Vesti
Društvo

"Potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci"

"Profesija nema rod", poruka je konferencije koja je danas održana u Prištini povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci.
Sa konferencije (Foto Kim)

Šefica UNDP-a na Kosovu Urlika Rikardson kazala je da je Kosovu potrebna društvena promena u pogledu ravnopravnosti žena u nauci.

„Društveni napredak se ne može desiti ako isključimo polovinu našeg društva i kako možemo imati ravnopravnost ne poštujući univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima gde se navodi da su svi ravnopravni rođeni“.

Ona je rekla da je Kosovo na dobrom putu i da to pokazuje i izbor Vjose Osmani za predsednicu Skupštine Kosova.

„Ovo je jedno veliko dostignuće i to pokazuje da ima pomeranja na Kosovu, da se dešavaju promene, ali pored toga svi moraju biti uključeni. Ne smemo isključivati određeni pol a to počinje u obrazovnom sistemu, prvenstveno. Ako smatramo da nešto može da promeni društvo to je obrazovanje. To znači da devojke treba da imaju iste mogućnosti kao i muškarci u školi“, rekla je Rikardson.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani kazala je da nije dovoljno posvetiti samo jedan dan ženama u nauci, već da bi osnaživanje žena u ovoj oblasti trebalo da bude svakodnevno angažovanje. Ona će tokom svog mandata, obećala je, svakodnevno pružati podršku ovom pitanju.

„Mi na Kosovu moramo i uradićemo nemoguće kako bismo postigli promene u onom delu koji nama pripada. Globalno tržište ali i tržište rada na Kosovu je i dan danas podeljeno na polove. U tehničkim oblastima dominiraju muškarci, dok u socijalnim oblastima dominiraju žene. Ovo direktno utiče i na visinu plate s obzirom da je angažovanje u tehničkim oblastima plaćenije".

Vljora Tuzinuši, ispred organizacije UN Woman na Kosovu, kaže da statistika Uneska pokazuje da je manje od 30 procenata žena i devojaka u svetu koje se bave naukom.

„Da bismo smanjili ovu razliku moramo videti razloge zašto imamo toliko malo devojaka u nauci. Samo 22 procenta IT sektora čine žene. Isto tako žene u nauci su manje plaćene i više su diskriminisane tokom karijere“, kazala je ona.

Ovaj događaj koji je u organizaciji Kosovskog tima UN i UN Woman  partnerstvu sa Institutom za razvoj politika (INDEP) imao je za cilj da promoviše jednako učešće devojaka i žena u nauci kako bi se razbili stereotipi o muškim dominantnim profesijama.Ostale vesti

Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, dobiju neverovatnu užurbanost i kreativnost. Poseban ritual je spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020