Vesti
Društvo

Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?

U školama na cetralnom Kosovu koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nastava će se i u toku ove nedelje odvijati on-lajn. Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić poručuje da je sve spremno za redovnu nastavu koja bi trebalo da počne sledećeg ponedeljka. Roditelji nestrpljivo isčekuju početak nastave i povratak dece u školske klupe.
Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?
Učionica u OŠ

Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić kazao je za RTV Kim, da se početak redovne nastave očekuje sledeće nedelje.

„Dobili smo preporuku Ministarstva prosvete da nastavu u školama odložimo za nedelju dana. Za sada nastava se odvija u najboljem redu, kao na kraju drugog polugodišta, mislim da radimo onako kako treba“, kazao je direktor Milkić.

On navodi da je sve spremno za početak nastave u školskim učionicama, da je škola dezinfikovana i da se redovno čisti, iako nema đaka.

Milkić ističe i da su mišljenja roditelja koja se tiču pohađanja redovne i on-lajn nastave, podeljena.

„Ima roditelja koji jedva čekaju da nastava počne u školi, to su uglavnom roditelji dece koja kreću u prvi, peti i osmi razred. Ali, ima i roditelja kojima nastava kod kuće odgovora, uhodali su se i rade sa decom“, rekao je Milkić.

Uprkos pokušajima da stupimo u kontakt sa načelicom školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasminom Dedić, kako bismo saznali više detalja o počektu redovne nastave, do objavljivanja ove vesti to nismo uspeli.

Međutim, roditelji sa kojima smo razgovarali smatraju da on-lajn nastava ne može da zameni redovnu nastavu u školi.

„Deca bi trebala da krenu na redovnu nastavu, jer svi znamo da on-lajn nastava ne može deci pruži ni 50 odsto obrazovanja koje bi stekli u školi. Smatram da je ovakav vid nastave veliko mučenje kako za učitelje, nastavnike, ali i za roditelje i decu“, kazala je Jelena Maksimović.

„Imam dete koje treba da krene u prvi razred i mislim da je nama u ovom trenutku najteže, jer kako detetu objasniti šta je on-lajn, a šta je nastava u školi. Po njegovom osećaju mislim da je jedva čekao da krene u školu i nadao se današnjem danu za polazak. Međutim, nismo mi ti koji određujemo da li je sada pravi trenutak da deca krenu u školu ili ne. Lično smatram da bi trebalo, ali ukoliko je još nedelju dana izdržaćemo“, naveo je Ivan Stojković.

I on se, kao i ostali roditelji, slaže da je nastava putem interneta za roditelje i samu decu veoma teška.

„Kada dođete s posla morate se posvetiti detetu, međutim, to bude vreme kada je deci koncentracija najmanja, tada zađe sunce i oni bi jednostavno vani da se igraju sa drugom decom“.

Dok će učenici na Kosovu koji nastavu pohađaju po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije na redovnu nastavu čekati još bar nedelju dana, u školama koje rade po kosovskom obrazovnom sistemu, počela je prva faza nove školske godine.Ostale vesti

Saradnja privrednih komora Srbije i Kosova i regionalne inicijative
Privredne komore u regionu dobro sarađuju i nastoje da uklone barijere u razmeni roba i usluga, ocenili su direktor u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović i predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići.
  • 20.04.2021
Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021
Danas bez protesta u Gračanici. Borisavljević: Naći rešenje za bezbednosnu situaciju

U Gračanici danas nije bilo protesta zbog prebijenja Luke Dimitrijevića. Razlog za to je, kako je rekao jedan od učesnika Dušan Borisavljević, to što je Lukin otac Dejan Dimitrijević kaženjen zbog okupljanja građanja tokom pandemije ispred Policijske stanice.

  • 19.04.2021
Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021