Vesti
Društvo

Prava dece u oblasti zdravlja i obrazovanja

"Dečja nedelja" se obeležava od 4. oktobra, a dečjim pravima se uglavnom bave organizacije koje rade samostalno i sprovode aktivnosti, poput UNICEF-a, ali i sve druge organizacije koje su aktivne po pitanju zaštite prava dece.
Prava dece u oblasti zdravlja i obrazovanja
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Jelena Milosavljević, šefica Kancelarije UNICEF-a u Mitrovici, gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice predstavila je novi petogodišnji program i plan rada sa decom i odraslima na očuvanju i zaštiti prava dece.

"Teško je u našem regionu odrediti koliko se poštuju postulati o zaštiti dečijih prava. Navodim prost primer koji je sada aktuelan, gde ne možemo ništa da uradimo za decu školskog uzrasta za koje se nastava iz škola premestila u domove i prati se onlajn. Korona nas prosto sprečava da tu bilo šta možemo da promenimo. Da ne govorimo o tome da su tokom prošle godine, ali i dalje prisutna ograničenja kretanja odraslih pa i dece, pa stoga godinu za nama ne možemo da proglasimo da je bila favorit u nesmetanom odrastanju i ostvarivanju prava i njihovih punih kapaciteta", rekla je Milosavljevićeva.

Ona je dodala da se zdravlje deteta ne sme zanemarivati.

"Zdravljem dece se moramo baviti od ranog detinjstva već od prvih godina života i tu se moramo fokusirati na zdrave navike kod dece. Dok su deca mala o njima brinu roditelji i utiču na stvaranje pozitivnih navika, to je redovno pranje zuba, održavanje higijene, odlazak kod zubara, obavezna dečija vakcinacija.Ima roditelja koji, kada ih upitamo kad deci treba prati zube oni odgovore od polaska u školu. Zamislite onda koliko je edukacije tu potrebno".

Milosavljevićeva je ujedno podsetila i na osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečje nedelje, a to je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

 Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023