Vesti
Društvo

“Potrebne su nam prijateljske vojske”

"Vojska Kosova ne treba da nas brani od Srbije. Nama su u regionu potrebne prijateljske vojske”, smatra direktor KIPRED-a Ljuljzim Peci.
“Potrebne su nam prijateljske vojske”
Ljuljzim Peci (Foto Kim)

Kosovski institut za istraživanje i razvoj (KIPRED) organizovao je okrugli sto na temu: Praćenje sektora bezbednosti Kosova za period od 15. novebra 2016. do 15. februara tekuće godine.

Izveštaj se u jednom svom delu bavi unutrašnjom bezbednošću Kosova, a u drugom odnosom sa Srbijom.

Izvršni direktor KIPRED-a Ljuljzim Peci kaže da situacija u oblasti bezbednosti između Kosova i Srbije nije sjajna i da se Kosovo trenutno suočava sa pretnjom.

“Da, preti opasnost od Srbije. Srbija u svim svojim dokumentima Kosovo tretira kao najveći rizik bezbednosti. Ako nešto tretiraš kao najveći rizik bezbednosti to znači da imaš vojne planove za to”, kaže Peci.

Na pitanje gde je u svemu tome vojska Kosova, kaže da oružane snage treba da se posmatraju drugim očima, i da to treba da se promeni svuda u regionu.

“Nije smisao vojske Kosova da se brani od Srbije. Kosovo treba da se brani kao svaka suverena država, ali kakve nam vojske trebaju u regionu. Trebaju nam prijateljske vojske koje će se zajedno boriti protiv rizika bezbednosti”, dodaje on.

Tokom okruglog stola koji je organizovan u Prištini, predstavljeni su i podaci o tome koliko građani Kosova veruju institucijama koje ih štite. Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.000 građana albanske i srpske nacionalnosti u periodu od novembra prošle, do februara ove godine.

“Kod Srba Bezbednose snage Kosova nemaju visoko poverenje, a Policija stoji najbolje. Kod Albanaca obe ove istitucije su visoko na lestvici poverenja”, kazao je istraživač Mentor Agani.

Okruglom stolu, na kojem nije bilo prevoda na srpski jezik, prisustvovali su i po jedan predstavnik Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

Projekat je finansiran od strane Švajcarske kancelarije za saradnju na Kosovu i Kosovske fondacije za civilno društvo.Ostale vesti

Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020