uroševca i Đakovice.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima nameru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

"Naši građani moraju da budu u jednakom položaju kao grđani Italije. Još jedna presuda koja nam ide u korist je presuda suda u Strazburu, koja se odnosi na član 2 Povelje - Pravo na život", rekao je Aleksić.

Pecizirao da postoje već dve presude, jedna u Turskoj, druga u Velikoj Britaniji, kada su njihovi građani imali problem sa jonizujućim zračenjem, a prema kojima se država obavezuje da plati nadoknadu štete jer im je povređen pravo na život.

Aleksić je ranije izjavio da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata zbog tužbe protiv NATO i da su dostavili medicinsku dokumentaciju.

On je, takođe, naveo da će visina oštete biti precizirana tokom sudskog postupka, ali da smatra da je minimum 100.000 evra i više.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021