Vesti
Društvo

Praznik rada i nerada

Srpski i kosovski zvaničnici su uoči 1. maja ove godine izašli sa statistikama koje očekivano svedoče o "istorijskim uspesima". Sa druge strane, izveštaji sa terena govore o nešto drugačijim podacima i konstantoj želji, pre svega mladih, za odlaskom sa Balkana.
Praznik rada i nerada
Ilustracija (Foto Pixabay)

Statistika naša dika

"Stopa nezaposlenosti u Srbiji je na istorijskom minimumu i iznosi 9,8 odsto", saopštilo je dan uoči ovogodišnjeg Međunaradnog praznika rada Ministarstvo za rad Republike Srbije.

"U odnosu na 2020. godinu, u 2021. godini imali smo povećanje stranih direktnih investicija od 22%, povećanje izvoza iznosilo je preko 83%, poreskih prihoda 34%, dok je rast kapitalnih investicija u 2021. godini u odnosu na pre 2020. godine iznosio 10,3%", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti na jučerašnjoj sednici Vlade Kosova.

Međutim, više od 70% radnika u privatnom sektoru želi da napusti Kosovo, prenosi RTS izjavu predsednika Samostalnog sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusufa Azemija datu prištinskim medijima.

Većina mladih do 35 godina živi sa roditeljima

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava je povodom 1. maja ukazao čak da 75 odsto mlađih od 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja sa krajem, što je rezultat toga da većina njih živi sa roditeljima.

Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u NEET statusu (nisu zaposleni, niti su u procesu obrazovanja ili stručne obuke), dok je polovina mladih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od godinu dana, a trećina duže od dve godine.

Centar je ukazao da su mladi starosna grupa koja je najviše izložena siromaštvu - ono je najraširenije među onima bez adekvatnih i stabilnih prihode od rada. Prosečne zarade mladih starosti od 15 do 29 godina su za 16 odsto manje od opšteg proseka.

Isključeni iz procesa odlučivanja

Mladi napuštaju Kosovo zbog politički i bezbednosno nestabilne situacije, nepovoljnih ekonomskih prilika, visoke nezaposlenost, političkih lidera bez jasne strategije i želje da omladinu uključe u proces odlučivanja.

"Kada govorimo o tome zašto mladi odlaze sa Kosova, moramo imati u vidu da je to rezultat nedostatka perspektive za normalnan život. Problemi sa kojima se mladi suočavaju su složena politička situacija, politički lideri koji nemaju jasnu strategiju, isključenost iz procesa odlučivanja i kreiranja politike", kazala je pre dva dana izvršna direktorka NVO Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Kosovo) Marigona Šabiu na debati "Položaj mladih i zašto mladi odlaze sa Kosova" održanoj u Medija centru u Čaglavici.

Ona se osvrnula na kosovski obrazovni sistem, i istakla da je nezaposlenost vrlo visoka.

"Aktuelni obrazovni sistem ne priprema dovoljno mlade za tržiste rada, niti razvija tražene veštine. To stvara zastoj zbog kojeg mladi imaju poteškoće prilikom zapošljavanja. Na osnovu statistike međunarodnih organizacija, nezaposlenost je jako visoka i ide od 50 do 60 odsto, što podstiče inferiornost kod mladih i želju da odu u neke druge zemlje“, rekla je Šabiu.

"Mladi navode kao glavni razlog odlaska bezbednosnu situaciju na Kosovu, nepovoljne ekonomske prilike, nezaposlenost i politički nestabilnu situaciju. To su jaki razlozi i mladi tu ne mogu ništa da promene. Ono što postaje trend jesu osnovci koji srednje škole upisuju u centralnoj Srbiji i za to imaju podršku svojih roditelja", kazala je na istom skupu u Čaglavici Bojana Manitšević iz NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD).

"Svakim danom je sve gore"

Predsednik Samostalnog sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusuf Azemi je rekao da većina zaposlenih u privatnom sektoru želi da ode u inostranstvo jer nemaju osnovne uslove za rad.

"Najveća šteta koja se nanosi privatnicima je to što preko 70 odsto njih koji su ovde, imaju kao krajnji cilj kako da odu sa Kosova, pošto nismo stvorili osnovne uslove, da ne govorimo o proseku, odnosno maksimumu, nismo stvorili optimalne uslove za njihov opstanak", rekao je Azemi.

On ne vidi pozitivan signal u poboljšanju položaja radnika u privatnom sektoru.

"Svakim danom je sve gore. Tražićemo ono što je vlada imala za obavezu da uradi, jer je postojao dogovor da se kolektivni ugovor odavno potpiše, postojala je obaveza da se formira sud rada, bila je obaveza da imamo socijalni fond za slučajeve povreda na radu", rekao je dalje Azemi.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo rada i socijalne zaštite Kosova nema dijalog sa privatnim sektorom, niti je u kontaktu sa sindikatima radika u privatnom sektoru.

Gorani: Nema ekonomije

Nekadašnji zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović smatra da je neophodno da se "politika ponekad izmakne" iz života ljudi na Kosovu.

"Ne mora svaki put, kada se nešto pozitivno desi, kada te privredne komore nešto pozitivno dogovore, kao što su srpski privrednici dolazili na sajam u Prištinu, ne mora niko od članova Vlade Srbije da dođe i da se hvali kako se to desilo, niti neko od članova Vlade Kosova. Neka se izmaknu, neka stvore prostor za privredu", rekao je on na prošlonedeljnom predstavljanju studije "Ključ" Radio Kim medija grupe u Centru građanske energije u Gračanici.

"Treba da stvaramo prostor za velike kolektive koji imaju mnogo zaposlenih, 500 - 600, od toga 200 Srba i 300 Albanaca", dodao je on.

"Mi nemamo takvu ekonomiju, ni takvu industriju, niti takve fabrike, niti takvu ekonomsku koncepciju. Kad ste vi o tome pričali, ja sam video Zavod Crvena zastava ili Trepču. Toga više nema, nema kompanija koje zapošljavaju po 200 - 300 ljudi, pošto mi imamo malu ekonomiju. Ja čak smatram da mi nemamo ekonomiju, imamo samo neke pokušaje. Mi smo podvojena društva i ako se o ovome ne razgovara otvoreno i konstruktivno, mi ćemo samo gubiti vreme", kazao je Dukađin Gorani, nekadašnji viši savetnik bivšeg kosovskog premiejra Hašima Tačija i nekadašnji poslanik Pokreta Samoopredeljenje.

"Serijal neradnih ponedeljaka"

Međunarodni praznik rada 1. maj, ove godine pada u nedelju, pa će se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede. Tako će ponedeljak i utorak, 2. odnosno 3. maj, biti neradni dani. Ponedeljak, 2. maj bi svakako bio neradni dan za građane islamske veroispovesti, s obzirom na to da je to prvi dan praznovanja Ramazanskog bajrama.

Inače, predstojeći ponedeljak biće šesti uzastopni neradni ponedeljak na Kosovu.

Ovaj "serijal neradnih ponedeljaka" počeo je u subotu, 9. aprila, danom kosovske ustavnosti, koji je praznovan u ponedeljak, 11. aprila. U nedelju, 17. aprila, bio je katolički Uskrs, ali je ponedeljak (18. april) bio neradni dan. Tu je i naredna nedelja, 24. april, kada su pravoslavni vernici proslavljali Uskrs po julijanskom kalendaru, pa je ponedeljak, 25. april, bio neradni dan. Međunarodni praznik rada, 1. maj, takođe pada u nedelju, pa je zato ponedeljak, 2. maj, neradni dan. Međutim, 2. maja (ponedeljak) je i prvi dan ramazanskog Bajrama, pa je neradni dan automatski i utorak.

Predstoji još jedan neradni ponedeljak, 9. maj, kada se praznuje Dan Evrope. Za razliku od Kosova, u centralnoj Srbiji se ovaj dan obeležava radno.Ostale vesti

Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023
EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023