Vesti
Društvo

Pozivni broj +383 dostupan na Viberu

Iako pozivni broj za Kosovo +383 još uvek nije zvanično u potpunosti funckionalan, od ove nedelje dostupan je na aplikaciji Viber. Njegovu dostupnost moguće je proveriti na svakom pametnom telefonu sa Viberom,  pretragom pozivnih brojeva, gde je sada tik uz pozivni broj Monaka +377 za Kosovo, dostupan i +383.
Pozivni broj +383 dostupan na Viberu
Ilustracija (Foto printskrin)

Da je moguće izmeniti pozivni broj za telefonske brojeve lokalnih operatera mobilne telefonije (IPKO, Vala i Z-mobile) potvrdio je i predsedavajući Borda Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (ARKEP), Krešnik Gaši, nazivajući broj +383 "državnim pozivnim brojem".

"Implementacija državnog pozivnog broja +383 za Kosovo se kreće u pravom smeru i biće završena u predviđenom roku. Pozivi i poruke u pravcu Kosova sada se mogu primiti preko broja +383 iz gotovo čitavog sveta. Pozivni broj +383 već koriste različite aplikacije za slanje verifikacionih poruka na naše brojeve, neke poput Vibera, aplikacije koja je prilično popularno kod nas", naveo je on na svojoj Fejsbuk stranici.

Pozivne brojeve na Viberu masovno menjaju albanski korisnici mobilnih telefonija na Kosovu. Među njima se našla i nekadašnja kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri.

Ona je prethodno na svojoj Fejsbuk stranici takođe podelila fotografiju Viber aplikacije na kojoj se vidi broj +383.

Ovaj broj dodeljen je Kosovu decembra 2016, pošto su Beograd i Priština, krajem avgusta 2015, nakon više rundi razgovora, postigli definitivni sporazum o telekomunikacijama.

Maja 2017. na Kosovu su svoje usluge zvanično prekinuli VIP mobile i Telenor, a MTS je prethodno registrovan u kosovskom sistemu kao MTS D.O.O, koji radi sa, kako iz Prištine ističu, "privremenom i ograničenom dozvolom".

Pozivni broj +383 bi, kako je ranije najavljivano iz ARKEP-a, do kraja juna na Kosovu trebalo da bude jedini dostupni pozivni broj, a umesto +386, +377 i +381, ( +381 je pozivni broj za Srbiju, koji koristi MTS D.O.O za fiksnu i mobilnu telefoniju).

Za sada na Viberu nije moguće za telefonski broj MTS D.O.O. zameniti pozivni broj +381 sa +383.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021