Vesti
Društvo

Povratak u školske klupe 1. juna

U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
Povratak u školske klupe 1. juna
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Obeležavanje dana Ekonomsko-trgovinska škole putem interneta

Ekonomsko-trgovinska škola iz Prištine sa privremenim sedištem u Lapljem Selu obeležava 28. maja svoj dan. Međutim, zbog aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom neće biti priredbe i gostiju, već će se program emitovati putem interneta.

„Neće biti učenika u školi kako smo to navikli, neće biti priredbe i gostiju kao obično. Već ćemo dan škole obeležiti on-lajn, kao što se i nastava u protekla tri meseca odvijala. Deca su pripremila neki mali program“, kazala je direktorka u Ekonomsko-trgovinskoj školi Priština sa sedištem u Lapljem Selu Dragica Mitić.

Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević je najavio da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena, do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

Direktorka u Ekonomsko-trgovinskoj školi Priština sa sedištem u Lapljem Selu, Dragica Mitić kazala je za RTV Kim da će se škola koja je bila zatvorena zbog pandemije koronavirusa, prema propisima Ministarstva prosvete Republike Srbije, otvoriti 1. juna.

„Od 1. do 3. juna učenici koji nisu zadovoljni zaključenim ocenama, te cene mogu da poprave. Nakon toga kreće se sa maturskim ispitom koji se sastoji iz četiri dela i koji se polaže četiri dana. Prvog dana se polaže Srpski jezik, drugog praktični rad, zatim odbrana praktičnog rada, i četvrtog dana se polaže izborni predmet. Očekujem da će se ispiti završiti do 8. juna“, kazala je Mitićeva.

Mitićeva je dodala da će učenici od prvog do trećeg razreda srednje škole moći da poprave ocene do 15. juna, kada je i planiran završetak školske godine.

Maturanti osnovnih škola će se takođe 1. juna nakratko vratiti u školske klupe, kazao je direktor O.Š. „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, Ljubiša Karadžić.

„Oni će biti u obavezi da dođu kako bi dobili testove. Po preporukama koje smo dobili do sada, rečeno je da će dobiti još jedan probni test, gde će sami učenici videti koliko je njihovo znanje. Tada će biti dogovorena i pripremna nastava“, kazao je Karadžić.

Budući srednjoškolci polaganje maturskog ispita započinju 17. juna, naveo je Karadžić.

„17. jun je predviđen za polaganje testa iz Srpskog jezika, 18. jun za polaganje Matematike, a 19. za polaganje kombinovanog testa“, dodao je Karadžić.

Prilikom povratka dece u škole primenjivaće se propisane mere zaštite.

„Neće biti dece u velikim grupama. Poštovaćemo propise, držaćemo rastojanje. Mislim da neće biti problema. Radi se na dezinfekciji škole i vrši kompletno čišćenje“, kazala je Mitićeva i dodala da će „škola biti spremna ukoliko dođe do drugog tralasa epidemije koronavirusa“.

Učenici završnih razreda srednjih škola uveliko se pripremaju za polaganje mature.

„Putem onlajn učionica konsultujemo se sa profesorima, koji nam šalju probne testove za vežbu i koje nam oni kasnije proveravaju, ukazuju na greške, kako bi smo bili spremni za maturski ispit“, kazao je učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole Srđan Jančetović.

„Moja pripema za maturski ispit sastoji se iz tri dela. Polažemo Srpski jezik, Engelski i izborni predmet. Mnogo bi bilo lakške da smo u školi, jer nam je tamo dostupna biblioteka“, rekla je učenica završnog razreda Gimnazije u Lapljem Selu Aleksandra Đokić.

Proslava maturske večeri pod znakom pitanja

Da li će biti tradicionalne proslave maturske večeri još uvek je nepozanto i čeka se odgovor Ministarstva prosvete, dodala je Mitićeva.

Budući studenti bi voleli da četvorogodišnje drugarstvo i završetak srednje škole proslave zajedno.

„Mislim da proslave neće biti, i ako je ne bude, biće mi mnogo žao“, kazala je Aleksandra.

„Očekujem da će proslava mature biti, a ako ne bude biće mi mnogo žao, jer je to detalj koji će uveličati kraj četvrte godine“, rekao je Srđan.

Pripreme za upis na studije trajaće do 24. juna, a kasnije slede prijemni ispiti, najavio je takođe Ministar prosvete Mladen Šarčević. On je potvrdio da useljavanje u studentske domove počinje 15. maja.

 

 Ostale vesti

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022