Vesti
Društvo

Povećana poreska stopa za zemljište na Kosovu

Ministarstvo finansija, rada i transfera je podsetilo javnost da porez na imovinu koji naplaćuju opštine "predstavlja jedan od glavnih izvora sopstvenih prihoda opština", te da je od početka 2023. uvećan.
Povećana poreska stopa za zemljište na Kosovu
Ilustracija (Foto Unsplash)

"U poreskoj 2023. godini ne primenjuje se opšti odbitak za zemljište, pa se od ove godine sva stambena, privredna, industrijska i šumska zemljišta oporezuju sa 100% procenjene vrednosti, za razliku od prošle godine gde je primenjivan opšti odbitak od 20%, pa je zemljište oporezivano sa 80% procenjene vrednosti", saopšteno je iz ovog ministarstva.

Građani žalbu na procenjenu vrednost imovine mogu uložiti u svojoj opštini, a dalje će je razmatrati Odeljenje za porez na imovinu u Ministarstvu finansija, rada i transfera.

DSK: Nesposobna vlada počela novu godinu povećanjem poreza

Zbog povećanja poreskog opterećenja građani dobijaju čak i duplo veće račune, saopštio je Demokratski savez Kosova (DSK). U saopštenju dostavljenom medijima, iz ove partije navode da "to radi Vlada Kosova".

"Nesposobna vlada je novu godinu počela povećanjem poreskog opterećenja za građane Kosova. Ovo je još jedan udarac budžetu građana u vreme kada su rast cena i životni troškovi dostigli rekordne nivoe", navedeno je.

"Zbog povećanja poreskog opterećenja građani Kosova su počeli da prihvataju račune za porez na imovinu i sa duplim povećanjem. Ovo dodatno opterećenje u vreme krize je neprihvatljivo i nepodnošljivo. Odluke Ministarstva finansija bez koordinacije su neodgovorne", dodaje se.

DSK-a traži od Vlade Kosova da hitno razmotri sve zakonske opcije da se obustavi revalorizacija poreza na imovinu za 2023. godinu.

"Takođe, Ministarstvo finansija treba što pre da pošalje u Skupštinu Kosova novi zakon o porezu na imovinu kako bi opštinama omogućilo da smanje prag poreske stope", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023