Vesti
Društvo

Prava dece u oblasti zdravlja i obrazovanja

"Dečja nedelja" se obeležava od 4. oktobra, a dečjim pravima se uglavnom bave organizacije koje rade samostalno i sprovode aktivnosti, poput UNICEF-a, ali i sve druge organizacije koje su aktivne po pitanju zaštite prava dece.
Prava dece u oblasti zdravlja i obrazovanja
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Jelena Milosavljević, šefica Kancelarije UNICEF-a u Mitrovici, gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice predstavila je novi petogodišnji program i plan rada sa decom i odraslima na očuvanju i zaštiti prava dece.

"Teško je u našem regionu odrediti koliko se poštuju postulati o zaštiti dečijih prava. Navodim prost primer koji je sada aktuelan, gde ne možemo ništa da uradimo za decu školskog uzrasta za koje se nastava iz škola premestila u domove i prati se onlajn. Korona nas prosto sprečava da tu bilo šta možemo da promenimo. Da ne govorimo o tome da su tokom prošle godine, ali i dalje prisutna ograničenja kretanja odraslih pa i dece, pa stoga godinu za nama ne možemo da proglasimo da je bila favorit u nesmetanom odrastanju i ostvarivanju prava i njihovih punih kapaciteta", rekla je Milosavljevićeva.

Ona je dodala da se zdravlje deteta ne sme zanemarivati.

"Zdravljem dece se moramo baviti od ranog detinjstva već od prvih godina života i tu se moramo fokusirati na zdrave navike kod dece. Dok su deca mala o njima brinu roditelji i utiču na stvaranje pozitivnih navika, to je redovno pranje zuba, održavanje higijene, odlazak kod zubara, obavezna dečija vakcinacija.Ima roditelja koji, kada ih upitamo kad deci treba prati zube oni odgovore od polaska u školu. Zamislite onda koliko je edukacije tu potrebno".

Milosavljevićeva je ujedno podsetila i na osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečje nedelje, a to je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

 Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021