Vesti
Društvo

„Pravda i jednakost za sve“

Drugovi pretučenog Luke Dimitrijevića postavili su plakat sa citatom Duška Radovića „Ako već tučete decu, tučite ih bez razloga, jer su svi ostali razlozi gluplji“ na bilbordu između Gračanice i Lapljeg Sela, nastavljajući tako protest.
„Pravda i jednakost za sve“
Bilbord na putu između Gračanice i Lapljeg Sela (Foto Kim)

Postavljanjem plakata, drugovi pretučenog Luke Dimitrijevića poručili su da žele „pravdu i jednakost za sve“.

„Luka je mladić koji je pre više od nedelju dana pretučen od strane tri odrasla muškarca. Mi samo želimo pravdu i jednakost za sve. Mislim da ova slika na bilbordu govori više od reči. Tražićemo što kreativnije načine kako bismo podržali Luku u borbi za pravdu i istinu“, kazao je Lukin drug Aleksandar Laban iz Gračanice.

On je uputio i pitanje nadležnim organima na Kosovu: šta bi bilo da je Luka pretučen u mestu koje nije većinski srpsko, da se incident dogodio u Prištini, Đakovici, Prizrenu?

„Borimo se za sve nas, ne samo za Luku, želimo da budemo bezbedni i da slobodno šetamo“, kazao je Stefan Kostić.

„Okupili smo se ovde kako bismo podržali našeg drugara koji je pretučen na zverski način dok je šetao sa sestrom i devojkom. To je moglo da se desi i meni. Cela ova priča nije samo zbog Luke, već se borimo za sve nas, želimo bezbednost, da slobodno šetamo. Osim poruke koja je ispisana na bilobordu, šaljemo i poruku da nećemo prestiti sa borbom“, naveo je on.

Kostić napominje da je bezbednosna situacija loša, i da je tek nakon incidenta postao svesniji svog okruženja.

Podsetimo, Luka Dimitrijević je napadnut od strane trojice Albanaca, pošto je, kako tvrde predstavici policije, boravio na privatnom posedu preduzeća za uzgoj i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Nakon što su Luka, njegova devojka i sestra krenuli kući, trojica radnika obezbeđenja su ih presrela automobilom, a njega pretukla metalnim šipkama. Luka je zadobio lakše povrede, a napadači su posle ispitivanja u policijskoj stanici pušteni na slobodu. Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021