Vesti
Društvo

Povratnicima dodeljeni kazani za rakiju i plastenici

U okviru programa podrške unapređenju životnih uslova povratnika, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u sradnji sa EU dodelila je 25 paketa pomoći Srbima iz nekoliko opština na Kosovu.
Povratnicima dodeljeni kazani za rakiju i plastenici
Pomoć Kancelarije za KiM povratnicima (Foto Kim)

Povratnicima koji žive u opštinama Priština, Novo Brdo, Gnjilane, Kosovska Kamenica i Orahovac dodeljena je oprema za izgradnju plastenika i kazani za pečenje rakije.

Dobitnici ove pomoći se isključivo bave poljoprivredom i to im je jedini izvor prihoda, pa im je ova pomoć dobrodošla.

Draganu Periću iz Novog Brda danas je dodeljen kazan za pečenje rakije.

„To je prihod za porodicu i znači nam puno. Dobili smo taj kazan jer nam je to trebalo, imamo voće i bavimo se time tako da možemo da proizvodimo rakiju. Imamo šljive, jabuke, posadili smo malo i vinovu lozu, sve je to na parceli od oko hektar i po“.

Verica Filipović iz Raniluga dobila je plastenik za sadnju povrća. „Živimo od toga što imamo u plasteniku, paprike, paradajza. Sve što mogu da zasadim u njemu zasadiću pa ću da iznesem na pijac da prodam, ako budem živa i zdrava“, kaže baka Verica.  

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuju da pomoć Kncelarije i Evropske unije ovim ne prestaje. Želja je, kako kaže Dušan Kozarev, na ovaj način pružiti podršku opstanku Srba na Kosovu.

„Ljude koji su danas dobili kazane i plastenike i koji dobijaju mašineriju dodatno ćemo opremiti i snabdeti semenskom robom i đubrivom, poslati agronome koje ćemo organizovati da ih obilaze i pratiti njihov program proizvodnje i da onda imamo jedan potpuno zaokružen krug u narednoj godini“, kazao je zemenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Kako su obećali iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju do kraja godine Srbe u ovim opštinama očekuje još jedna dodela pomoći. Predviđena je pomoć u vidu 25 motokultivatora.

Kroz program koji Kancelarija predviđa za narednu godinu, svi koji nešto proizvode ili koji imaju svoju zemlju i žele da rade i proizvode moći će da apliciraju za sredstva iz budžeta Republike Srbije.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021