Vesti
Društvo

Pravo na obrazovanje – najvažniji aspekt ljudske slobode

Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, koji je Opšta skupština Ujedinjenih nacija proglasila 3. decembra 2018.godine, na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnom nivou je usmeravanje pažnje vlada i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.
Pravo na obrazovanje – najvažniji aspekt ljudske slobode
Ilustracija (Foto BIOEAST)

Pravo na obrazovanje i njegovo unapređenje je pravo na slobodu po mišljenjima mnogih kod nas a i u čitavom svetu. Sagovornici Radija Kosovska Mitrovica, povodom obeležavanja Medjunarodnog Dana obrazovanja, takođe su mišljenja da obrazovanje nema alternativu.

“Jedan od najvažnijih aspekata ljudske slobode je obrazovanje i pravo na obrazovanje. Samo obrazovani, informisani i pametni ljudi, biće dobri svojim porodicama, sredini u kojoj žive i državi u kojoj se nalaze”, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica rektor prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević.

Vitošević kaže da se svuda u svetu potencira unapređenje obrazovanja pa i u zemljama gde je niži stepen obrazovanja.

"Na jednom od Univerziteta u Južnoafričkoj Republici stoji natpis `Možete nam uzeti sve, možete nas bombardovati, ali ako nam uzmete obrazovanje uzećete nam slobodu`. To govori u prilog činjenici koliko je obrazovanje neophodno i važno za ostvarivanje ljudskih sloboda", dodaje on.

Vitošević je pozvao sve mlade ljude da osim onoga čime se bave, obrate pažnju na svoje obrazovanje.

"To nije jednostavan proces, to traje i čitavog života donosi bolji i lakši život svakoj osobi i njenom okruženju. Učenje i obrazovanje nema alternativu”, zaključio je Vitošević.

Citatom Nelsona Mendele “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet” svoj stav o značaju obrazovanja danas, počinje Biljana Milošević Jaredić vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i dodaje da nam obrazovanje omogućuje da ostvarimo slobodu, mislimo, živimo, volimo, poštujemo i razumemo svet oko sebe.

“Omogućava nam da budemo srećni, preskačemo životne prepreke i borimo za one koje volimo. Omogućava nam da razumemo koliko je život lep, jednostavan i uči nas da hrabro kroz život koračamo. Najlepša stvar u vezi obrazovanja je ta što nam ga niko ne može oduzeti. Materijalna stvar koju posedujemo u jednom trenutku ne mora biti naša a obrazovanje nam uvek pripada, uvek ga nosimo sa sobom i uvek nam je potrebna. Jedino se znanje deljenjem umnožava”, kaže Jaredić.

Predlagači obeležavanja ovog dana (UNESCO), ukazuju na važnost da obrazovanje bude svima dostupno, pravedno i kvalitetno na svim nivoima, da svi ljudi imaju mogućnost trajnog učenja koje će im omogućiti da steknu znanja i veštine potrebne za puno učestvovanje u društvu i doprinos održivom razvoju.

Prepreke za pristup obrazovanju jesu siromaštvo, oružani sukobi, migracije i učinci klimatskih promena.Ostale vesti

Džefri Hovenijer u poseti Severu Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer posetio je danas Sever Kosova gde je razgovarao sa predsednikom Srpske liste i ministrom Goranom Rakićem.
  • 17.05.2022
Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu protiv dvoje okrivljenih i oslobađajuću presudu za četvoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
  • 17.05.2022
KP apeluje da se ne koristi vatreno oružje na proslavama
Iz Kosovske policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje tokom održavanja različitih proslava i manifestacija, kako ne bi doveli u opasnost sebe i druge.
  • 17.05.2022
Novi Sad: Regionalna konferencija

Dvodnevna završna konferencija regionalnog projekta "Mediji za sve (Media for All)", koja se održava 17. i 18. maja, počela je u Novom Sadu.

  • 17.05.2022
Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022
Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022