Vesti
Društvo

Praznik u samoizolaciji i siromaštvu

Umesto gužve na ulici i uobičajene graje u „Romskoj mahali“ u Gračanici se danas mogao sresti tek po neki prolaznik. Praznik, Međunarodni dan Roma, dočekuju uglavnom u samoizolaciji zbog aktuelne pandemije. Međutim, ono što najviše muči ove stanovnike Gračanice je siromaštvo.
Praznik u samoizolaciji i siromaštvu
Tabla sa imenom ulice u Gračanici (Foto Kim)

Pandemija koronavirusa „naterala“ je i Rome da više vremena provode kod kuće. Retke prolaznike ili one koji su pošli u prodavnicu, zatekli smo bez maski i rukavica. Neki ih uopšte nemaju, a pojedini kažu da imaju sopstvene metode zaštite – sveže kokošje jaje. Tako je za RTV Kim jedan od stanovnika ovog dela Gračanice pokazao kako se čuva od aktuelnog virusa.

Ovaj "hrabri" čovek, ipak nije bio dovoljno hrabar da nam nešto konkretnije kaže, ali nam se njegov komšija Fikret Beriša požalio da nije u mogućnosti da sebi i porodici obezbedi zaštitne maske.

„Nisu nam delili zaštitne maske, jedino kad kupimo, ko ima para, ali ne može se kupiti od socijale od 8.500 dinara“.

Pomoć u osnovnim životnim namirnicama je stigla od Kriznog štaba, kaže Beriša.

„Doneli su nam dva litra zejtina, makarone, mleko, sok i 25 kilograma brašna. Od higijene, nisu doneli maske i dezinfekciona sredstva“.

Na pitanje "kako dočekuju današnji praznik", on odgovara:

„Sa virusom. Trebalo je da se proslavi u velikom broju u Nišu ove godine, ali je zbog situacije sve obustavljeno“.

Šukrija Šerifović kaže da njegova porodica ne slavi praznik, jer nema finansijske mogućnosti za to.

„Slaviće ko ima, kao kod vas za Božić i Novu godinu. Ako imaš zaklaćeš prase, ako nemaš - ništa, gledaš. I kod nas je isto kao kod vas. Ako imaš - slavićeš, ako nemaš, ćuti, sedi tu gde si. Pa kako je rekao Bog, tako“, kaže nam Šukrija.

Od virusa se, kaže, čuva jer je u godinama.

„Ne izlazimo, ne razgovaramo, ako idemo negde po prodavnicama, na razdaljini smo po dva metra, metar i po. Čekamo u redu kada neko završi kupovinu, mi ulazimo i tako. Ne mešamo se, ne idemo. Ne plašimo se, ako je pisano da dobiješ, ti ćeš da dobiješ, pa ako hoćeš, sakrij se u mišiju rupu, džaba ti je“, kaže Šerifović.

Trenutnu situaciju oko pandemije Kovida-19 mnogo ozbiljnije shvataju aktivisti romske zajednice i predstavnici nevladinih organizacija. Oni upozoravaju da ovaj nadiskriminisaniji narod na Kosovu posebno teško podnosi aktuelnu krizu.

„Imate porodice koje, recimo, žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, imate porodice koje žive od socijalnih davanja, imate porodice koje ne rade i ne primaju socijalna davanja, žive od fizičkog rada, od onoga što zarade tokom dana. Zbog svega ovoga, oni nisu u stanju da izlaze, da nađu posao, da zarade, da sakupe nešto, da prodaju nešto. Da na neki način uspeju da donesu hranu svojoj deci. Oni su jako ugroženi. Postoji jedan veliki broj Roma, na čitavoj teritoriji Kosova, koji se ozbiljno suočava sa ovim problemima, nedostatka hrane, nedostatka higijene“, kaže za RTV Kim romski aktivista Gazmen Salijević.

Zato poziva institucije da hitno reaguju.

„Hitno bi trebalo da higijenskim merama zaštite Romskih naselja, izvrše dezinfekciju naselja, obezbede pomoć u higijeni i hrani romskim porodicama. Pogotovu u higijeni, jer sada imamo pandemiju koja se prenosi na osnovu dodira“, ističe on.

Direktor NVO Glas Roma, Aškalija i Egipćana Isak Skenderi kaže u izjavi za RTV Kim da danas nisu potrebne čestitke predstavnika institucija, već konkretna pomoć i podrška. Pre svega, promena diskriminatorskog odnosa prema ovoj zajednici.

„Mi smo navikli na takve neke izjave koje nas nikada nisu zadovoljavale, zato što znamo, a i mnogi statistički izveštaji pokazuju da je romska zajednica jedna od najmarginalizovanijih na Kosovu. Postoji veliki stepen siromaštva. Nažalost, pandemija koronavirusa je pokazala veoma loš položaj romske zajednice. Prvi problem na koji su Romi naišli, kada je vlada donela određene restritkivne mere, jeste bio strah od izbijanja humanitarne katastrofe“.

Skenderi napominje da je poslednjih dana bilo konkretne pomoći pojedinih međunarodnih organizacija i Kriznog štaba u Gračanici, te da su podeljeni paketi hrane i osnovne higijene.

Govoreći o obeležavanju Međunarodnog dana Roma, Skenedri navodi da je zbog pandemije obustavljena bilo kakva organizacija obeležavanja ovog praznika.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021