Vesti
Društvo

Povratak razrešenog direktora na funkciju uprkos zapošljavanju nastavnika sa falsifikovanim diplomama?

Iako je ispunio uslove za odlazak u penziju još pre tri godine, direktor OŠ "9. Maj" u Rapči (opština Dragaš na Gori) Serani Vebija je još uvek na toj poziciji. Međutim, kako Radio Kim saznaje, priprema se imenovanje novog direktora, odnosno povratak Ramadanija Merdžana koji je 2017. godine smenjen sa te pozicije zbog radnog angažovanja dvojice nastavnika sa falsifikovanim uverenjima o stečenom visokom obrazovanju.
Povratak razrešenog direktora na funkciju uprkos zapošljavanju nastavnika sa falsifikovanim diplomama?
Rapča (Foto Mapio.net)

Na osnovu inspekcijskog nadzora izvršenog od strane prosvetnog inspektora Ministarstva obrazovanja Republike Srbije 2017. godine, a u koji je Radio Kim imao uvid, utvrđeno je da su falsifikovana uverenja nastavnika biologije Ali Ersana i nastavnika engleskog jezika Almi Ibrahimija i da je to tadašnji direktor Merdžan skrivao osam meseci.

U međuvremenu, odnosno 28.9.2017. godine Policijska uprava Prizren izmeštena u Kruševcu je obavestila Školsku upravu u Kosovskoj Mitrovici da je detaljnom proverom utvrđeno da uverenja o stečenom visokom obrazovanju dvojice nastavnika nisu validna. Ipak, kako saznajemo, Ali Ersan je vraćen na posao iako je pre pet godina dobio rešenje o prekidu radnog odnosa zbog falsifikovanja dokumenata. PU za Prizren podnela je i krivične prijave protiv navednih lica zbog falsifikovanja dokumenta, navedeno je u odluci.

Istovremeno, tadašnji direktor Ramadan Merdžan razrešen sa te pozicije, ali je ostao u školi gde i danas radi kao učitelj.

Prosvetni inspektor je takođe utvrdio i da su tokom mandata Merdžana nezakonito izabrani članovi organa upravljanja, te da direktor nije prekinuo nezakonito angažovanje nastavnika Ersana i Ibrahimija. U međuvremenu je, kako nam je potvrđeno, Merdžan je u istoj školu zaposlio i svoju suprugu.

Kako saznajemo od izvora sa Gore, poslanik u Skupštini Kosova Adem Hodža, inače visoko pozicionirani političar Jedinstvene goranske partije koji u opštinskom veću Privremenog organa Gora ima svoje kadrove, nastoji da Ramadana Merdžana vrati na poziciju direktora, uprkos svim nezakonitim radnjama koje se vezuju za njegov mandat.

Adem Hodža je u kratkoj izjavi za Radio kim rekao da o svemu tome ne zna ništa.

"Nemam veze za tim, nisam informisan. Stvarno nisam informisan", kazao je Hodža.

Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo komentar nadležnih u Školskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023