Vesti
Društvo

Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?

U školama na cetralnom Kosovu koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nastava će se i u toku ove nedelje odvijati on-lajn. Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić poručuje da je sve spremno za redovnu nastavu koja bi trebalo da počne sledećeg ponedeljka. Roditelji nestrpljivo isčekuju početak nastave i povratak dece u školske klupe.
Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?
Učionica u OŠ

Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić kazao je za RTV Kim, da se početak redovne nastave očekuje sledeće nedelje.

„Dobili smo preporuku Ministarstva prosvete da nastavu u školama odložimo za nedelju dana. Za sada nastava se odvija u najboljem redu, kao na kraju drugog polugodišta, mislim da radimo onako kako treba“, kazao je direktor Milkić.

On navodi da je sve spremno za početak nastave u školskim učionicama, da je škola dezinfikovana i da se redovno čisti, iako nema đaka.

Milkić ističe i da su mišljenja roditelja koja se tiču pohađanja redovne i on-lajn nastave, podeljena.

„Ima roditelja koji jedva čekaju da nastava počne u školi, to su uglavnom roditelji dece koja kreću u prvi, peti i osmi razred. Ali, ima i roditelja kojima nastava kod kuće odgovora, uhodali su se i rade sa decom“, rekao je Milkić.

Uprkos pokušajima da stupimo u kontakt sa načelicom školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasminom Dedić, kako bismo saznali više detalja o počektu redovne nastave, do objavljivanja ove vesti to nismo uspeli.

Međutim, roditelji sa kojima smo razgovarali smatraju da on-lajn nastava ne može da zameni redovnu nastavu u školi.

„Deca bi trebala da krenu na redovnu nastavu, jer svi znamo da on-lajn nastava ne može deci pruži ni 50 odsto obrazovanja koje bi stekli u školi. Smatram da je ovakav vid nastave veliko mučenje kako za učitelje, nastavnike, ali i za roditelje i decu“, kazala je Jelena Maksimović.

„Imam dete koje treba da krene u prvi razred i mislim da je nama u ovom trenutku najteže, jer kako detetu objasniti šta je on-lajn, a šta je nastava u školi. Po njegovom osećaju mislim da je jedva čekao da krene u školu i nadao se današnjem danu za polazak. Međutim, nismo mi ti koji određujemo da li je sada pravi trenutak da deca krenu u školu ili ne. Lično smatram da bi trebalo, ali ukoliko je još nedelju dana izdržaćemo“, naveo je Ivan Stojković.

I on se, kao i ostali roditelji, slaže da je nastava putem interneta za roditelje i samu decu veoma teška.

„Kada dođete s posla morate se posvetiti detetu, međutim, to bude vreme kada je deci koncentracija najmanja, tada zađe sunce i oni bi jednostavno vani da se igraju sa drugom decom“.

Dok će učenici na Kosovu koji nastavu pohađaju po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije na redovnu nastavu čekati još bar nedelju dana, u školama koje rade po kosovskom obrazovnom sistemu, počela je prva faza nove školske godine.Ostale vesti

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
  • 01.10.2020
KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020