Vesti
Društvo

Potrošeni milioni evra, a projekti nisu zaživeli

Jedan broj kapitalnih projekata na opštinskom nivou nikada nije postao operativan ili nije postigao planirani rezultat, navodi se u izveštaju "Održivost opštinskih kapitalnih investicija", koji je objavio prištinski Institut za napredne studije (GAP).
Potrošeni milioni evra, a projekti nisu zaživeli
Nedovršene zgrade u kojima je trebala da bude bolnica u Gračanici (Foto Sandra Cvetković RFE/RL)

"Uprkos velikoj potrebi za investicijama, milioni evra poreskih obveznika potrošeni su na izgradnju raznih objekata koji nisu korišćeni. U pojedinim slučajevima su izgrađeni objekti oštećeni usled nekorišćenja“, navodi se u izveštaju.

Institut GAP navodi primere investicija u projekte realizovane od 2000. godine koji još uvek nisu funkcionalni. Primeri uključuju izgradnju škola, za koje se nakon završetka utvrdilo da nisu pogodne za prihvat učenika, izgradnju medicinskih centara za koje je nakon gradnje utvrđeno da nema dovoljnog broja lekara koji bi ih učinili funkcionalnim. Bilo je i slučajeva izgradnje podzemnih kontejnera za smeće, kada je tek nakon njihove izgradnje utvrđeno da Kosovu nedostaju adekvatna vozila za sakupljanje otpada iz podzemnih sistema.

Tako je 2016. godine u izgradnju srednje škole u Dragašu investirano dva miliona evra, a projekat je propao zbog gradnje na nestabilnom terenu. Iste godine je ista suma novca investirana u školske objekte u tri sela opštine Drenica. Usled nedostatka đaka, škole nisu zaživele. Slične promašaje GAP je evidentirao i u opštinama Priština, Kosovo Polje, Prizren, Podujevo, Kačanik, Srbica...

"Ovi slučajevi, osim što dokazuju da su investicije nepravilno planirane, rezultat su i demografskih promena. Posledično tome, nepostojanja potrebe za njihovu korišćenje. Zato se kasnije javljaju neodržavanje i oštećenje objekata nakon okončanja investicija, imovinski sporovi, nedostatak dovoljnih sredstava za završetak projekta i, u nekim slučajevima, nemogućnost opština da zaposle adekvatno osoblje za upravljanje ili rad u određenim objektima", dodaje se u izveštaju GAP-a.

Razlozi koji su dovodili do neuspešnih kapitalnih investicija odnose se na nedovoljnu uključenost zainteresovanih strana u sve faze projekta ili na potpuno nepoštovanje zakonskih procedura nabavki, počev od potpisivanja ugovora sa ekonomskim operaterima, do nadgledanja njihovog sprovođenja.

Kada je reč o opštinama se srpskom većinom, u izveštaju Instituta GAP se konstatuje čitav niz slabosti identifikovanih pri kapitalnim investicijama u periodu 2019-2020: neuspeh da se opravdaju potrebe zajednice, slabosti u nadzoru implementacije projekta, loše planiranje budžeta, netačno planiranje radova pre tendera... Najviše ih je (četiri) ustanovljeno u opštini Novo Brdo.

Kompletan izveštaj na engleskom jeziku možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022