"Potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci"

"Profesija nema rod", poruka je konferencije koja je danas održana u Prištini povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa konferencije (Foto Kim)

Šefica UNDP-a na Kosovu Urlika Rikardson kazala je da je Kosovu potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci.

„Društveni napredak se ne može desiti ako isključimo polovinu našeg društva i kako možemo imati ravnopravnost ne poštujući univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima gde se navodi da su svi ravnopravni rođeni“.

Ona je rekla da je Kosovo na dobrom putu i da to pokazuje i izbor Vjose Osmani za predsednicu Skupštine Kosova.

„Ovo je jedno veliko dostignuće i to pokazuje da ima pomeranja na Kosovu, da se dešavaju promene, ali pored toga svi moraju biti uključeni. Ne smemo isključivati određeni pol a to počinje u obrazovnom sistemu, prvenstveno. Ako smatramo da nešto može da promeni društvo to je obrazovanje. To znači da devojke treba da imaju iste mogućnosti kao i muškarci u školi“, rekla je Rikardson.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani kazala je da nije dovoljno posvetiti samo jedan dan ženama u nauci, već da bi osnaživanje žena u ovoj oblasti trebalo da bude svakodnevno angažovanje. Ona će tokom svog mandata, obećala je, svakodnevno pružati podršku ovom pitanju.

„Mi na Kosovu moramo i uradićemo nemoguće kako bismo postigli promene u onom delu koji nama pripada. Globalno tržište ali i tržište rada na Kosovu je i dan danas podeljeno na polove. U tehničkim oblastima dominiraju muškarci, dok u socijalnim oblastima dominiraju žene. Ovo direktno utiče i na visinu plate s obzirom da je angažovanje u tehničkim oblastima plaćenije".

Vljora Tuzinuši, ispred organizacije UN Woman na Kosovu, kaže da statistika Uneska pokazuje da je manje od 30 procenata žena i devojaka u svetu koje se bave naukom.

„Da bismo smanjili ovu razliku moramo videti razloge zašto imamo toliko malo devojaka u nauci. Samo 22 procenta IT sektora čine žene. Isto tako žene u nauci su manje plaćene i više su diskriminisane tokom karijere“, kazala je ona.

Ovaj događaj koji je u organizaciji Kosovskog tima UN i UN Woman  partnerstvu sa Institutom za razvoj politika (INDEP) imao je za cilj da promoviše jednako učešće devojaka i žena u nauci kako bi se razbili stereotipi o muškim dominantnim profesijama.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane