Vesti
Društvo

Povratnici u Osojanu i dalje protestuju ispred zgrade PO i škole

Danas je 15. dan od kako je nekoliko porodica iz Osojana blokiralo ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok u Osojanu. Kako navode, niko ih nije zvao niti obilazio kako bi rešili problem.
Povratnici u Osojanu i dalje protestuju ispred zgrade PO i škole
Protest ispred zgrade PO opštine istok u Osojanu (Foto: Radio Goraždevac)

Od 23. maja traje protest nezadovoljnih građana ispred zgrade PO opštine Istok u Osojanu, koji traže da se proces zapošljavanja odvija transparentno i ravnopravno. Tom prilikom posetila ih je Milena Parlić, službenica kancelarije za Kosovo i Metohiju. Povratnici su tada kazali da neće odustati od blokade dok po jedan član ovih porodica ne dobije posao i poručili da neće odustati.

U četvrtak, 26. maja obišao ih je predsednik PO opštine Istok Kosta Belošević koji ima je ponudio da odblokiraju zgradu, odu sa njim u Beograd i nađu rešenje, što su učesnici protesta odbili, uz obrazloženje da neće prestati sa protestom dok se problem njihovog zapošljavanja ne reši.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je obećao da će on i njegovi saradnici razgovarati sa nezadovoljnim ljudima u Osojanu i učiniti sve da im pomogne. On je prilikom posete Orahovcu i Velikoj Hoči dodao da će poslati svoje pomoćnike da vide u čemu je problem i najavio da će, ako je potrebno, biti smena i u osoblju u opštinskoj upravi. Do danas, prema rečima onih koji blokiraju zgradu PO za Istok u Osojanu, niko ih nije zvao.

Porodica Dubić, kojoj je jedan član nedavno preminuo, još uvek stoji ispred osnovne škole „Radoš Tošić“ u Osojanu u nadi da će se naći rešenje i zaposliti neko od članova njihove porodice na mesto pokojnog brata.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022