Vesti
Društvo

Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?

U školama na cetralnom Kosovu koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nastava će se i u toku ove nedelje odvijati on-lajn. Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić poručuje da je sve spremno za redovnu nastavu koja bi trebalo da počne sledećeg ponedeljka. Roditelji nestrpljivo isčekuju početak nastave i povratak dece u školske klupe.
Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?
Učionica u OŠ

Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić kazao je za RTV Kim, da se početak redovne nastave očekuje sledeće nedelje.

„Dobili smo preporuku Ministarstva prosvete da nastavu u školama odložimo za nedelju dana. Za sada nastava se odvija u najboljem redu, kao na kraju drugog polugodišta, mislim da radimo onako kako treba“, kazao je direktor Milkić.

On navodi da je sve spremno za početak nastave u školskim učionicama, da je škola dezinfikovana i da se redovno čisti, iako nema đaka.

Milkić ističe i da su mišljenja roditelja koja se tiču pohađanja redovne i on-lajn nastave, podeljena.

„Ima roditelja koji jedva čekaju da nastava počne u školi, to su uglavnom roditelji dece koja kreću u prvi, peti i osmi razred. Ali, ima i roditelja kojima nastava kod kuće odgovora, uhodali su se i rade sa decom“, rekao je Milkić.

Uprkos pokušajima da stupimo u kontakt sa načelicom školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasminom Dedić, kako bismo saznali više detalja o počektu redovne nastave, do objavljivanja ove vesti to nismo uspeli.

Međutim, roditelji sa kojima smo razgovarali smatraju da on-lajn nastava ne može da zameni redovnu nastavu u školi.

„Deca bi trebala da krenu na redovnu nastavu, jer svi znamo da on-lajn nastava ne može deci pruži ni 50 odsto obrazovanja koje bi stekli u školi. Smatram da je ovakav vid nastave veliko mučenje kako za učitelje, nastavnike, ali i za roditelje i decu“, kazala je Jelena Maksimović.

„Imam dete koje treba da krene u prvi razred i mislim da je nama u ovom trenutku najteže, jer kako detetu objasniti šta je on-lajn, a šta je nastava u školi. Po njegovom osećaju mislim da je jedva čekao da krene u školu i nadao se današnjem danu za polazak. Međutim, nismo mi ti koji određujemo da li je sada pravi trenutak da deca krenu u školu ili ne. Lično smatram da bi trebalo, ali ukoliko je još nedelju dana izdržaćemo“, naveo je Ivan Stojković.

I on se, kao i ostali roditelji, slaže da je nastava putem interneta za roditelje i samu decu veoma teška.

„Kada dođete s posla morate se posvetiti detetu, međutim, to bude vreme kada je deci koncentracija najmanja, tada zađe sunce i oni bi jednostavno vani da se igraju sa drugom decom“.

Dok će učenici na Kosovu koji nastavu pohađaju po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije na redovnu nastavu čekati još bar nedelju dana, u školama koje rade po kosovskom obrazovnom sistemu, počela je prva faza nove školske godine.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020