Vesti
Društvo

Prava dece u oblasti zdravlja i obrazovanja

"Dečja nedelja" se obeležava od 4. oktobra, a dečjim pravima se uglavnom bave organizacije koje rade samostalno i sprovode aktivnosti, poput UNICEF-a, ali i sve druge organizacije koje su aktivne po pitanju zaštite prava dece.
Prava dece u oblasti zdravlja i obrazovanja
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Jelena Milosavljević, šefica Kancelarije UNICEF-a u Mitrovici, gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice predstavila je novi petogodišnji program i plan rada sa decom i odraslima na očuvanju i zaštiti prava dece.

"Teško je u našem regionu odrediti koliko se poštuju postulati o zaštiti dečijih prava. Navodim prost primer koji je sada aktuelan, gde ne možemo ništa da uradimo za decu školskog uzrasta za koje se nastava iz škola premestila u domove i prati se onlajn. Korona nas prosto sprečava da tu bilo šta možemo da promenimo. Da ne govorimo o tome da su tokom prošle godine, ali i dalje prisutna ograničenja kretanja odraslih pa i dece, pa stoga godinu za nama ne možemo da proglasimo da je bila favorit u nesmetanom odrastanju i ostvarivanju prava i njihovih punih kapaciteta", rekla je Milosavljevićeva.

Ona je dodala da se zdravlje deteta ne sme zanemarivati.

"Zdravljem dece se moramo baviti od ranog detinjstva već od prvih godina života i tu se moramo fokusirati na zdrave navike kod dece. Dok su deca mala o njima brinu roditelji i utiču na stvaranje pozitivnih navika, to je redovno pranje zuba, održavanje higijene, odlazak kod zubara, obavezna dečija vakcinacija.Ima roditelja koji, kada ih upitamo kad deci treba prati zube oni odgovore od polaska u školu. Zamislite onda koliko je edukacije tu potrebno".

Milosavljevićeva je ujedno podsetila i na osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečje nedelje, a to je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

 Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022