„Pravo na maternji jezik na Kosovu nemaju svi građani podjednako“

Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika, međutim „pravo na maternji jezik na Kosovu nemaju svi građani podjedanko“, kazao je za RTV Kim poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović.

Podeli ovaj članak sa:
 • Slaviša Mladenović (Foto Kim)

Zvanični službeni jezici na Kosovu su srpski i albanski, ali ova dva jezika nisu ravnopravna. Osnovni cilj je podizanje svesti i značaj u očuvanja maternjeg jezika, tvrdi poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović.

Mladenović ističe da “službeni jezici, albanski i srpski, po zakonu i ustavu na Kosovu nisu u potpunosti ravnopravni“.

Predstavnici ostalih zajednica tvrde da su građani u manjim sredinama diskriminisani u pogledu korišćenja prava na upotrebu maternjeg jezika.

„Pravo na maternji jezik na Kosovu nemaju svi građani podjedanko, i pored toga što su zvanični službeni jezici albanski i srpski po zakonu i ustavu na Kosovu ova dva jezika nisu u potpunosti ravnopravna. Jezici ostalih zajednica, takođe imaju problema u manjim sredinama i imaju prepreke za korišćenje svog maternjeg jezika“, rekao je Mladenović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Mladenović ističe da je pravo na jezik jedno od fundamentalnih prava koji su bitni za identitet svakog naroda.

„Pravo na jezik obuhvata ljudska i građanska prava koja se tiču koršćenje jezika u privatnom i javnom prostoru. Poštovanje zakona u upotrebi jezika utiče na ostvarivanje osatlih prava, kao što su pravo na korišćenje imena i prezimena u izvornom obliku, pravo na školovanje, izražavanje, primena i razmena obaveštenja, i tako dalje“, kazao je Mladenović.

Kancelarija poverenika za jezik nije zadovoljna ni u ovom sporovođenju zakona o upotrebi jezika, „koristimo ovoj dan kao priliku da kažemo da svi akteri moraju aktivno raditi na ostvarivanju svih jezičkih prava zagarantovanih zakonom“.

Ostale vesti

 • "Još jedan pokušaj asimilacije Srba na Kosovu"

  Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ocenio je danas da je najnovija najava prištinskih vlasti o promeni statusa tog univerziteta još jedan u nizu pokušaja asimilacije Srba sa Kosova i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

 • Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Sedamnaest meseci nakon integrisanja provosuđa na severu Kosova različita su mišljenja o uspešnosti tog dela Briselskog sporazuma. Uprkos, otežanim uslovima, sudstvo funkcioniše, složili su se učesnici konferencije "Integradija pravosuđa na severu" koju je u Prištini organizovao "Aktiv".

 • „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  NVO „Mlada aktivna Gračanica“ od nedavno je počela sa besplatnim časovima engleskog jezika. Jedan od ciljeva je, kako kažu, da se mladima olakša komunikacija sa komšijama Albancima. Međutim, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović smatra da bi im učenje drugih jezika, poput albanskog u znatnoj meri olakšalo život.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane